Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην ΠΓΔΜ, όπου μετά την ασφυκτική πίεση του Ζόραν Ζάεφ και της Δύσης, η αντιπολίτευση της γειτονικής χώρας απάντησε ζητώντας αποκήρυξη της Συμφωνίας των Πρεσπών και προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Στα πλαίσια έκτακτης συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής, ο ηγέτης του εθνικιστικού VMRO, Κρίστιαν Μίτσκοσκι κάλεσε τον πρωθυπουργό, Ζόραν Ζάεφ να αποκηρύξει πλήρως την συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα, να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και μετά να υπάρξουν συνομιλίες για νέα γενική εισαγγελία στην ΠΓΔΜ.

«Η λύση αυτή είναι καταστροφική. Τώρα όλοι γνωρίζουν ότι η συμφωνία είναι νεκρή. Η προώθηση της συμφωνίας χωρίς συναίνεση είναι μία υπόσχεση να ολοκληρωθεί κάτι το οποίο δεν μπορεί να συμβεί ούτε με την χειραγώγηση της διεθνούς κοινότητας. Παρά τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις νοθείες στην κάλπη, η κυβέρνηση απέτυχε να κινητοποιήσει τους πολίτες», είπε ο Μίτσκοσκι και συνέχισε σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τη μεγάλη αποχή:

«Ο Ζάεφ δεν διαθέτει καμία νομιμότητα κι αξιοπιστία. Ο κόσμος έστειλε ένα μήνυμα στον Ζάεφ, ότι δεν μπορεί πλέον να είναι πρωθυπουργός και πρέπει να παραιτηθεί άμεσα. Μία νέα κρίση θα αποδυναμώσει την εύθραυστη οικονομία και η κατάσταση για τον λαό θα γίνει χειρότερη».

Ο ηγέτης του VMRO υποστήριξε ότι τον τελικό λόγο πρέπει να έχει ο λαός μέσω της άμεσης προσφυγής στις κάλπες.

Παράλληλα, υπενθύμισε την πρόταση που είχε κάνει προ ημερών, και είχε απορρίψει ο Ζόραν Ζάεφ, για σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης με ορίζοντα 100 ημερών για τις πρόωρες εκλογές και στην συνέχεια να ξεκινήσουν οι διακομματικές διεργασίες ανασυστάσεως της γενικής εισαγγελίας από μηδενικής βάσεως με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και την διαλεύκανση των σκανδάλων.

Ζάεφ: Εκλογές μόνο αν είμαστε υποχρεωμένοι

Νωρίτερα σε συνέντευξη του στο δίκτυο Euronews, υπογράμμισε πως είναι πολύ ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και πως το μήνυμα που αυτό στέλνει είναι «να πάμε στο Κοινοβούλιο και να το εφαρμόσουμε».

Στη συνέχεια κατέστησε σαφές πως η «Μακεδονία δεν χρειάζεται εκλογές. Η οικονομία είναι σε εξαιρετική κατάσταση και δεν χρειάζεται να προκηρύξουμε εκλογές, εκτός αν είμαστε υποχρεωμένοι».