Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανάπτυξη χωρίς οικονομική ελευθερία γίνεται;

Ανάπτυξη χωρίς οικονομική ελευθερία γίνεται;

Σύμφωνα λοιπόν με τον παγκόσμιο δείκτη οικονομικής ελευθερίας η Ελλάδα βρίσκεται στην 108η θέση από τις 162 χώρες που συμμετείχαν,γεγονός που σημαίνει πως υπάρχει πολύς και μακρύς δρόμος που πρέπει να διανυθεί

Μία από τις κυριότερες παραμέτρους για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης μίας χώρας διεθνώς, είναι η λεγόμενη οικονομική ελευθερία όπως αποτυπώνεται και μετράται στον σχετικό παγκόσμιο δείκτη που ανακοινώνεται ετησίως.

Εκεί φαίνεται πραγματικά, πώς η συμπεριφορά του κράτους απέναντι στους πολίτες, αλληλεπιδρά με την πραγματική οικονομία και δημιουργεί συνθήκες πρόσβασης σε μία ανοικτή και φιλική αγορά, με στόχο την προσέλκυση τόσο άμεσων ξένων επενδύσεων, όσο και δημιουργίας νέων εγχώριων επιχειρήσεων.

Η χώρα μας δυστυχώς για μία ακόμη χρονιά, εμφανίζεται ουραγός και μάλιστα εκεί που όλοι περίμεναν, κυρίως από την κυβέρνηση, να έχουμε συνεχείς αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης, αύξηση ρευστότητας, εισροή νέων επιχειρήσεων και έξοδο στις αγορές, παρατηρείται αντιθέτως μία εσωστρέφεια, μείωση επιχειρηματικής δραστηριότητας, αποκλεισμός από τις αγορές και χειροτέρευση του δείκτη οικονομικής ελευθερίας που φανερώνει και την απαισιόδοξη τάση για την πορεία της οικονομίας.

Σύμφωνα λοιπόν με τον παγκόσμιο δείκτη οικονομικής ελευθερίας η Ελλάδα βρίσκεται στην 108η θέση από τις 162 χώρες που συμμετείχαν,γεγονός που σημαίνει πως υπάρχει πολύς και μακρύς δρόμος που πρέπει να διανυθεί όσον αφορά το πως βλέπουν οι άλλοι την χώρα μας και τί εχέγγυα δίνει στους δυνητικούς επενδυτές.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης μετρά αρχικά, το πώς είναι διαρθρωμένο το Κράτος, δηλαδή ποιο είναι το μέγεθός του και πως επηρεάζει την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Επίσης δίνει έμφαση στην απονομή Δικαιοσύνης και στην ταχύτητα απονομής, καθώς και στην ασφάλεια των πολιτών και την διαδικασία που εφαρμόζει το κράτος στην προάσπιση της περιουσίας των πολιτών.

Τα παραπάνω αφορούν θεσμικούς δείκτες που είναι πολύτιμα στοιχεία, ώστε να βγουν τα κατάλληλα οικονομικά συμπεράσματα.

Στους καθαρά οικονομικούς δείκτες, εξετάζεται το νόμισμα της χώρας και το πόσο ισχυρό είναι, όπου εκεί αναγκαστικά λόγω του ευρώ η χώρα παίρνει καλή βαθμολογία η οποία όμως και πάλι απομειώνεται λόγω των capital controls.

Τέλος το θέμα του διεθνούς εμπορίου είναι βασικότατο, όσον αφορά την προσέλκυση επενδύσεων όπου και εκεί λόγω της έλλειψης ρευστότητας, η Ελλάδα συνεχίζει να έχει ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Συμπερασματικά θα λέγαμε, ότι αν δεν γίνουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε η χώρα να αποκτήσει οικονομική και θεσμική δυναμική, θα παραμένει αποκλεισμένη από διεθνείς αγορές και επενδυτές με απροσδόκητες συνέπειες για την ελληνική οικονομία.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος – τραπεζικός

Sports in

Ρόι Κιν: «Έπινα πάρα πολύ όταν ήμουν στη Γιουνάιτεντ – Ήταν ντροπή»

Ο Ρόι Κιν μίλησε για τη περίοδο που βρισκόταν στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και τις κακές συνήθειες που είχε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024