Την ανάγκη να διασφαλιστεί η ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος χωρίς την κοινωνική αναταραχή μαζικών πλειστηριασμών, επισήμανε η Φώφη Γεννηματά στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, μετά τη συνάντηση τόνισε ότι παρά το αφήγημα της κυβέρνησης περί καθαρής εξόδου η αστάθεια και η αβεβαιότητα στην οικονομία, υπονομεύουν τις προοπτικές της χώρας. «Η ανάπτυξη καρκινοβατεί, οι επενδύσεις δεν έρχονται, τα επιτόκια δανεισμού είναι απαγορευτικά, το τραπεζικό σύστημα δοκιμάζεται. Υπάρχει έλλειμμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, η Κυβέρνηση δεν μπορεί» επεσήμανε.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυρία Γεννηματά δεν κρύβει την ανησυχία της για τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα και κυρίως για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα κύμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας που θα πλήξει τους πλέον αδύναμους. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως επισημαίνει σε συνομιλητές της θα οδηγήσει σε αδιέξοδο. Προφανώς η λύση, όπως υπογραμμίζει δεν είναι «να μετατραπούν οι τράπεζες από πιστωτικά ιδρύματα σε μεσιτικά γραφεία».

Η κυρία Γεννηματά επανέφερε την πρότασης της, για τη δημιουργία μιας Bad Bank, με δημόσια αλλά και ιδιωτικά κεφάλαιο που θα διαχειρισθεί τα κόκκινα δάνεια των Τραπεζών, και την οποία θεωρεί ότι «απόλυτα επίκαιρη» καθώς το μοντέλο αυτό συζητείται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