Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Χαμός στα Σκόπια για το «Μακεδονικό» - Προκλήσεις και παιχνίδια με το ποσοστό της αποχής

Χαμός στα Σκόπια για το «Μακεδονικό» – Προκλήσεις και παιχνίδια με το ποσοστό της αποχής

Σε ομιλία του στην Αχρίδα ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι επανέλαβε ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για να θεωρηθεί το δημοψήφισμα επιτυχές θα πρέπει η συμμετοχή να υπερβαίνει το 50% και η πλειοψηφία να ψηφίσει “υπέρ”. Αλλη άποψη έχει ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Ντιμιτρόφ

Πολιτικά παιχνίδια και συγκρούσεις χωρίς όριο λαμβάνουν χώρα στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, έξι ημέρες πριν από το δημοψήφισμα. Την ίδια στιγμή που ο Ζόραν Ζάεφ συνεχίζει την προκλητική προεκλογική του εκστρατεία, με αλυτρωτικές αναφορές που δεν έχουν προηγούμενο και με πλήρη αμφισβήτηση της συμφωνίας των Πρεσπών που ο ίδιος υπέγραψε, «τζόγος» γίνεται για την αποχή η οποία τρομάζει περισσότερο από όλα.

Κι εκεί ακόμη η κυβέρνηση των Σκοπίων αποφάσισε να παίξει παιχνίδια με τον υπουργό Εξωτερικών, Ν. Ντιμιτρόφ να λέει ότι η συμφωνία θα πάει στη Βουλή ακόμη κι αν θα πιαστεί το 50% της συμμετοχής στο δημοψήφισμα.

«Το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης», είπε ο Ντιμιτρόφ και απάντησε στην ερώτηση τι θα γίνει εάν η συμμετοχή δεν ξεπεράσει τελικώς το 50% που απαιτείται για να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα, ο Νικόλα Ντιμιτρόφ απαντά ότι «η πρόκληση έγκειται στους ανακριβείς εκλογικούς καταλόγους. Επισήμως είναι καταγεγραμμένοι στη «Μακεδονία» περίπου 1,8 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Εκτιμούμε όμως ότι 300.000 με 400.000 εξ΄ αυτών δεν βρίσκονται στη χώρα. […] Μας λείπουν εκείνοι οι άνθρωποι που τα τελευταία χρόνια έχασαν την ελπίδα τους ότι η «Μακεδονία» θα προοδεύσει ποτέ στην προσπάθεια ενσωμάτωσης στη Δύση. Περισσότεροι από 100.000 μετανάστευσαν από τη «Μακεδονία» στη Γερμανία, άλλοι τόσοι στην Ιταλία. […] Αυτό σημαίνει ότι αναλόγως με την περιοχή, χρειαζόμαστε μια πραγματική συμμετοχή της τάξης του 65-70% για να πετύχουμε το 50% που προβλέπεται».

Αντίθετη γνώμη

Όμως, σε ομιλία του στην Αχρίδα ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι επανέλαβε ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για να θεωρηθεί το δημοψήφισμα επιτυχές θα πρέπει η συμμετοχή να υπερβαίνει το 50% και η πλειοψηφία να ψηφίσει “υπέρ”. Πρόσθεσε ότι αν το δημοψήφισμα δεν πετύχει, αυτό θα αποτελέσει το πρελούδιο για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών όπου, όπως είπε, ο λαός θα τιμωρήσει την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης.

