Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
WP: Η Ρωσία θέλει να μπλοκάρει τη Συμφωνία των Πρεσπών

WP: Η Ρωσία θέλει να μπλοκάρει τη Συμφωνία των Πρεσπών

Άρθρο της Washington Post για τις τακτικές Δύσης και Ρωσίας

Λιγότερο από δέκα ημέρες απομένουν για το δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ που θα κρίνει το μέλλον της Συμφωνίας των Πρεσπών και το ενδιαφέρον των ισχυρών ηγετών όλου του κόσμου συνεχώς κορυφώνεται.

Η Washington Post δημοσίευσε άρθρο με τίτλο «Macedonia is a tiny country with a giant Russia problem» («Η Μακεδονία είναι μια μικρή χώρα με ένα τεράστιο ρωσικό πρόβλημα») στο οποίο αναλύει τις διαφορετικές τακτικές που χρησιμοποιούν ΗΠΑ και Ρωσία για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της 30ης Σεπτεμβρίου.

Το κείμενο αναφέρει αναλυτικά τις συχνές επισκέψεις των ανώτατων αξιωματούχων στα Σκόπια με σκοπό να πείσουν τους πολίτες ότι ένα «Ναι» στην Συμφωνία μόνο να ωφελήσει μπορεί τη χώρα. Πιο πρόσφατη αυτή του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, του Μάτις ο οποίος χαρακτήρισε τη χώρα αξιόπιστο συνεργάτη για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή.

Οι κινήσεις αυτές της δύσης δεν αφήνουν σίγουρα ασυγκίνητους τους ρώσους. Ο πρόεδρος Πούτιν κάνει ότι μπορεί για να μπλοκάρει την Συμφωνία και μαζί την περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Η τακτική όμως που χρησιμοποιεί, σύμφωνα με την WP, είναι τελείως διαφορετική από αυτή της Δύσης.

Fake news, ψεύτικες σελίδες στα social media αλλά και αφίσες καλούν τους Σκοπιανούς σε μποϊκοτάζ του δημοψηφίσματος, ενώ υπάρχουν πηγές που αναφέρουν ακόμα και μεταφορά χρημάτων από τη Μόσχα στα Σκόπια για διεξαγωγή εκστρατειών υπέρ του «Όχι».

Το άρθρο καταλήγει: Προς το παρόν φαίνεται ότι οι ανοικτές εκκλήσεις της Δύσης θα επισκιάσουν τα ρωσικά τεχνάσματα. Δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα περάσει στο δημοψήφισμα η πρόταση που θα δώσει στο κοινοβούλιο της χώρας τη βάση για να εγκρίνει την αναγκαία συνταγματική αλλαγή. Αλλά όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, ένα μήνυμα είναι σαφές από τη “Μακεδονία”: ο κ. Πούτιν παραμένει αποφασισμένος στο να υπονομεύει τη Δύση και τους θεσμούς της όποτε και όπου μπορεί»

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024