Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πολιτικός «εμφύλιος» στην ΠΓΔΜ: Το τελεσίγραφο του Ζάεφ και ο ρόλος του VMRO

Πολιτικός «εμφύλιος» στην ΠΓΔΜ: Το τελεσίγραφο του Ζάεφ και ο ρόλος του VMRO

Το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής στην ΠΓΔΜ, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ανήκει στο παρελθόν, ωστόσο ο αντίκτυπος του αποτελέσματος έχει εκτοξεύσει το πολιτικό θερμόμετρο της γειτονικής χώρας

Το δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής στην ΠΓΔΜ, για τη Συμφωνία των Πρεσπών ανήκει στο παρελθόν, ωστόσο ο αντίκτυπος του αποτελέσματος έχει εκτοξεύσει το πολιτικό θερμόμετρο της γειτονικής χώρας σε επικίνδυνες θερμοκρασίες.

Μπορεί το αποτέλεσμα να ήταν θετικό, αφού πάνω από 91% ψήφισε υπέρ της συμφωνίας, ωστόσο το δημοψήφισμα μοιάζει με «ναυάγιο» αφού μόλις το 36,91% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Η συμμετοχή κρίθηκε εξαιρετικά χαμηλή, δεδομένου ότι απαιτείτο τουλάχιστον από 50% και πάνω, ώστε το δημοψήφισμα να είναι έγκυρο, βάσει του Συντάγματος της χώρας.

Εντούτοις, βάσει συνταγματικών προβλέψεων το δημοψήφισμα αυτό δεν είχε δεσμευτικό αλλά συμβουλευτικό χαρακτήρα.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όχι μόνο δεν παραδέχτηκε την ήττα του, αλλά είπε ότι θα προχωρήσει κανονικά για την κύρωση της συμφωνίας στο Κοινοβούλιο της χώρας. Για να γίνει αυτό πρέπει να πάρει τα 2/3 των ψήφων των βουλευτών της Βουλής της ΠΓΔΜ. Αυτό αντιστοιχεί σε 80 βουλευτές. Η πλειοψηφία του Ζάεφ είναι 72 βουλευτές.

Η κυβέρνηση Ζάεφ χρειάζεται τη στήριξη περίπου οκτώ με δέκα βουλευτών της αντιπολίτευσης για να εξασφαλίσει πλειοψηφία, με τον συνασπισμό των κομμάτων της αντιπολίτευσης, του οποίου ηγείται το VMRO-DPMNE, διαθέτει 48 βουλευτές.

Η αντιπολίτευση, η οποία ήταν εξ αρχής αντίθετη με τη συμφωνία ανάμεσα στα Σκόπια και την Ελλάδα, είχε δηλώσει πως σε περίπτωση που το δημοψήφισμα είναι έγκυρο και θετικό, θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία, όταν αυτή έρθει προς ψήφιση, καθώς «θα ακούσουν τη λαϊκή εντολή».

Ωστόσο, το VMRO-DPMNE εκτίμησε ότι το δημοψήφισμα, λόγω της μεγάλης αποχής που σημειώθηκε, έχει αποτύχει και η Συμφωνία των Πρεσπών είναι «νεκρή».

Τόνισε, δε, ότι κανένας από τους βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα συναινέσει στην τροποποίηση του Συντάγματος, που είναι βασικό προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

«Πετάει το μπαλάκι» στην αντιπολίτευση ο Ζάεφ

Την ίδια στιγμή ο Ζάεφ, όχι μόνο παραβλέπει το πραγματικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματα που είναι το σχεδόν 65% της αποχής, αλλά πολώνει το κλίμα κατηγορώντας την αντιπολίτευση στην περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε πρώρες εκλογές.

Σήμερα, Πέμπτη, ο Ζόραν Ζάεφ, κάλεσε εκ νέου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, VMRO-DPMNE, να κάνει σεβαστή την απόφαση του 91,5% των ψηφοφόρων που ενέκριναν τη Συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα και να συναινέσει στην τροποποίηση του Συντάγματος.

Μάλιστα έδωσε τελεσίγραφο στην αντιπολίτευση λέγοντας πως «γύρω στις 10 Οκτωβρίου είναι η διορία για να πούμε στους πολίτες ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, ελπίζω πως θα μπορούμε να ανακοινώσουμε την διασφάλιση της πλειοψηφίας δύο τρίτων», δήλωσε ο κ. Ζάεφ, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο MIA.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, η έσχατη λύση είναι η διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών, τις οποίες προσδιόρισε για τα τέλη Νοεμβρίου.

Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση με το VMRO μετά την απόρριψη των προτάσεων του κόμματος της αντιπολίτευσης, οι οποίες πρότειναν τεχνοκρατική κυβέρνηση θητείας 100 ημερών και ειδική έρευνά με καινούργιο γενικό εισαγγελέα όσον αφορά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για παρατυπίες στην ψηφοφορία.

Ο κ. Ζάεφ απέρριψε αυτούς τους όρους που θέτει το VMRO-DPMNE σχετικά με τη συμμετοχή του σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές και πρόσθεσε ότι σε περίπου μία εβδομάδα θα γίνει γνωστό εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την αλλαγή του Συντάγματος από την παρούσα σύνθεση της Βουλής ή εάν η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

«Πυρά» σε Ζάεφ και ΕΕ από τον Ιβάνοφ

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της χώρας Γκεόρκι Ιβάνοφ, από την Πράγα όπου βρίσκεται εξαπέλυσε επίθεση τόσο στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αφενός, μίλησε για αποτυχία δημοψηφίσματος και τόνισε ότι τόνισε ότι «η ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για μια κακή συμφωνία μεταξύ της «Μακεδονίας» και της Ελλάδας».

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά την ΕΕ, την κατηγόρησε για αδικία, ενώ επέκρινε τις Βρυξέλλες ότι τηρούν «δυο μέτρα και δύο σταθμά» απέναντι στη χώρα του. «Υπάρχουν χώρες που έχουν άλυτα διμερή ζητήματα που είναι ήδη μέλη της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στη συνοριακή διαμάχη μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας.

Καταγγέλλει παρεμβατισμό της Δύσης η Ρωσία

Επίθεση στην ΕΕ εξαπέλυσε και η Ρωσία με αφορμή τις δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ για την προοπτική της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων ένταξης της ΠΓΔΜ στη συμμαχία ακόμη και στις αρχές του 2019.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, έκανε λόγο για δυτικό παρεμβατισμό στην ΠΓΔΜ και χαρακτήρισε «απαράδεκτες» δηλώσεις του Γενς Στόλτενμπεργκ, για την είσοδο της ΠΓΔΜ στην ευρωατλαντική συμμαχία.

Όπως τονίζει το ρωσικό ΥΠΕΞ, είναι απαράδεκτο να μιλούν για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τη στιγμή που κοινοβούλια της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας δεν έχουν υιοθετήσει καμία απόφαση που να σχετίζεται με τη διαμάχη για την ονομασία.

«Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ υποσχέθηκε να δεχτεί τα Σκόπια στο μπλοκ ακόμη και στις αρχές του 2019, χωρίς να αφήσει καμία αμφιβολία για το ότι τις τελικές αποφάσεις θα λάβουν τα κοινοβούλια της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας», αναφέρει χαρακτηριστικά το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024