Τουσκ για Brexit: Eξακολουθεί να είναι εφικτός ένας συμβιβασμός
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιχειρεί να ρίξει τους τόνους, επαναβεβαιώνοντας ωστόσο τις ενστάσεις της ΕΕ για τις βρετανικές θέσεις
Τους τόνους μετά τις καταγγελίες της βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, περί «ασέβειας» και «αδιεξόδου» στις διαπραγματεύσεις για το Brexit επιχειρεί να ρίξει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, επαναβεβαιώνοντας ωστόσο τις ενστάσεις της ΕΕ για τις βρετανικές θέσεις.
Σε δήλωσή του, ο κ. Τουσκ εκφράζει την πεποίθηση ότι ένας αμοιβαία επωφελής συμβιβασμός είναι ακόμη εφικτός, ενώ ξακαθαρίζει πως η ΕΕ και οι ηγέτες της «σέβονται απόλυτα» την απόφαση του βρετανικού λαού για έξοδο από την Ένωση.
Παράλληλα, απορρίπτει τις καταγγελίες της κ. Μέι πως οι «27» επέδειξαν «απαράδεκτη» στάση στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής του Σάλτσμπουργκ, σημειώνοντας οι Ευρωπαίοι είχαν ενημερώσει λεπτομερώς το Λονδίνο για τις θέσεις τους προ εβδομάδων.
Στο πλαίσιο αυτό, στέφει τα βέλη του προς τη βρετανίδα πρωθυπουργό, υπογραμμίζοντας ότι επέδειξε «απροσδόκητα σκληρή και στην πράξη μη συναινετική» γραμμή.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χαρακτηρίζει τις βρετανικές προτάσεις ως «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν καθώς η ΕΕ έχει ενστάσεις που συνδέονται με την προστασία της ενιαίας αγοράς και τα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας.
«Λέω αυτές τις κουβέντες ως στενός φίλος του Ηνωμένου Βασιλείου και πραγματικός θαυμαστής της πρωθυπουργού Μέι» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Τουσκ.
- Greek 2026 Summer Tourism Season Off to Strong Start, Early Bookings Surge
- H εύθραυστη μητέρα μου, η Όντρεϊ – Η απόπειρα αυτοκτονίας, οι ναζί γονείς και οι πόλεμοι
- Το κίνητρο που ψάχνει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και ο Άρης του Σιάο
- Το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση χωριών βόρεια του ποταμού Λιτάνι – Καταγγελίες για εθνοκάθαρση στον Λίβανο
- Εκλεισε μετά τα προβλήματα η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του fuel pass – Αλλάζει ο τρόπος υποβολής
- Ο Λίνεκερ είδε «σημάδια πανικού» στην Άρσεναλ
- Το Artemis ΙΙ έσπασε το ρεκόρ του Apollo 13 για την μεγαλύτερη απόσταση από τη Γη –
- Άρση ασυλίας ζητά η Παπακώστα και δηλώνει πως δεν θα είναι υποψήφια στις εκλογές υπό προϋποθέσεις
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 06.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/aziz-acharki-jJbMgASm6l4-unsplash-315x220.jpg)











































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442