Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εικόνες εξαθλίωσης στη Μόρια - Με ρυθμούς «χελώνας» η αποσυμφόρηση

Εικόνες εξαθλίωσης στη Μόρια – Με ρυθμούς «χελώνας» η αποσυμφόρηση

Παραμένουν εγκλωβισμένοι σχεδόν 9.000 πρόσφυγες κάτω από άθλιες συνθήκες την ώρα που ο καταυλισμός έχει χωρητικότητα 3.100 ατόμων

Εικόνες ντροπής καταγράφονται καθημερινά στο hotspot της Μόριας στη Λέσβο καθώς παραμένουν εγκλωβισμένοι σχεδόν 9.000 πρόσφυγες κάτω από άθλιες συνθήκες την ώρα που ο καταυλισμός έχει χωρητικότητα 3.100 ατόμων.

«Δεν υπάρχει δικαιολογία για την εφιαλτική κατάσταση. Ας βάλει ο καθένας από εμάς τον εαυτό του στη θέση των ανθρώπων αυτών» εξηγεί ο διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Απόστολος Βεϊζης μιλώντας στα «ΝΕΑ».

Στη Μόρια παραμένουν αυτή τη στιγμή 3.000 άτομα τα οποία ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες και τα οποία περιμένουν να μετακινηθούν σε άλλες δομές της χώρας.

Στις καταστροφικές συνθήκες διαβίωσης στον προσφυγικό καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο αναφέρθηκε και η γερμανική εφημερίδα taz  με το άρθρο της «Ακόμα και εξάχρονα σκέπτονται την αυτοκτονία».

Η εφημερίδα του Βερολίνου επικαλείται δηλώσεις του εκπροσώπου της οργάνωσης αρωγής «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» Λούκα Φοντάνα, ο οποίος τονίζει ότι «εδώ συντελείται μια ανθρωπιστική καταστροφή»:

«Στον υπερπλήρη καταυλισμό η σωματική και σεξουαλική βία είναι συχνό φαινόμενο και η ελληνική κυβέρνηση δεν προστατεύει τους πρόσφυγες, προσθέτει ο εκπρόσωπος για να τονίσει ότι «οι απόπειρες αυτοκτονίας αυξάνονται. Ακόμα και παιδιά από 6 μέχρι 8 ετών σκέπτονται την αυτοκτονία ως διέξοδο».

Αρχίζει η επιχείρηση αποσυμφόρησης της Μόριας

Εν τω μεταξύ, οι πρώτοι 100, από τους συνολικά 2.000 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι θα φύγουν από τον καταυλισμό της Μόριας έως τα τέλη του Σεπτεμβρίου, αναχώρησαν, σήμερα Παρασκευή, με το πλοίο της γραμμής για την Καβάλα.

Προορισμός τους ο νέος καταυλισμός που δημιουργήθηκε στην περιοχή της Βόλβης στη Θεσσαλονίκη, δυναμικότητας περίπου 1200 ατόμων. Ανάλογες αναχωρήσεις έως και 400 ατόμων τη φορά, θα γίνονται όλη της επόμενη εβδομάδα με πλοία της γραμμής είτε προς Πειραιά είτε προς Καβάλα με προορισμό τη δομή της Βόλβης ή τη δομή του Κατσικά στην περιφέρεια Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, άλλα 1000 αιτούντες άσυλο θα αναχωρήσουν μέσα στον Οκτώβριο προς μια τρίτη δομή που θα λειτουργήσει στην περιφέρεια της Πρέβεζας.

Στόχος είναι οι μαζικές αυτές μετακινήσεις αιτούντων άσυλο που ανήκουν σε κατηγορίες ευάλωτων ομάδων, μαζί με τις άλλες μετακινήσεις ατόμων που ολοκλήρωσαν τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, να οδηγήσουν σε καλυτέρευση των συνθηκών που επικρατούν στον κυρίως καταυλισμό του Κέντρου υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, αλλά και στον άτυπο καταυλισμό με σκηνές που έχει δημιουργηθεί σε κτήματα γύρω από το ΚΥΤ.

Βίτσας: Οριακή η κατάσταση στα νησιά

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας υποστήριξε μιλώντας στην ΕΡΤ « ότι έχει δημιουργηθεί μία οριακή κατάσταση κατά κύριο λόγο στη Λέσβο στη Σάμο και στη Χίο, η οποία απαιτεί λύσεις. Η λύση είναι η αποσυμφόρηση».

Αυτό όμως, πρόσθεσε, εξαρτάται από τις ροές. «Συγχρόνως κάνουμε πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά, δηλαδή αυτοί που έχουν τελειώσει τις διαδικασίες να έρθουν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Δεν μπορούμε να ζητάμε ανακατανομή στην Ευρώπη και να μην έχουμε ανακατανομή στην Ελλάδα», είπε ο κ. Βίτσας.

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024