Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανδρουλάκης: «Δεν μπορούσαμε να μείνουμε θεατές απέναντι στο φαινόμενο Ορμπαν»

Ανδρουλάκης: «Δεν μπορούσαμε να μείνουμε θεατές απέναντι στο φαινόμενο Ορμπαν»

Αρθρο του ευρωβουλευτή για την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να επιβάλει κυρώσεις στην Ουγγαρία

Για την καταδίκη της Ουγγαρίας σχετικά με την παραβίαση δημοκρατικών κανόνων που αφορούν και τη μεταχείριση των προσφύγων και μεταναστών από την κυβέρνηση Ορμπαν, κάνει λόγο σε άρθρο του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο ευρωβουλευτής επισημαίνει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε απάντηση στο φαινόμενο Ορμπαν και στην παραβίαση των θεμελιωδών αξιών και αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Κράτος Δικαίου και η ελευθερία της έκφρασης.

Ολόκληρο το άρθρο του ευρωβουλευτή έχει ως εξής:

«Την προηγούμενη Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίναμε για πρώτη φορά την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων κατά της κυβέρνησης Όρμπανύστερα από συνεχή παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων.

Αφορμή για τη συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν η έκθεση για την κατάσταση στην Ουγγαρία που ανέλαβε να συντάξει η Ολλανδή συνάδελφος ευρωβουλευτής των Πρασίνων κα. Σαρτζεντίνι, με βάση στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικών αποστολών που στάλθηκαν στη χώρα.

Η εμπεριστατωμένη έκθεση της κα. Σαρτζεντίνι αναφέρεται σε μια σωρεία παραβιάσεων των θεμελιωδών δημοκρατικών αξίων και αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της λειτουργίας του κράτους δικαίου που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τα διαρκή κρούσματα περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης και της ελευθερίας του τύπου, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και των προσφύγων, της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, των αντιπολιτευόμενων ακαδημαϊκών αλλά και της αξιοκρατίας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά και σε θέματα διαφθοράς, αφού τόσο ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Βίκτορ Όρμπαν όσο και στελέχη της κυβέρνησής του ελέγχονται από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης Απάτης (OLAF) για διασπάθιση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Ακόμα, ειδική μνεία στην έκθεση Σαρτζεντίνι γίνεται για τη στάση της Ουγγρικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης. Το κλείσιμο τον συνόρων της Ουγγαρίας και η άρνηση παραλαβής και μετεγκατάστασης προσφύγων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεν φανερώνει μόνο την αντίληψη του κ. Όρμπαν για μια Ευρώπη αλα καρτ αλλά ταυτόχρονα παραβιάζει κατάφορα και την ρήτρα αλληλεγγύης που υπαγορεύει σε άρθρο της η Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, όπως και στις περισσότερες πολιτικές ομάδες αντίστοιχα, καταδικάσαμε από την πρώτη στιγμή τα πεπραγμένα της Ουγγρικής Κυβέρνησης και στηρίξαμε την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης της Ε.Ε..

Μπροστά στην παραβίαση των θεμελιωδών αξιών και αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως το Κράτος Δικαίου και η ελευθερία της έκφρασης, δεν θα μπορούσαμε να παραμείνουμε απλοί θεατές. Δυστυχώς όμως, σημαντικό μέρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μέλος του οποίου είναι και ο κ. Όρμπαν,  δεν καταδίκασε τις συγκεκριμένες πρακτικές, αφού υπήρξαν πολλοί ευρωβουλευτές του που δεν στήριξαν την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατά την ψηφοφορία στην ολομέλεια καταφέραμε με την πλειοψηφία των συναδέλφων ευρωβουλευτών να αποσπάσουμε  τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων και έτσι να δώσουμε το πράσινο φως ώστε να μεταφερθεί το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή στη σύνοδο των ηγετών των Κρατών-Μελών.

Εκεί, βάσει του άρθρου 7 της Συνθήκης της Ε.Ε. και με την απαιτούμενη ομοφωνία δίνεται η δυνατότητα να ενεργοποιηθούν σοβαρές κυρώσεις εναντίον της Ουγγαρίας, ακόμα και στέρηση του δικαιώματος ψήφου στο Συμβούλιο.

Βέβαια, παρόλο που η τελική έγκριση του Συμβουλίου δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένη, καθώς ένα Κράτος-Μέλος έχει τη δυνατότητα να θέσει βέτο και στην προκειμένη περίπτωση η Πολωνία, οι κυρώσεις είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο.

Αποτελούν ένα σημαντικό μηχανισμό προστασίας των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων και θα πρέπει να επιβάλλονται όταν αυτά παραβιάζονται κατά συρροή είτε από Κράτη-Μέλη της Ένωσης είτε ακόμα και από υπό ένταξη χώρες, όπως η Τουρκία».

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός: Στέψη ή επιστροφή στον Ρέντη;

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός αναμετρώνται στο Μετς σήμερα Τετάρτη (24/4, 17:30) για τον τέταρτο τελικό της Volley League γυναικών, με τις «ερυθρόλευκες» να προηγούνται 2-1

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024