Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Σύννεφα» και αβεβαιότητα στο Χρηματιστήριο

«Σύννεφα» και αβεβαιότητα στο Χρηματιστήριο

Πιέσεις δέχεται η χρηματιστηριακή αγορά - Πως κινούνται τα ομόλογα

Νέος γύρος πιέσεων ξεκινάει στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ σημαντικές πιέσεις καταγράφονται και στην ελληνική αγορά ομολόγων, με τις ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Ιταλία να «μολύνουν» και τα ελληνικά assets.

Ενώ το Χρηματιστήριο άνοιξε με άνοδο αυτή δεν κράτησε ούτε μισή ώρα. Έτσι, από τα κέρδη 0,57% γύρισε σε απώλειες 0,53% και ο γενικός δείκτης κινείται πέριξ των 639- 640 μονάδων.
Οι αγοραστές δεν είναι αρκετοί και οι πωλητές επέστρεψαν στις τραπεζικές μετοχές, έστω κι αν οι τζίροι παραμένουν χαμηλοί.

Ακόμη και τα νέα της αναβάθμισης των τραπεζών από τον οίκο Fitch δεν φαίνεται ότι ήταν αρκετά για να παραμείνει ο γενικός δείκτης σε θετικό έδαφος.

«Όσο δεν υπάρχουν αποφασιστικές λύσεις θα υπάρχει νευρικότητα στις αγορές. Είμαστε στην κρίση του κοινού» αναφέρει στο in.gr χρηματιστηριακός παράγοντας.

Πτώση 0,84% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.667,90 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 0,29% στις 502,37 μονάδες.

Στην ανάλυσή του ο οίκος σημειώνει ότι η αναβάθμιση ακολουθεί την άρση των περιορισμών στις αναλήψεις τραπεζικών καταθέσεων και των νομικών περιορισμών στην ελεύθερη μετακίνηση κεφαλαίων εντός της χώρας την 1η Οκτωβρίου 2018. Αυτή η κίνηση από τον ξένο οίκο δεν φαίνεται να είναι αρκετή για την αγορά καθώς αναμένει μια πιο ουσιαστική αναβάθμιση.

Οι ανησυχίες των επενδυτών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διατηρούνται αμείωτες, εν αναμονή και των επίσημων αποφάσεων για την προσπάθεια άμβλυνσης των επιπτώσεων του προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με κλιμάκια του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, με στόχο την αναζήτηση της κατάλληλης «φόρμουλας».

Την ίδια ώρα, η αγορά αποτιμάει και την έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με το Ταμείο να «ανεβάζει» στο 2,4% τον πήχη της ανάπτυξης για το 2019 και να διατηρεί στο 2% τον στόχο για το 2018.

Τα ομόλογα

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι ανησυχίες για την εν εξελίξει κόντρα της ιταλικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες για τα δημοσιονομικά στοιχεία του 2019 πυροδοτούν πιέσεις στα ιταλικά ομολόγα συμπαρασύροντας και τα ελληνικά. Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου της Ιταλίας ενισχύεται στα επίπεδα του 3,61%, για πρώτη φορά από το 2014.

Στο 4,65% βρίσκεται και η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου.

«Βαρίδι» αποτελεί και η επιδίωξη της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει την περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

Για το ζήτημα αυτό ο  υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει συζητήσεις με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αλλά και Ευρωπαίους αξιωματούχους και ομολόγους του, στην σύνοδο του Ταμείου στο Μπαλί της Ινδονησίας, όπου θα βρίσκεται από την ερχόμενη Τετάρτη.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόσφατο ταξίδι του στο Λονδίνο, ο κ. Τσακαλώτος εξηγούσε στους επενδυτές πως δεν είναι «διαρθρωτικό» πρόβλημα να μην περικοπεί η προσωπική διαφορά σε συνταξιούχους 70 ετών και άνω, γιατί μέχρι το 2030 θα έχουν πάψει να παίρνουν σύνταξη.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024