Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα δημοψηφίσματα της «kolotoumpas» - Τσίπρας και Ζάεφ έχουν πολλές ομοιότητες

Τα δημοψηφίσματα της «kolotoumpas» – Τσίπρας και Ζάεφ έχουν πολλές ομοιότητες

Βίοι παράλληλοι για Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ οι οποίοι πέραν των άλλων τους ενώνει και η λέξη «δημοψήφισμα»

Βίοι παράλληλοι για Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ οι οποίοι πέραν των άλλων τους ενώνει και η λέξη «δημοψήφισμα». Όπως το 2015 ο έλληνας πρωθυπουργός συνέδεσε την πολιτική του καριέρα όχι τόσο με το αποτέλεσμα όσο με την διάσημη πλέον «kolotoumpa» έτσι και ο σκοπιανός ομόλογός του θα θελήσει να πράξει το ίδιο.

Τα δύο δημοψηφίσματα έχουν πολλά κοινά. Πρώτα – πρώτα ένα αποπροσανατολιστικό δίλημμα που αποτυπωνόταν πάνω στο ψηφοδέλτιο του «ναι» ή του «όχι». Όπως και στην Ελλάδα, όπου κανείς δεν καταλάβαινε επί της ουσίας τι ψήφιζε, έτσι και στην ΠΓΔΜ υπήρχε ένα ερώτημα παραπλανητικό περί ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ μέσω της συμφωνίας της Ελλάδας με… τη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Πουθενά το «Βόρεια» φυσικά.

Το δεύτερο κοινό ήταν οι διεθνείς πιέσεις στο πολιτικό σύστημα. Ολοι θυμόμαστε τι είχε γίνει πριν από τρία χρόνια όπου το σύνολο της Δύσης προσπάθησε να πείσει τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «ναι» στη συμφωνία με τον Γιούνκερ για εκείνο το περίφημο μνημόνιο.

Στη γείτονα χώρα η «παρέλαση» δυτικών αξιωματούχων δεν είχε προηγούμενο, οι πιέσεις, οι έμμεσοι εκβιασμοί και οι υποσχέσεις για ένα «παράδεισο» ασκήθηκαν κυρίως στο πολιτικό σύστημα αλλά και στο λαό. Το αποτέλεσμα και στην Ελλάδα και στην ΠΓΔΜ είναι το ίδιο. Ο κόσμος αντιδρά σε όλο αυτό που βλέπει. Δεν θέλει να του υποδεικνύουν τι θα κάνει, δεν ανέχεται έξωθεν παρεμβάσεις. Το απέδειξε με το «όχι» το καλοκαίρι του 2015, το απέδειξε και χθες στο δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών με την αποχή που είναι ουσιαστικά αποδοκιμασία αυτών των πιέσεων.

Με το 36,8% να πηγαίνει στις κάλπες, κάτω από ένα όριο 700 χιλιάδων που είχε τεθεί, είναι δεδομένο ότι ο λαός της γείτονος «έκανε του κεφαλιού του», για διάφορους λόγους. Διαφορετικούς όπως διαφορετικοί είναι και οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή. Οι Σλάβοι είχαν γαλουχηθεί με τον «Μακεδονισμό» και θεώρησαν ότι η συμφωνία προδίδει αυτό το όραμα. Αλλοι θέλουν μια διαφορετική συμφωνία, ζητούν διευκρινήσεις, δεν έχουν καταλάβει τι θα φέρει. Πολλοί Αλβανοί δεν πήγαν γιατί ενδεχομένως έχουν στο μυαλό τους τη «Μεγάλη Αλβανία».

Και γενικώς ένας λαός που αντέδρασε δείχνοντας με το μποϊκοτάζ που επέλεξε ότι θέλει κάτι διαφορετικό.

 
Μεγάλη ήττα

Ασφαλώς πρόκειται για μια μεγάλη ήττα του Ζάεφ, η οποία μπορεί να φέρει πολιτική αστάθεια, ειδικά στην περίπτωση που δεν καταφέρει αυτός (και η Δύση) να πείσουν 8-9 βουλευτές που χρειάζεται για να περάσει τις συνταγματικές αλλαγές.

Κι εδώ υπάρχει και η πιθανή τρίτη ομοιότητα στα δύο δημοψηφίσματα.

Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε ένα ηχηρό «όχι» από την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και μέσα σε λίγες εβδομάδες το μετέτρεψε σε «ναι» υπογράφοντας μια χειρότερη συμφωνία από εκείνη που υποτίθεται ότι αρνήθηκε με το δημοψήφισμα. Μάλιστα πήγε και σε εθνικές εκλογές επικυρώνοντας την «κωλοτούμπα» για την οποία όλοι τον κατηγόρησαν. Μια έξυπνη κίνηση τότε καθώς οι εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 ήταν «Κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για όλα όσα έλεγε το 2014 και το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Τώρα έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα και ο Ζάεφ θα κινηθεί στη λογική της αντιστροφής της άποψης της κοινής γνώμης. Αν δηλαδή θεωρήσουμε ότι πάνω από ένα εκατομμύριο Σκοπιανοί δεν θέλουν την συμφωνία των Πρεσπών (και το έδειξαν με το όχι και με την αποχή), ο σκοπιανός πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να το κάνει «ναι» μέσω της Βουλής.

 «Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στη Βουλή για να εγκριθεί. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές. Μέχρι τότε θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας, προκειμένου να μπούμε σε ΕΕ και ΝΑΤΟ». Αυτά ήταν τα πρώτα του λόγια, που δείχνουν ότι το «όχι» θα επιχειρήσει να το μετατρέψει σε «ναι» το επόμενο διάστημα
Το επόμενο βήμα είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος. Σύμφωνα με συνταγματολόγους, η διαδικασία δεν μπορεί να ολοκληρωθεί νωρίτερα από 95 ημέρες ή αργότερα από 106 ημέρες. Άρα, το τελευταίο και καθοριστικότερο αυτό βήμα τοποθετείται στα μέσα Ιανουαρίου. Για να περάσουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα πρέπει να υπερψηφιστούν τουλάχιστον από 80 βουλευτές σε σύνολο 120.

Οι πληροφορίες λένε ότι ο Ζάεφ έχει ήδη βρει 72-73 βουλευτές και θέλει άλλους 8 για να πετύχει την πλειοψηφία. Θα καταφέρει να τους βρει; Πολλοί είναι αυτοί που μιλούν για υπόγειες συναλλαγές και για πιέσεις που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα κυρίως στην Κ.Ο. του VMRO. Αλλωστε, οι δηλώσεις των ξένων αξιωματούχων, που προέτρεπαν στους Σκοπιανούς να αποφασίσουν για το μέλλον τους, προδιαθέτει για το τι θα ακολουθήσει.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024