Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι αναφέρθηκε σήμερα με δηλώσεις του σε δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου βάσει των οποίων η Γερμανία ετοιμάζεται να στείλει πίσω στην Ιταλία μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν εισέλθει στην ΕΕ περνώντας από το ιταλικό έδαφος.

«Δεν θα δεχτούμε πτήσεις τσάρτερ οι οποίες δεν έχουν λάβει άδεια, αν χρειαστεί θα κλείσουμε και τα αεροδρόμια όπως κάναμε ήδη και με τα λιμάνια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σαλβίνι.

Δεν πρόκειται ωστόσο για την πρώτη φορά που ο ιταλός υπουργός εκφράζει τέτοια έντονη αντίδραση κατά των προσφύγων. Μάλιστα ο ίδιος είχε προτείνει, μαζί με τον αυστριακό ομόλογό του, να κρατούνται οι πρόσφυγες στα πλοία με τα οποία διασώζονται, μέχρι να ολοκληρωθεί ο πρώτος έλεγχος για τις πιθανότητές τους να τους παρασχεθεί άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόσφατες δηλώσεις του επίσης είχαν προκαλέσει την αγανάκτηση του υπουργού Εξωτερικών και Μετανάστευσης του Λουξεμβούργου, όταν παρομοίασε τους αφρικανούς πρόσφυγες με σκλάβους, στο πλαίσιο διάσκεψης για τη μετανάστευση και την ασφάλεια με οικοδεσπότη την Αυστρία.

«Στην Ιταλία υπάρχει η ανάγκη να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κάνουν παιδιά, όχι να έχουμε νέους σκλάβους για να αντικαταστήσουν τα παιδιά που δεν κάνουμε» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιταλός υπουργός.