Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ιταλία σε ρόλο «κακού παιδιού» της Ευρώπης

Η Ιταλία σε ρόλο «κακού παιδιού» της Ευρώπης

Χοντραίνει επικίνδυνα η κόντρα Ιταλίας - ΕΕ με αφορμή προσφυγικό και προϋπολογισμό, με τις δύο πλευρές να τραβούν στα άκρα το σκοινί, σε μια κόντρα η οποία κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα ολόκληρο το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οξύνεται επικίνδυνα η κόντρα Ιταλίας – ΕΕ με αφορμή προσφυγικό και προϋπολογισμό, με τις δύο πλευρές να τραβούν στα άκρα το σκοινί, σε μια κόντρα η οποία κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα ολόκληρο το οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας και οι ηγέτες του κόμματος των 5 αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο και της ακροδεξιάς Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι αποφάσισαν να…  μην κάνουν πίσω στις πιέσεις των Ευρωπαίων δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κλίμα.

Την Κυριακή ο Λουίτζι Ντι Μάιο εξαπέλυσε νέα επίθεση στην ΕΕ, κατηγορώντας τη για τις πιέσεις, οι οποίες έχουν στόχο την πτώση της κυβερνητικής συμμαχίας. «Το ευρωπαϊκό σύστημα και εκείνο των μέσων ενημέρωσης αποφάσισαν ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να πέσει το γρηγορότερο δυνατό. Όσο περισσότερο φέρονται με αυτό τον τρόπο, όμως, τόσο μας κάνουν πιο συμπαγείς», είπε ο Ντι Μάιο.

«Είμαστε δυο πολύ διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις που συνεργάζονται βάσει ενός κυβερνητικού συμβολαίου. Καταφέρνουν, όμως, με αυτές τις συνεχείς επιθέσεις, να κάνουν το θαύμα να μας ενώνουν περισσότερο, διότι πρέπει να αντιδράσουμε και να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας και την Ιταλία», πρόσθεσε ο Λουίτζι Ντι Μάιο.

Οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν πρώτη φορά όταν η Ιταλία αρνήθηκε να επιτρέψει στους 150 πρόσφυγες του πλοίου Diciotti να αποβιβαστούν στο λιμάνι της Σικελίας.

Από εκείνο το περιστατικό μέχρι σήμερα, έχουν υπάρξει ουκ ολίγοι διαξιφισμοί ανάμεσα σε ΕΕ και Ιταλία, με τελευταίο επεισόδιο τις εξαγγελίες του Ματέο Σαλβίνι ότι θα κλείσει ακόμα και τα αεροδρόμια της χώρας, όπως έκανε με τα λιμάνια, προκειμένου να μην δεχτεί πίσω πρόσφυγες.

«Aν κάποιος στο Βερολίνο ή στις Βρυξέλλες νομίζει ότι θα ξεφορτώσει  στην Ιταλία δεκάδες  μετανάστες με αυθαίρετες πτήσεις τσάρτερ, να ξέρει ότι δεν θα υπάρξει διαθέσιμο αεροδρόμιο. Θα τα κλείσουμε όπως κάναμε και με τα λιμάνια», είπε χαρακτηριστικά ο Ματέο Σαλβίνι σε ανάρτηση του, η οποία συνοδευόταν από φωτογραφία της Αγκελα Μέρκελ και του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τη φράση «αεροδρόμια κλειστά».

Τη φλόγα της αντιπαράθεσης των δύο πλευρών ήρθε να φουντώσει η κόντρα για τον ιταλικό προϋπολογισμό, με τον Λουίτζι Ντι Μάιο να προειδοποιεί με «σεισμό» κατά της λιτότητας και να υπογραμμίζει ότι «σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη δεν θα υπάρχει».

Ο Ντι Μάιο πήρε θέση για τη σοβαρή ανησυχία που εξέφρασε η Κομισιόν, όσον αφορά στο προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού, όπου αναφερόμενος στο ζήτημα, παραδέχθηκε ότι η Ρώμη περίμενε τέτοιες αντιδράσεις.

«Ξέραμε ότι τα δημοσιονομικά μέτρα μας δεν θα άρεσαν. Αλλά σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει», δήλωσε ο Ντι Μάιο στην Corriere della Sera, ενώ επανέλαβε πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο Β» και συμπλήρωσε ότι «δεν τίθεται υπό συζήτηση η συμμετοχή της Ιταλίας στην Ευρώπη και στο ευρώ».

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι με τις ερχόμενες ευρωεκλογές θα γίνει «σεισμός κατά της λιτότητας» και πρόσθεσε πως «οι κανόνες θα αλλάξουν αμέσως, την επόμενη ημέρα». Και διεμήνυσε πως η Ιταλία δεν πρόκειται να κάνει πίσω.

Παρότι υποστήριξε ότι η Ρώμη είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κατηγόρησε τους Ευρωπαίους Επιτρόπους ότι στηρίζουν την ιταλική αντιπολίτευση της κεντροαριστεράς και της κεντροδεξιάς του Μπερλουσκόνι.

