Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
BMW Σειρά 3 2019: H έβδομη σφραγίδα

BMW Σειρά 3 2019: H έβδομη σφραγίδα

Με αφετηρία μια νέα αρχιτεκτονική, νέους και αναβαθμισμένους κινητήρες και πιο γενναιόδωρο από ποτέ τεχνολογικό εξοπλισμό σε κάθε επίπεδο η νέα Σειρά 3 αποκαλύπτεται από το Παρίσι με την προοπτική να διατεθεί από τον Μάρτιο του 2019.

Πιστή στην υπόσχεσή της η βαυαρική φίρμα, έκανε από την έκθεση του Παρισιού τα αποκαλυπτήρια της πολυαναμενόμενης νέας, έβδομης γενιάς της Σειράς 3 η οποία εκμεταλλευόμενη την μετάβαση σε μια νέα αρχιτεκτονική (CLAR) και επωφελούμενη από πλήθος νέων τεχνολογιών τόσο με αμιγείς αυτοκινητιστικούς όρους όσο και σε επίπεδο gadget, υπόσχεται την διαχρονικά καλύτερη εκδοχή της.

Ξεκινώντας από τη σχεδίαση, αν και η νέα Σειρά 3 αποτελεί το πρώτο μοντέλο που υπακούει στο νέο σχεδιαστικό κώδικα τον οποίο η BMW αποκαλεί «Precision and Poetry», επί της ουσίας οι Βαυαροί έχουν ακολουθήσει μια εξελικτική τακτική χωρίς δραστικές αλλαγές ή υπερβολές που θα αποξένωναν το δημοφιλέστερο μοντέλο της φίρμας από τους λάτρεις-δυνητικούς αγοραστές του.

Σε αντίθεση με την οικεία σχεδίαση, στην αθέατη πλευρά της νέας 3άρας βρίσκεται η ίδια αρχιτεκτονική που φιλοξενεί μεταξύ άλλων και την νέα Σειρά 5 και η οποία στην προκειμένη περίπτωση έχει περιορίσει το βάρος της νέας Σειράς 3 κατά 55 κιλά και παρά την αύξηση των διαστάσεών της που οριοθετούνται σε 4,709 μ. μήκος, 1,827 πλάτος και 1,422 μ. ύψος.

Σε επίπεδο πρακτικότητας, αν και ο χώρος αποσκευών της παραμένει στα 480 λίτρα, όσο δηλαδή και στην προηγούμενη εκδοχή της, επί της ουσίας είναι μεγαλύτερος καθώς η απερχόμενη γενιά της συμπεριελάμβανε στο παραπάνω μέγεθος και τον χώρο κάτω από το πάτωμα του πορτ μπαγκάζ ενώ στην προκειμένη περίπτωση το μέγεθος αυτό αναφέρεται στον κύριο χώρο.

Στο εσωτερικό αυτό που έχει αλλάξει ριζικά είναι ο σχεδιασμός του ταμπλό και της κεντρικής κονσόλας προς όφελος μιας πιο απλοποιημένης διάταξης. Έτσι, πίσω από το τιμόνι κυριαρχεί ένας ψηφιακός πίνακας οργάνων μεγέθους 12,3 ιντσών -στοιχείο που αποτελεί πρωτιά για την Σειρά 3- ο οποίος συνδυάζεται με οθόνη αφής 10,3 ιντσών για τις λειτουργίες του infotainment iDrive 7.0.

Εκτός από την οθόνη αφής, οι λειτουργίες του συστήματος ψυχαγωγίας και ενημέρωσης είναι επίσης προσβάσιμες μέσω του περιστροφικού επιλογέα iDrive αλλά και μέσω του φωνητικού ελέγχου και του συστήματος αναγνώρισης νευμάτων τα οποία ωστόσο ανήκουν στις ακριβότερες εξοπλιστικές εκδόσεις.

Σε επίπεδο κινητήρων, η νέα Σειρά 3 θα είναι διαθέσιμη αρχικά με πέντε διαφορετικές επιλογές κινητήρα με εφαλτήριο την έκδοση βενζίνης 320i η οποία εφοδιάζεται με τετρακύλινδρο κινητήρα απόδοσης 184 ίππων, ενώ την προσωρινά κορυφαία βενζινοκίνητη έκδοση θα εφοδιάζει επίσης τετρακύλινδρος και δίλιτρος turbo κινητήρα βενζίνης με απόδοση 258 ίππων και 400 Nm ροπής σε συνδυασμό με αυτόματο κιβώτιο οκτώ σχέσεων το οποίο μεταδίδει την κίνηση παραδοσιακά στους πίσω τροχούς.

