Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλικός Αρμαγεδδών απειλεί την Ευρώπη

Ιταλικός Αρμαγεδδών απειλεί την Ευρώπη

Με πολιτικό σεισμό κατά της λιτότητας, «προειδοποιεί» την Ευρώπη η Ιταλία, η οποία με τις πράξεις της κλυδωνίζει και πάλι της σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Με πολιτικό σεισμό κατά της λιτότητας, «προειδοποιεί» την Ευρώπη η Ιταλία, η οποία με τις πράξεις της κλυδωνίζει και πάλι της σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ρώμη απαντάει με… «κατενάτσιο» στις απειλές των Βρυξελλών και απειλεί με την Ευρώπη με «παγκόσμια οικονομική καταστροφή».

Η αντιπαράθεση της Ρώμης με τις τις Βρυξέλλες, μετά τις συστάσεις για τον προϋπολογισμό της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, βρίσκεται στα άκρα.

Οι Ευρωπαίοι ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στην ιταλική κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα οικονομικοί αναλυτές στη γειτονική χώρα κάνουν λόγο για στυγνό εκβιασμό των Βρυξελλών, με την κυβέρνηση της χώρας να διαμηνύει ότι «δεν είμαστε Ελλάδα», ενώ απαντούν απειλώντας ότι οι εκβιασμοί κατά της Ιταλίας ενδέχεται να προκαλέσουν ντόμινο δραματικών εξελίξεων στην παγκόσμια οικονομία.

«Αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική καταστροφή», προειδοποίησε το υψηλόβαθμο στέλεχος της Λέγκας, οικονομολόγος και στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, Κλαούντιο Μπόργκι.

Ο Μπόργκι επέκρινε τους λάθους χειρισμούς στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι «κάθε απόπειρα να κάνουν το ίδιο στην Ιταλία θα προκαλούσε παγκόσμια οικονομική καταστροφή».

Μάλιστα, ο ιταλός βουλευτής προέβλεψε ότι το χάος που θα προκληθεί θα είναι «χίλιες φορές χειρότερο» από αυτό που σημειώθηκε όταν «τα αφεντικά της Ευρώπης» υιοθέτησαν μια σκληρή πολιτική λιτότητας έναντι της Ελλάδας το 2010.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος σχολιάζοντας την επιστολή του επιτρόπου οικονομικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί και του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, σημείωσε:

«Οι προβλέψεις (της ιταλικής κυβέρνησης) δεν γίνονται υποθετικά. Είμαστε βέβαιοι ότι με την ανάπτυξή μας θα καταφέρουμε να αποπληρώσουμε το χρέος και να μειώσουμε το έλλειμμα. Η κυβέρνηση τις ερχόμενες εβδομάδες θα ξεκινήσει διάλογο με την Ευρώπη, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο Β», είπε ο Ντι Μάιο και πρόσθεσε: «Περιμέναμε ότι ο προϋπολογισμός αυτός δεν θα άρεσε στις Βρυξέλλες, αλλά σε έξι μήνες αυτή η Ευρώπη θα έχει τελειώσει. Δεν υπάρχει plan b. Για μένα δεν υπάρχει θέμα εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη όπως και συμμετοχής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, μιλώντας σε αυστριακές εφημερίδες επεχείρησε να ρίξει τους τόνους.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κίνδυνος μιας δεύτερης Ελλάδας για την Ευρώπη τόνισε πως «αν έλεγα κάτι τέτοιο οι Ιταλοί θα αναστατώνονταν ξανά… Δεν συγκρίνω την Ελλάδα με την Ιταλία», πρόσθεσε, «πάρα τα υψηλή επίπεδα χρέους και το υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα».

Ο κ. Γιούνκερ επισήμανε ότι «έγκειται στους ιταλούς διαμορφωτές πολιτικής να βρουν κανόνες και μέτρα που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων».

Όπως φαίνεται λοιπόν οι Ιταλοί όχι μόνο δεν υποχωρούν, αλλά διαμηνύουν ότι «θα τους πάρουν όλους μαζί στον πάτο».

Διαβάστε επίσης:

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024