Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα αντισυλληπτικά χάπια μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου ωοθηκών

Τα αντισυλληπτικά χάπια μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου ωοθηκών

Η μείωση του κινδύνου στις νυν χρήστριες ήταν μεγαλύτερη ανάλογα με το διάστημα λήψης των αντισυλληπτικών

Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια νεότερης γενιάς έχουν μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών, σύμφωνα με νέα διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Άμπερντιν και της Κοπεγχάγης, μελέτησαν στοιχεία από βάση δεδομένων της Δανίας που περιείχε στοιχεία για εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα γυναικών και τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, συνδυαστικά με δεδομένα για καρκίνους.

Μετά την εξαίρεση των περιπτώσεων γυναικών που είχαν ήδη καρκίνο ή υπογονιμότητα, επικεντρώθηκαν σε δεδομένα για πάνω από 1,8 εκατομμύρια γυναίκες, 15-49 ετών, την περίοδο 1995-2014.

Συνολικά, το 86% της ορμονικής αντισύλληψης αφορούσε σε χάπι που συνδύαζε διαφορετικές δοσολογίες συνθετικών οιστρογόνων και διαφορετικούς τύπους προγεστερόνης.

Μετά τη συνεκτίμηση παραγόντων, όπως η ηλικία, ο αριθμός των απογόνων, η μόρφωση και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου μαστού ή ωοθηκών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που είχαν κάνει χρήση ορμονικής αντισύλληψης σε κάποια φάση της ζωής τους, είχαν 34% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου των ωοθηκών, συγκριτικά με όσες δεν είχαν πάρει αντισυλληπτικά χάπια. Μάλιστα, σημειώθηκε 42% μείωση του κινδύνου στις νυν ή πρόσφατες χρήστριες και 23% σε όσες είχαν πάρει αντισυλληπτικά για 12 ή περισσότερους μήνες.

Η μείωση του κινδύνου στις νυν χρήστριες ήταν μεγαλύτερη ανάλογα με το διάστημα λήψης των αντισυλληπτικών και γενικότερα ήταν πιο έκδηλη σε όσες γυναίκες έπαιρναν συνδυασμό οιστρογόνων-προγεστερόνης.

Εν τέλει, η έρευνα έδειξε ότι η χρήση των ορμονικών αντισυλληπτικών δισκίων μείωνε κατά 21% τη συχνότητα των περιπτώσεων καρκίνου των ωοθηκών.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024