Σε ό,τι αφορά την αντίδραση των αγορών, ο Ντι Μάιο δήλωσε ότι η μόνη λύση, για να ηρεμήσουν «θα ήταν η παραίτηση της κυβέρνησης της Ρώμης». Αλλά αυτό, τόνισε, «δεν το επιθυμούν οι Ιταλοί πολίτες».

Τέλος, ο Λουίτζι Ντι Μάιο δήλωσε βέβαιος ότι το «εισόδημα του πολίτη» για τους άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους θα βοηθήσει έξι εκατομμύρια φτωχούς και να στηρίξει καθοριστικά την οικονομική ανάπτυξη της χώρας του.

Την ίδια στιγμή οικονομικοί αναλυτές στη γειτονική χώρα κάνουν λόγο για στυγνό εκβιασμό των Βρυξελλών, με την κυβέρνηση της χώρας να διαμηνύει ότι «δεν είμαστε Ελλάδα», ενώ απαντούν απειλώντας ότι οι εκβιασμοί κατά της Ιταλίας ενδέχεται να προκαλέσουν ντόμινο δραματικών εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία.

«Αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική καταστροφή», προειδοποίησε το υψηλόβαθμο στέλεχος της Λέγκας, οικονομολόγος και στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, Κλαούντιο Μπόργκι.

Ο Μπόργκι επέκρινε τους λάθους χειρισμούς στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι «κάθε απόπειρα να κάνουν το ίδιο στην Ιταλία θα προκαλούσε παγκόσμια οικονομική καταστροφή».

Μάλιστα, ο ιταλός βουλευτής προέβλεψε ότι το χάος που θα προκληθεί θα είναι «χίλιες φορές χειρότερο» από αυτό που σημειώθηκε όταν «τα αφεντικά της Ευρώπης» υιοθέτησαν μια σκληρή πολιτική λιτότητας έναντι της Ελλάδας το 2010.

Μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα ο ιταλός υφυπουργός Ανάπτυξης, Μικέλε Γκεράτσι, μιλώντας στη DW, υπεραμύνθηκε του σχεδίου προϋπολογισμού της Ρώμης, που βάλλεται από τις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη, ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει λόγος να συγκρίνουμε τη Ελλάδα και την Ιταλία.

«Η σημερινή κατάσταση μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας είναι πολύ διαφορετική… Θα δείτε τις επόμενες ημέρες ότι το προτεινόμενο σχέδιο προϋπολογισμού μας προβλέπει αρκετά χρήματα για επενδύσεις. Νομίζω ότι οι περισσότεροι αναλυτές μέχρι τώρα έχουν επικεντρωθεί στο λόγο χρέους μας προς το ΑΕΠ, με έντονη έμφαση στα επίπεδα χρέους. Θέλουμε να επικεντρωθούμε περισσότερο στην κατώτερη πλευρά της εξίσωσης, στην ανάπτυξη της οικονομίας» σημείωσε ο Γκεράτσι.

«Αυτό, νομίζω, είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος να μετατραπεί μια χώρα σε έναν βιώσιμο εταίρο μακροπρόθεσμα. Πιστεύω ότι μόλις διευκρινιστούν τα θέματα αυτά, οι αναλυτές, οι επενδυτές και ολόκληρη η ΕΕ θα κατανοήσουν και θα εκτιμήσουν το εύρος και το στόχο του σχεδίου μας» συνέχισε ο ιταλός υφυπουργός.

Ο Γκεράτσι επέμεινε ότι «το σχέδιό μας για καθολικό εισόδημα θα οδηγήσει σε υψηλότερη κατανάλωση», ενώ έκανε λόγο για «λίγες αναταράξεις στις αγορές».

Σύμφωνα με τον ιταλό υφυπουργό Ανάπτυξης, «βραχυπρόθεσμα, μπορεί να υπάρχουν λίγες αναταράξεις στις αγορές που πρέπει πρώτα να αφομοιώσουν το πλήρες εύρος του μεταρρυθμιστικού μας σχεδίου… Έχουμε ήδη δει αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, είδαμε την εξαγορά της Versace και πριν από λίγες μέρες είδαμε μια παραδοσιακή εταιρία μοτοσικλετών να εξαγοράζεται. Έτσι, αυτό που βλέπουμε είναι μια μικρή αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ειδικά στις αγορές ομολόγων, αλλά υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για την πραγματική οικονομία -στις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές – και αυτά είναι καλά νέα για τους ανθρώπους που επικεντρώνονται στην πλευρά του ΑΕΠ στην εξίσωση».

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας σε αυστριακές εφημερίδες επεχείρησε να ρίξει τους τόνους.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος μιας δεύτερης Ελλάδας για την Ευρώπη τόνισε πως «αν έλεγα κάτι τέτοιο οι Ιταλοί θα αναστατώνονταν ξανά… Δεν συγκρίνω την Ελλάδα με την Ιταλία», πρόσθεσε, «πάρα τα υψηλή επίπεδα χρέους και το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα».

Ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι «έγκειται στους ιταλούς διαμορφωτές πολιτικής να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων».

Διαβάστε επίσης:

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024