Κραυγή αγωνίας των ΓΧΣ: Μια τουαλέτα ανά 70 άτομα στη Μόρια
Δεκάδες οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον καταυλισμό προσφύγων κρούουν κάθε μέρα τον κώδωνα του κινδύνου για τις τραγικές συνθήκες επιβίωσης των περισσοτέρων από 9.000 ανθρώπων που φιλοξενούνται εκεί
Στο απροχώρητο φτάσει πλέον η κατάσταση στον καταυλισμό-ντροπή της Μόριας στη Λέσβο.
Δεκάδες οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον καταυλισμό προσφύγων κρούουν κάθε μέρα τον κώδωνα του κινδύνου για τις τραγικές συνθήκες επιβίωσης των περισσοτέρων από 9.000 ανθρώπων που φιλοξενούνται εκεί.
Σε αυτές τις συνθήκες αναφέρθηκε για μια ακόμα φορά, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο γενικός διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Ηλίας Παυλόπουλος, ο οποίος είπε πως η αντιστοιχία είναι μια τουαλέτα ανά 70 άτομα και ένα ντους ανά 90.
Σημείωσε, δε, ότι το 50% του πληθυσμού στον καταυλισμό είναι γυναικόπαιδα που πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει έξαρση βίας σε σχέση με ένα χρόνο πριν, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής.
Τόνισε επίσης πως πρόκειται για παιδιά που προέρχονται από πόλεμο και αντί να λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα, εμείς τους φερόμαστε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, υπάρχουν παιδιά κάτω των 12 ετών που έχουν αυτοτραυματιστεί, έχουν σκέψεις αυτοκτονίας ή έχουν φτάσει ακόμα και στην απόπειρα να θέσουν τέλος στη ζωή τους. Μάλιστα, η δήλωση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση του άρθρου της γερμανικής ΤΑΖ, η οποία κάνει λόγο για σκέψεις αυτοκτονίας ακόμα και από παιδιά έξι ετών.
Αυτή τη στιγμή στη μονάδα φιλοξενούνται περίπου 9.000 άτομα, τη στιγμή που η χωρητικότητά της ανέρχεται σε 3.100 και παρά το γεγονός ότι ο καταυλισμού θεωρείται ως προσωρινό καταφύγιο κι όχι ως μόνιμη στέγη.
Τέλος σε μια κραυγή αγωνίας, ο κ. Παυλόπουλος των ΓΧΣ σημειώνει ότι ο πληθυσμός στον καταυλισμό πρέπει επειγόντως να μειωθεί στο μισό τουλάχιστον, καθώς και να αυξηθεί η φύλαξη, ιδιαίτερα των παιδιών.
Μετά τη διαδικασία υποβολής των Μηχανογραφικών, θα «ανοίξει» ο δρόμος για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής βάζοντας τέλος στην αγωνία των συνολικά 89.032 υποψηφίων που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από μια ΕΔΕ που διετάχθη άρον - άρον μετά τη δημοσιοποίηση και την πολιτική ανάδειξη του περιστατικού, για να αποφύγει την ανάληψη σοβαρής πολιτικής ευθύνης της, λέει το ΠΑΣΟΚ
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59