Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η συντηρητική στροφή των μεταναστών στη Γερμανία

Η συντηρητική στροφή των μεταναστών στη Γερμανία

Παραδοσιακά οι μετανάστες στη Γερμανία στήριζαν κεντροαριστερά κόμματα. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο παρατηρείται μια σημαντική μετατόπιση προς την κεντροδεξιά.

Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Αριστερά φαίνεται να έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό τη στήριξη των ανθρώπων με μεταναστευτική βιογραφία. Σύμφωνα με νεότερη έρευνα του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων των γερμανικών Ιδρυμάτων για την Ενσωμάτωση και τους Μετανάστες (SVR), με 43,2% οι Χριστανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές είναι τα πιο δημοφιλή κόμματα στις τάξεις των ανθρώπων με μεταναστευτικό υπόβαθρο. Και αυτό παρότι μόλις το 2,9% των συνολικά 246 βουλευτών της χριστιανικής ένωσης έχουν μεταναστευτική βιογραφία. Στους Πράσινους το αντίστοιχο ποσοστό κυμαίνεται στο 14,9% ενώ στους Σοσιαλδημοκράτες στο 9,8%.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας μόλις ένας στους τέσσερις ερωτηθέντες χαρακτηρίζει τους Σοσιαλδημοκράτες καλύτερο κόμμα. Το 2016 το αντίστοιχο ποσοστό βρίσκονταν ακόμη στο 40%.

SPD συνεχίζουν να «ψηφίζουν» οι Τούρκοι

Η έρευνα δεν απαντά στο ερώτημα πώς και γιατί συντελέστηκε αυτή η συντηρητική στροφή των μεταναστών στη Γερμανία. Αξιοσημείωτες πάντως είναι οι διαφορές που διαπιστώνονται βάσει των χωρών προέλευσης των μεταναστών.

Το ποσοστό των τουρκικής καταγωγής πολιτών για παράδειγμα, που στηρίζουν το SPD, έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια προς όφελος των Συντηρητικών. Παρά ταύτα όμως η πλειονότητα των ανθρώπων με τουρκικές ρίζες και συγκεκριμένα το 37% εξακολουθεί να στηρίζει τους Σοσιαλδημοκράτες, έναντι 33% που στηρίζει τη χριστιανική ένωση. Μόλις το 1,1% των τουρκικής καταγωγής μεταναστών πάντως στηρίζουν το εθνολαϊκιστικό AfD.

Η άνοδος των ποσοστών της CDU/CSU «οφείλεται σίγουρα στην καγκελάριό μας», λέει η πολιτικός της CDU Τσέμιλε Γιουσούφ, που το 2013 έγινε η πρώτη μουσουλμάνα βουλευτής της CDU. «Πολλοί άνθρωποι με μεταναστευτικό υπόβαθρο εκτιμούν τη συνεπή της στάση στο πεδίο της πολιτικής ενσωμάτωσης». Η ίδια αποδίδει την πτώση των ποσοστών του SPD στο γεγονός ότι «δεν τήρησε τις υποσχέσεις του» έναντι των μεταναστών.

Σταθεροί οι Πράσινοι

Μειωμένο είναι και το ποσοστό των τουρκικής καταγωγής πολιτών που στηρίζουν το κόμμα των Πρασίνων που υποχώρησε από το 13,2% στο 10%. Αυτό οφείλεται μάλλον στη σκληρή κριτική που ασκούν στον τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ηγετικά στελέχη του κόμματος και κυρίως ο τουρκικής καταγωγής πρώην πρόεδρος των Πρασίνων Έζντεμιρ ο οποίος θεωρείται από πολλούς Τούρκους της Γερμανίας «κόκκινο πανί». Ελαφρώς υψηλότερο είναι το ποσοστό των Τούρκων που «ψηφίζουν» Αριστερά, που κυμαίνεται στο 11,8%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από το 23% του γερμανικού πληθυσμού έχουν μεταναστευτική βιογραφία. Στις ομοσπονδιακές εκλογές του 2013 το ποσοστό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων με ξένες ρίζες ανερχόταν στο 9,4% ενώ στις εκλογές του 2017 στο 10,2%.

Το ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν το εξής: «Ποιο κόμμα σας αρέσει στην παρούσα φάση περισσότερο;».

Άννε-Μπέατρις Κλάσμαν (dpa) / Κώστας Συμεωνίδης

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024