Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπ. Υγείας: Σχέδιο για εισοδηματικά κριτήρια στην αγορά φαρμάκων

Υπ. Υγείας: Σχέδιο για εισοδηματικά κριτήρια στην αγορά φαρμάκων

Μπορεί αυτό να ακούγεται ανακουφιστικό για μερίδα συμπολιτών μας, δεν ακούγεται το ίδιο στα αφτιά των φαρμακευτικών εταιρειών που φοβούνται περαιτέρω επιβαρύνσεις

Την ώρα που αποδεδειγμένα το υπουργείο Υγείας αδυνατεί να ελέγξει την υπερσυνταγογράφηση, όπως απέδειξαν και τα πρόσφατα στοιχεία από τον έλεγχο του ΕΟΠΥΥ, και κατ’ επέκταση την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης, ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός εξετάζει σύστημα συμμετοχής των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη βάσει εισοδήματος και του νοσήματος που πάσχουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς του Φαρμάκου το 2018 η φαρμακοβιομηχανία θα κληθεί για την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης να καταβάλει για clawback και rebate περισσότερα από 1,4 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: ΕΟΠΥΥ: «Λαβράκια» έβγαλε ο έλεγχος σε φαρμακεία και διαγνωστικά

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το Φάρμακο, ο Ανδρέας Ξανθός, εξήγησε ότι στα σχέδια του υπουργείο είναι η συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη βάσει του εισοδήματος που δηλώνουν στην εφορία, αλλά και το αν το νόσημα είναι χρόνιο, ανίατο ή όχι, με στόχο την οικονομική ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Επίσης ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει γύρο επαφών με τους εκπροσώπους των εγχώριων και πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών για τη φαρμακευτική δαπάνη, αφού όπως εξήγησε «οποιαδήποτε ελάφρυνση για τον πολίτη, επιβαρύνει αναγκαστικά, είτε το κράτος, είτε τους εμπλεκόμενους φορείς. Δεν υπάρχουν δημοσιονομικά ουδέτερες λύσεις. Η ιδέα μας είναι να μπουν εισοδηματικά κριτήρια. Αντιλαμβάνεστε ότι δεν σωστό, αλλά θέλει δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα».

ΣΦΕΕ: Η φαρμακευτική αγορά στα πρόθυρα της κατάρρευσης

Κι ενώ τα λεγόμενα του υπουργού Υγείας μπορεί να μοιάζουν αισιόδοξα για μερίδα συμπολιτών μας, δεν ακούγονται το ίδιο στα αφτιά των φαρμακευτικών εταιρειών.

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) σχολιάζοντας τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ για τους ελέγχους, σε φυσικοθεραπευτήρια, διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «με προβληματισμό που αγγίζει τα όρια της αγανάκτησης διαβάζουμε τα δημοσιεύματα για τις παραβατικές συμπεριφορές στη συνταγογράφηση και πώληση φαρμάκων, αλλά  και άλλων ειδών και παροχών υγείας, που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα μετά από ελέγχους του ΕΟΠΥΥ».

Ο ΣΦΕΕ χαιρετίζει τις προσπάθειες του ΕΟΠΥΥ και εύχεται να εκλείψει κάθε εστία παραβατικότητας και κακοδιαχείρισης, αλλά ταυτόχρονα αγανακτεί με την επικράτηση της λογικής των clawback σε όλους τους τομείς της Υγείας και ιδιαίτερα στο φάρμακο, «μια λογική η οποία έχει οδηγήσει την Πολιτεία να αποτινάξει από πάνω της κάθε ευθύνη ορθολογικής διαχείρισης των διαθέσιμων πόρων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν κατ’ επανάληψη χαρακτηρίσει ανεπαρκή τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, αφού διαπιστωμένα ένα στα τρία φάρμακα ουσιαστικά δωρίζεται στους ασφαλισμένους, μέσω των clawback και rebate που καλούνται να καταβάλλουν οι εταιρείες για κάθε υπέρβαση.

«Η ανάγκη να προσδιοριστεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη με βάση πραγματικές ανάγκες και να καταστεί η Πολιτεία συνυπεύθυνη για τον έλεγχο αυτής είναι επιτακτική, η «συνευθύνη» στο clawback πρέπει να εφαρμοστεί αναδρομικά από την αρχή του 2018. Τόσα και τόσα μέτρα έχει επιβάλλει η Πολιτεία με αυτόν τον τρόπο όποτε την εξυπηρετεί, ας θεσμοθετήσει μια φορά και ένα μέτρο που θα συμβάλλει στη βιωσιμότητα ενός κλάδου με ουσιαστική συνεισφορά στην υγεία των πολιτών», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΦΕΕ.

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024