Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στη νέα τροπολογία για τις αστικές συγκοινωνίες αντιδρούν τα συνδικάτα

Στη νέα τροπολογία για τις αστικές συγκοινωνίες αντιδρούν τα συνδικάτα

Τις αντιδράσεις των συνδικάτων προκάλεσε η νέα τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών που ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Τις αντιδράσεις των συνδικάτων προκάλεσε η νέα τροπολογία του υπουργείου Μεταφορών για τις αστικές μεταφορές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, από τους υπουργούς Εσωτερικών Αλέξανδρο Χαρίτση, Υποδομών κ. Χρίστο Σπίρτζη και τον υφυπουργό κ. Νίκο Μαυραγάνη.

Στην τροπολογία αντιδρούν έντονα τα συνδικάτα, τα οποία κάνουν λόγω για εισχώρηση των ιδιωτών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ σε απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη.

Στην τροπολογία προβλέπεται ότι «σε περιοχές αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΣΕΘ ΑΕ επιτρέπεται να εκτελούνται αστικά και υπεραστικά δρομολόγια από τα ΚΤΕΛ ΑΕ ή από τους ΟΤΑ Α’ ή Β΄Βαθμού ή από οδικό μεταφορέα επιβατών με την υπογραφή σύμβασης μεταξύ αφενός του ΟΑΣΑ ή του ΟΣΕΘ και αφετέρου του φορέα εκτέλεσης. Τα δρομολόγια προτείνονται από τον ΟΑΣΑ ή τον ΟΣΕΘ και εγκρίνονται με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών».

Με άλλη διάταξη της τροπολογίας, οι εταιρείες του ΟΑΣΑ και του ΟΣΕΘ μπορούν να συμμετάσχουν σε κοινοπρακτικά σχήματα για την εκπόνηση και υλοποίηση συγκοινωνιακών μελετών και έργων είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Η μελέτη αυτή υποβάλλεται και εγκρίνεται από το αρμόδιο υπουργείο με συμμετοχή και των κατά τόπους ΚΤΕΛ. Ο έλεγχος της συχνότητας και της επάρκειας των δρομολογίων που θα έχουν καθοριστεί θα γίνεται με την εναρμόνιση ή τη δημιουργία των συστημάτων των ΚΤΕΛ με την Τηλεματική και τα συστήματα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου. Στο πλαίσιο αυτό, προβλέπονται πρόστιμα 2.000 ευρώ και 4.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής για τη μη εκτέλεση των καθορισμένων δρομολογίων.

ΓΣΕΕ: Η τροπολογία ανοίγει τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση

Την «απαράδεκτη» ενέργεια του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών να προχωρήσει «αιφνιδιαστικά, χτες αργά το βράδυ», στην κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, με την οποία «στην ουσία ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών τόσο της Αθήνας, όσο και της Θεσσαλονίκης» καταγγέλλει η ΓΣΕΕ.

Όπως υποστηρίζει, με την τροπολογία αυτή, που τίθεται προς ψήφιση σήμερα στη Βουλή, «εκχωρείται αστικό έργο αποκλειστικής ευθύνης των ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ, σε ΚΤΕΛ Α.Ε., αλλά ακόμη και σε ιδιώτες οδικούς μεταφορείς επιβατών».

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «αντί το αρμόδιο υπουργείο να προωθεί μέτρα και πολιτικές για την καλύτερη λειτουργία των αστικών συγκοινωνιών ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα του επιβατικού κοινού, προωθεί μέτρα που όχι μόνο θα επιδεινώσουν την κατάσταση, αλλά θα οδηγήσουν και σε αύξηση του κόστους μετακίνησης για τους πολίτες».

Η ΓΣΕΕ ζητεί την απόσυρση της «απαράδεκτης» αυτής τροπολογίας και δηλώνει πως βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες, οι οποίοι, στην αντίθετη περίπτωση, έχουν προειδοποιήσει με δυναμικές κινητοποιήσεις.

Θεσσαλονίκη: Απεργία εργαζομένων στα λεωφορεία

Σε στάση εργασίας, από τις 19:00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας απόψε, αλλά και σε 24ωρη απεργία αύριο, προχωρούν οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), αντιδρώντας στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, με αντικείμενο -όπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους- «τον κατακερματισμό και την εκχώρηση αστικού έργου αποκλειστικής ευθύνης και αρμοδιότητας του ΟΑΣΘ (και του ΟΑΣΑ της Αθήνας) σε ΚΤΕΛ και άλλους ιδιώτες οδικούς μεταφορείς επιβατών».

«Κανένα δρομολόγιο δεν θα πραγματοποιηθεί κατά τη σημερινή στάση εργασίας από τις 19:00 μέχρι και τα μεσάνυχτα, ενώ αύριο Πέμπτη θα εκτελούνται συγκεκριμένα δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας» διευκρίνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης.

Σε ανακοίνωσή της, η διοίκηση του συνδικάτου κάνει λόγο για «πρωτόγνωρη και αυταρχική νομοθετική ρύθμιση, χωρίς να προηγηθεί διάλογος με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης και εργαζόμενους των δημόσιων συγκοινωνιών» και καλεί τις ηγεσίες των κομμάτων, τους βουλευτές, την Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και τους τοπικούς φορείς «να αναλάβουν άμεσες πρωτοβουλίες απόσυρσης αυτής της ακατανόητης νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης».

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024