Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέο κοινωνικό συμβόλαιο με την επιχειρηματικότητα

Νέο κοινωνικό συμβόλαιο με την επιχειρηματικότητα

Ανάγκη ανταποδοτικότητας του φορολογικού συστήματος ζητά η αγορά

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην προσπάθειά του να πείσει για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, καθώς και για το τέλος των Μνημονίων, εξήγγειλε μείωση φόρων για τις επιχειρήσεις κατά μία ποσοστιαία μονάδα αρχικά, καθώς και μειώσεις εισφορών για επαγγελματίες πάνω από ένα ορισμένο εισόδημα.

Παρ’ όλα αυτά, αυτό που αγνοεί η κυβέρνηση, είναι τί πραγματικά επιθυμούν οι αγορές και οι διεθνείς επενδυτές.

Αυτό λοιπόν που πραγματικά θέλουν να δουν σε μία χώρα που αναπτύσσεται και αφήνει πίσω της το παρελθόν, είναι απλούστευση του φορολογικού συστήματος με διάρκεια, διαφάνεια και συγκεκριμένα φορολογικά κίνητρα για ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Είναι αδύνατον να υπάρχουν πολλαπλοί φορολογικοί συντελεστές τόσο στην άμεση φορολογία εισοδήματος, όσο και στις επιχειρήσεις, καθώς δημιουργείται σύγχυση τόσο για το τελικό ποσό του φόρου, όσο και στην διαδικασία των φοροελαφρύνσεων, που τη μία ψηφίζονται και την άλλη αναστέλλονται.

Πέραν λοιπόν της διαφάνειας και της αποφυγής του οποιουδήποτε αιφνιδιασμού προς τον ιδιωτικό τομέα, που οφείλει η εκάστοτε κυβέρνηση να πράττει, πρέπει να δώσει κίνητρα στις παραγωγικές και εξωστρεφείς επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, αλλά και να αυξήσουν την απασχόληση στην πραγματική οικονομία.

Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τις υποσχέσεις περί μειώσεων τόσο από την κυβέρνηση όσο και από την αντιπολίτευση, πρέπει να δοθεί έμφαση σε επιχειρήσεις που έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως οι τουριστικές, οι εξαγωγικές καθώς και οι νεοφυείς που επενδύουν σε ανθρώπινο κεφάλαιο και σε προηγμένες λύσεις πληροφορικής μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη.

Μάλιστα, θα πρέπει τόσο για κάθε νέα θέση εργασίας που προσθέτουν, όσο και για την αύξηση του κύκλου εργασιών τους προς εξαγωγή, να μειώνεται αναλογικά ο συντελεστής φορολόγησης, δημιουργώντας όχι απλά συνθήκες ελάφρυνσης αλλά και ανάπτυξης.

Οι συνδυαστικές πρακτικές και η στόχευση σε συγκεκριμένους κλάδους επιχειρήσεων που μπορούν να κάνουν την διαφορά, μπορούν να αναδείξουν το φορολογικό σύστημα ως ένα αναπτυξιακό εργαλείο και όχι ως μία διαδικασία αφαίμαξης του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η αξιοποίηση όμως της φορολογίας, προϋποθέτει, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο κυρίως προς την επιχειρηματικότητα, με ένα σύστημα το οποίο θα έχει ορίζοντα πενταετίας, δεν θα μεταβάλλεται για κανένα λόγο και θα έχει κανόνες με κίνητρα για συγκεκριμένους κλάδους, έτσι ώστε να αυξάνεται το ανθρώπινο κεφάλαιο και οι εξαγωγές, μειώνοντας έτσι το εμπορικό έλλειμμα και δημιουργώντας συνθήκες διατηρήσιμης ανάπτυξης στην χώρα που τόσο έχει ανάγκη.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος – τραπεζικός

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024