Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία : Ο Κόντε ζητάει διάλογο με ΕΕ, ο Σαλβίνι αποζημιώσεις

Ιταλία : Ο Κόντε ζητάει διάλογο με ΕΕ, ο Σαλβίνι αποζημιώσεις

Ανοιχτός σε έναν διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίστηκε ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, αναφερόμενος Στην αντίδραση μέρους της Κομισιόν στο προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού. Στον αντίποδα βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος κάνει λόγο για «αποζημιώσεις» από την ΕΕ, λέγοντας πως είναι αυτή που «θέλει να βλάψει την Ιταλία»

Ανοιχτός σε έναν διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίστηκε ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, αναφερόμενος Στην αντίδραση μέρους της Κομισιόν στο προσχέδιο του ιταλικού προϋπολογισμού. Στον αντίποδα βρίσκεται ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος κάνει λόγο για «αποζημιώσεις» από την ΕΕ, λέγοντας πως είναι αυτή που «θέλει να βλάψει την Ιταλία».

«Σεβόμαστε τις προϋποθέσεις της κυριαρχίας μας, όπως και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στην ίδρυση των οποίων έχουμε συμβάλει και οι οποίοι παραμένουν το ενιαίο μας σπίτι», έγραψε ο Κόντε στο διαδίκτυο.

Πρόσθεσε ότι «η Ιταλία ετοιμάζεται να ξεκινήσει διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, σε κλίμα νηφαλιότητας και σεβασμού των αμοιβαίων ρόλων, θεωρώντας ότι θα μπορέσει να αποδείξει -βάσει συγκεκριμένων στοιχείων- την χρησιμότητα των μέχρι τώρα κινήσεων».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, πάντως, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει την σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ στο 2,4%, μέχρι το 2021, αν και «η κυβερνητική συμμαχία Λέγκας και Πέντε Αστέρων δεν θέλει να βγει ούτε από την ενωμένη Ευρώπη, και ούτε από το Ευρώ».
Τα Πέντε Αστέρια επέμειναν, τέλος, ότι στον νέο προϋπολογισμό θα περιέχεται, σε κάθε περίπτωση, το λεγόμενο «εισόδημα του πολίτη» για την στήριξη ανέργων και χαμηλοσυνταξιούχων.

«Είμαστε δεσμευμένοι στο ευρώ»

Νωρίτερα, ο Κόντε είχε τονίσει ότι η Ιταλία είναι πλήρως δεσμευμένη στο ευρώ και οποιαδήποτε επικριτικά σχόλια για το κοινό νόμισμα είναι προσωπικές απόψεις που δεν έχουν καμία σχέση με τις κυβερνητικές πολιτικές, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Ο Κόντε έκανε τα σχόλια αυτά μετά τις δηλώσεις που έκανε νωρίτερα ευρωσκεπτικιστής βουλευτής της κυβερνώσας Λέγκας ότι η Ιταλία θα μπορούσε να επωφεληθεί από πιο ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες αν ήταν εκτός ευρωζώνης, προκαλώντας αναταράξεις στις χρηματαγορές.

«Το ευρώ είναι το νόμισμά μας και δεν το αποκηρύττουμε», έγραψε ο Κόντε στον λογαριασμό του στο Facebook. Όποιες δηλώσεις αφήνουν να εννοηθεί κάτι διαφορετικό πρέπει να ειδωθούν ως «ελεύθερες και αυθαίρετες απόψεις που δεν έχουν καμία σχέση με τις πολιτικές αυτής της κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Ο Κόντε υποβάθμισε επίσης τις εντάσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις αυξημένες δαπάνες που προβλέπονται στον προϋπολογισμό της Ιταλίας. Είπε πως η Ρώμη ξεκινά διάλογο με τους θεσμούς της ΕΕ με «ηρεμία και σεβασμό για τους ρόλους του ενός και του άλλου» και πως πιστεύει ότι η κυβέρνηση μπορεί να καταδείξει την αξιοπιστία των σχεδίων της για τον προϋπολογισμό.

«Αποζημιώσεις» θα ζητήσει ο Σαλβίνι

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι δήλωσε σήμερα ότι η κριτική σε βάρος του ιταλικού προϋπολογισμού από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξάνει το κόστος δανεισμού της χώρας και η κυβέρνηση ίσως ζητήσει οικονομική επανόρθωση.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έχουν αυξηθεί σημαντικά από την περασμένη εβδομάδα όταν η κυβέρνηση προχώρησε σε σημαντική ανοδική αναθεώρηση του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα τα επόμενα τρία χρόνια, προκαλώντας κριτική από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και άλλους αξιωματούχους.

«Τα λόγια και οι απειλές του Γιούνκερ και άλλων υψηλόβαθμων γραφειοκρατών της ΕΕ συνεχίζουν να αυξάνουν το spread (τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών ομολόγων); Είμαστε έτοιμοι να αξιώσουμε αποζημιώσεις από αυτούς που θέλουν να βλάψουν την Ιταλία», ανέφερε ο Σαλβίνι σε ανακοίνωση.

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024