Παράλληλα, ο Μίτσκοσκι τόνισε ότι κατά την άποψή του κόμματός του η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιβλαβής και αντίθετη με τα εθνικά συμφέροντα της πΓΔΜ και πρέπει να απορριφθεί. Αναφερόμενος στις συνεχείς εκκλήσεις ξένων αξιωματούχων προς τους πολίτες της πΓΔΜ να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα και να ψηφίσουν “υπέρ”, ο Μίτσκοσκι είπε ότι και στο παρελθόν η διεθνής κοινότητα είχε υποσχεθεί στην πΓΔΜ ένα καλύτερο μέλλον αν η χώρα κάνει υποχωρήσεις, όπως η αποδοχή της προσωρινής ονομασίας FYROM, η αλλαγή του συντάγματος και της σημαίας, η υπογραφή και υλοποίηση της Συμφωνίας Πλαισίου της Αχρίδας για τις διεθνοτικές σχέσεις και η καθιέρωση της νέας διοικητικής διαίρεσης. «Αποδεχθήκαμε ό,τι μας ζητήθηκε και τη δεκαετία του ’90, και το 2001, και το 2004. Ας αλλάξουμε, λοιπόν, προσέγγιση και αυτό που μας προσφέρεται σήμερα ας μην το αποδεχθούμε, επειδή είναι αντίθετο με τα συμφέροντά μας, επειδή είναι αντίθετο με όσα μας άφησαν οι πρόγονοί μας. Διότι αυτή είναι μία Συμφωνία για να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι», είπε ο Πρόεδρος του VMRO-DPMNE, σύμφωνα με το “MIA”. Ακόμα, όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο Μίτσκοσκι προειδοποίησε ότι, αν η Συμφωνία περάσει, «θα χαθεί η εθνική ταυτότητα και, παράλληλα, η Ελλάδα θα αποκτήσει την δυνατότητα να φρενάρει και να εμποδίζει την ευρωπαϊκή μας πορεία όποτε θέλει και όπως θέλει. «Αν η Συμφωνία περάσει, θα έρθει η στιγμή σε κάποια χρόνια που η Ελλάδα θα θέσει νέους όρους και εμείς πλέον θα είμαστε με αλλαγμένη ταυτότητα, ιστορία, παιδεία. Αν το δημοψήφισμα δώσει “πράσινο φως” στη Συμφωνία με την Ελλάδα, πρακτικά αυτό θα σημαίνει “κόκκινο φως” στο δημοψήφισμα του 1991 που δημιούργησε ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος», είπε ο Μίτσκοσκι, σύμφωνα με τα ΜΜΕ και κάλεσε τους πολίτες να σκεφτούν καλά αν η Συμφωνία αυτή θα τους φέρει το μέλλον που επιθυμούν.

Ο Μίτσκοσκι κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ ότι «αποδέχθηκε συνταγματικές αλλαγές που έχει συντάξει η ελληνική πλευρά» και ότι κρύβει τις αλλαγές αυτές από την κοινή γνώμη.

Ακόμα, ο Μίτσκοσκι τόνισε ότι παρά την ακριβή εκστρατεία που διεξάγει για το δημοψήφισμα, ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ «μιλά μπροστά σε άδειες πλατείες», γεγονός που, όπως είπε, δείχνει ότι οι πολίτες δεν συμφωνούν με την πολιτική του και με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πρόκληση Ζάεφ

Κι ενώ ο αντίπαλός του τόνιζε ότι η συμφωνία είναι αντίθετη με αυτή που ήθελαν οι πρόγονοί του, ο Ζόραν Ζάεφ έλεγε το αντίθετο. «Φτάσαμε σε μια συμφωνία αλλά ξέραμε τι έπρεπε να διαφυλάξουμε, τη γλώσσα και την ταυτότητα. Και η Ελλάδα τα αναγνώρισε αυτά» είπε ο Ζ. Ζάεφ στην ομιλία του σημειώνοντας ότι «υπάρχει «μακεδονική» γλώσσα στη συμφωνία. Αναγνωρίζω τη δυσφορία με τις γεωγραφικές αναφορές αλλά ξέρω και τα οφέλη από τη συμφωνία».

«Είμαστε «Μακεδονές» με «μακεδονική» γλώσσα. Η «μακεδονική» γλώσσα είναι πλούσια σε διαλέκτους και γι» αυτό αξίζει να ενταχθεί στις γλώσσες της ΕΕ» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

«Έχουμε ένα κράτος που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο στο οποίο ομιλείται η «μακεδονική» γλώσσα που αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο. Πετύχαμε τους στόχους των πατέρων και των παππούδων μας» πρόσθεσε ο Ζάεφ.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024