Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Τσεκούρι» στις επικουρικές συντάξεις με υπογραφή Κατρούγκαλου

«Τσεκούρι» στις επικουρικές συντάξεις με υπογραφή Κατρούγκαλου

Μετά τις νέες περικοπές που έχουν ψηφιστεί από την κυβέρνηση για το 2019, θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, έως και τα 30 ευρώ τον μήνα

Μεγάλες μειώσεις θα υποστούν οι επικουρικές συντάξεις, η έκδοση των οποίων καθυστερεί επί 48 μήνες, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί περί τις 92.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Οι νέες συντάξεις πλέον βγαίνουν συνεχώς μειωμένες και σαν να μην έφτανε μόνο αυτό εκδίδονται με ρυθμούς χελώνας αφού, όπως τονίζουν ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) δεν έχει τη δομή και το ανθρώπινο δυναμικό για να εκδίδει συντάξεις χωρίς καθυστερήσεις.

Οι δικαιούχοι περιμένουν στην… ουρά για 4 χρόνια για τις «κουρεμένες» επικουρικές που μετά τις άγριες περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου έχουν φθάσει έως και τα 40 ευρώ τον μήνα.

Μάλιστα, μετά τις νέες περικοπές που έχουν ψηφιστεί από την κυβέρνηση για το 2019, θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, έως και τα 30 ευρώ τον μήνα.

Ο νόμος Κατρούγκαλου, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, μετέτρεψε τις επικουρικές συντάξεις σε φιλοδωρήματα με μειώσεις που άγγιξαν και το 60%.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΝΔΙΣΥ (Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων) Νίκος Χατζόπουλος, το ΕΤΕΑΕΠ έχει πρόβλημα ρευστότητας αφού χορηγεί επικουρικές μόνο από τις εισροές των εισφορών. Με δεδομένη μάλιστα την απαγόρευση της χρηματοδότησής του, έχει φθάσει σε τέλμα, ταλαιπωρώντας τους συνταξιούχους, κάποιοι από τους οποίους περιμένουν ακόμη και 6 χρόνια για να λάβουν την ψαλιδισμένη επικουρική σύνταξη.

Με τον νέο τρόπο υπολογισμού των επικουρικών, αν ο ασφαλισμένος φεύγει με 35ετία θα πάρει επικουρική σύνταξη που θα αντιστοιχεί στο 15,75% του μισθού του, αν φεύγει με 40ετία θα πάρει στο 18% του μισθού του, ενώ αν φύγει με 15ετία θα λάβει το 6,75% του μισθού του.

Για να «αγγίξει» το ύψος των παλαιών επικουρικών η νέα σύνταξη, ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει διανύσει τουλάχιστον 30 έτη ασφαλιστικού βίου. Κάτω από τα 30 χρόνια, και ιδίως εκεί κοντά στα 15 χρόνια με χαμηλό μισθό, οι συντάξεις είναι ψιχία, φτάνοντας ακόμη και τα 40 ευρώ.

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024