Τους τόνους μετά τις καταγγελίες της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, περί «ασέβειας» και «αδιεξόδου» στις διαπραγματεύσεις για το Brexit επιχειρεί να ρίξει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, επαναβεβαιώνοντας ωστόσο τις ενστάσεις της ΕΕ για τις βρετανικές θέσεις.

Σε δήλωσή του, ο κ. Τουσκ εκφράζει την πεποίθηση ότι ένας αμοιβαία επωφελής συμβιβασμός είναι ακόμη εφικτός, ενώ ξακαθαρίζει πως η ΕΕ και οι ηγέτες της «σέβονται απόλυτα» την απόφαση του βρετανικού λαού για έξοδο από την Ένωση.

Παράλληλα, απορρίπτει τις καταγγελίες της κ. Μέι πως οι «27» επέδειξαν «απαράδεκτη» στάση στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Σάλτσμπουργκ, σημειώνοντας οι Ευρωπαίοι είχαν ενημερώσει λεπτομερώς το Λονδίνο για τις θέσεις τους προ εβδομάδων.

Στο πλαίσιο αυτό, στέφει τα βέλη του προς τη βρετανίδα πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας ότι επέδειξε «απροσδόκητα σκληρή και στην πράξη μη συναινετική» γραμμή.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτηρίζει τις βρετανικές προτάσεις ως «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν καθώς η ΕΕ έχει ενστάσεις που συνδέονται με την προστασία της ενιαίας αγοράς και τα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

«Λέω αυτές τις κουβέντες ως στενός φίλος του Ηνωμένου Βασιλείου και πραγματικός θαυμαστής της πρωθυπουργού Μέι» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Τουσκ.