Εφαλτήριο για τις εκδόσεις diesel θα αποτελεί η έκδοση 318d με τετρακύλινδρο μοτέρ 1.995 κ.εκ. με απόδοση 150 ίππους και 320 Nm ροπής η οποία συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων. Ψηλότερα στην γκάμα η έκδοση 320d με diesel κινητήρα 1.995 κ.εκ. αποδίδει 190 ίππους και θα είναι διαθέσιμη προαιρετικά και με σύστημα τετρακίνησης σε συνδυασμό με το οκτώ σχέσεων αυτόματο κιβώτιο Steptronic.

Τη σκυτάλη στην γκάμα παίρνει ο εξακύλινδρος diesel των 3,0 λίτρων ο οποίος αποδίδει 265 ίππους και 580 Nm ροπής εξοπλίζοντας την έκδοση 330d.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι σε δεύτερο χρόνο εκτός από περισσότερες συμβατικές εκδόσεις και εκδόσεις επιδόσεων η νέα Σειρά 3 θα αποκτήσει και μια plug-in υβριδική έκδοση η οποία αναμένεται να κάνει την εμφάνισή της εντός του 2019.

Ανεξαρτήτως κινητήρων, τις προδιαγραφές της νέας Σειράς 3 συμπληρώνει μιας νέας διάταξης σοφιστικέ τεχνολογίας ενεργή ανάρτηση (γόνατα MacPherson μπροστά και πολλαπλών συνδέσμων πίσω) με παθητικού τύπου αμορτισέρ τα οποία επαναπροσδιορίζουν συνεχώς το βαθμό απόσβεσης βάσει ενός ανεξάρτητου υδραυλικού κυκλώματος, ελαχιστοποιώντας τους κραδασμούς, είτε έρχονται αντιμέτωπα με κακοτεχνίες είτε με τις συνθήκες μιας απαιτητικής οδήγησης.

Παράλληλα, η νέα 3άρα επωφελείται από μια ευρεία δέσμη συστημάτων ασφαλείας μεταξύ των οποίων ένα ενεργό cruise control με λειτουργία stop & go το οποίο συνεργάζεται με το σύστημα πλοήγησης, το σύστημα διεύθυνσης αλλά και το κιβώτιο το οποίο αφενός μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά στον οδηγό ή να αναλάβει τον έλεγχο σε συνθήκες έντονης κυκλοφορίας, σύστημα υποβοήθησης διατήρησης της πορείας, σύστημα αυτόνομης πέδησης και σύστημα ανίχνευσης και αποτροπής ενδεχόμενου ατυχήματος με πεζό, ποδηλάτη καθώς και σύστημα προειδοποίησης επικείμενης πλευρικής σύγκρουσης.

Επιπλέον, την επίσημη πρώτη του εμφάνιση στη Σειρά 3 κάνει ένα νέο σύστημα το οποίο η BMW ονομάζει Personal Assistant και μαθαίνει από τις συνήθειες του οδηγού, προσαρμόζοντας αναλόγως τόσο τις ρυθμίσεις όσο και τη συμπεριφορά του αυτοκινήτου.

Έτσι για παράδειγμα, αν ένας οδηγός περνά καθημερινά από διόδια, το αυτοκίνητο θα είναι σε θέση να θυμάται την συγκεκριμένη συνήθεια, απενεργοποιώντας το σύστημα stop&start και χαμηλώνοντας αυτομάτως το παράθυρο του οδηγού στο δεδομένο σημείο της διαδρομής. Το ίδιο σύστημα μπορεί να επικοινωνήσει με τον οδηγό αλλά και να αντιδράσει αναλόγως με τις απαιτήσεις του προσαρμόζοντας αναλόγως μια σειρά παραμέτρων του θαλάμου επιβατών και όχι μόνο.

Η νέα Σειρά 3 θα ξεκινήσει την εμπορική της πορεία στην Ευρώπη από τον Μάρτιο του 2019.

Sports in

Άσχημα μαντάτα για τον Αντετοκούνμπο

Αμφίβολος και για τις επόμενες αναμετρήσεις κόντρα στους Ιντιάνα Πέισερς, παραμένει ο ηγέτης των Μιλγουόκι Μπακς, Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024