Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διεθνής Αμνηστία: Ούτε ένα πιάτο φαγητό για κάποιους πρόσφυγες στη Μόρια

Διεθνής Αμνηστία: Ούτε ένα πιάτο φαγητό για κάποιους πρόσφυγες στη Μόρια

«Όταν βλέπω τον καταυλισμό της Μόριας, νομίζω πως δεν είμαι καν στην Ευρώπη. Είναι μια σοκαριστική κατάσταση» είπε ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Κούμι Ναϊντού, αναφερόμενος στις εικόνες που αντίκρισε κατά την επίσκεψή του στη Μόρια

Τη κατάσταση φρίκης που επικρατεί στον καταυλισμό-ντροπή της Μόριας περιέγραψε ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Κούμι Ναϊντού, μιλώντας στη γαλλική Le Monde.

«Όταν βλέπω τον καταυλισμό της Μόριας, νομίζω πως δεν είμαι καν στην Ευρώπη. Είναι μια σοκαριστική κατάσταση» είπε αναφερόμενος στις εικόνες που αντίκρισε κατά την επίσκεψή του στη Μόρια, επιβεβαιώνοντας και πάλι την αποτυχία των ελληνικών αρχών να προσφέρουν στοιχειωδώς ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό.

Μάλιστα, προχωράει ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως μετά από αυτό που αντίκρισε στη Μόρια θα πρέπει να ακυρωθεί το Νόμπελ Ειρήνης που δόθηκε στην ΕΕ το 2012 για τον ρόλο της στην προώθηση της ειρήνης, της συμφιλίωσης, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη Le Monde, o Κούμι Ναϊντπού βρέθηκε στο νησί της Λέσβου την Πέμπτη για να καταγγείλει τις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να επιβιώσουν περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι σε έναν καταυλισμό που έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί λιγότερους από τους μισούς.

«Έχω υπάρξει μάρτυρας πολλών επώδυνων εμπειριών στη ζωή μου, αλλά σε αυτόν τον καταυλισμό, έπρεπε να παλέψω για να μην κλάψω με τις ιστορίες των προσφύγων. Μία γυναίκα από το Αφγανιστάν με ρώτησε κλαίγοντας: »Μπορείς να φανταστείς ότι ότι περιμένουμε δέκα ώρες στην ουρά για να πάρουμε κάτι να φάμε;»» και συνεχίζει «την Πέμπτη, εξήντα πέντε οικογένειες δεν έφαγαν τίποτα».

«Όλοι είναι αβέβαιοι για το μέλλον τους, δεν γνωρίζουν αν θα επιστρέψουν στην Τουρκία, αν θα παραμείνουν στην Ελλάδα και υπό ποιες συνθήκες. Λίγοι άνθρωποι μπορούν να επιβιώσουν τέτοιες συνθήκες χωρίς να τρελαθούν» λέει ο γγ. της Διεθνούς Αμνηστίας

«Με λίγη πολιτική βούληση, οι συνθήκες αυτές θα μπορούσαν να βελτιωθούν. Με λιγότερη γραφειοκρατία, οι πρόσφυγες θα μπορούσαν να εγκαταλείψουν τα νησιά γρηγορότερα για να φτάσουν στην Ευρώπη και να ζήσουν σε καλύτερες συνθήκες», απάντησε ερωτηθείς τι μπορεί να αλλάξει την τραγική κατάσταση.

Στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση λέγοντας πως «η διανομή τροφίμων δεν θα πρέπει να απαιτεί αναμονή για ώρες. Αλλά η γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να κάνουμε όσο το δυνατόν λιγότερα, να »σπρώχνει» το πρόβλημα στα σύνορά της και να εφαρμόζει μια πολιτική »συγκράτησης» που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

«Κανείς δεν αφήνει τη χώρα του για ευχαρίστηση, δεν διασχίζει τη θάλασσα σε βάρκα για να φτάσει σε έναν ανθυγιεινό χώρο κράτησης. Οι πρόσφυγες θα συνεχίσουν να συρρέουν για όσο διάστημα υπάρχουν βομβιστικές επιθέσεις και πόλεμοι», λέει και καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δεχτούν τους πρόσφυγες με μεγαλύτερη αξιοπρέπεια και να μεταφέρουν το συντομότερο δυνατό τις πιο ευάλωτες ομάδες, όπως οι γυναίκες και τα παιδιά, σε ασφαλές σημείο.

Τέλος, αναφερόμενος στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τις γυναίκες πρόσφυγες στην Ελλάδα είπε πως «οι γυναίκες αποτελούν την πιο ευάλωτη πληθυσμιακή ομάδα και σήμερα είναι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στους καταυλισμούς. Υπάρχουν πολλές σεξουαλικές επιθέσεις, ενώ οι έγκυες γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση στη φροντίδα. Για αυτές ακόμα και η πρόσβαση στις τουαλέτες είναι δύσκολη. Δεν υπάρχουν φώτα στους καταυλισμούς για να φωτιστεί ο δρόμος προς το μπάνιο, λείπουν οι κλειδαριές στις πόρτες τουαλέτας… Πόσο κοστίζει να βάλεις κλειδαριές στην τουαλέτα; Γιατί να μην βάλουμε κάποιες; Πρόκειται για ζήτημα ανθρώπινης αξιοπρέπειας και δεν πρόκειται για το κόστος».

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος 10-8: Φουλάρουν για το Final 4 οι Ερυθρόλευκοι

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Φερεντσβάρος με 10-8, την υποχρέωσε στην πρώτη φετινή της ήττα σε όλες τις διοργανώσεις και έπιασε κορυφή μαζί με τους Ούγγρους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024