Το φιλόδοξο σχέδιο του προκειμένου να γίνει η Ελλάδα ελκυστικός επενδυτικός προορισμός αλλά και να δημιουργηθούν σταδιακά μέσα στην επόμενη πενταετία 700.000 νέες θέσεις εργασίας παρουσίασε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στις προτεραιότητές του , στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα προσέλκυσης επενδύσεων, στην άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων που αντιμετωπίζουν οι υπάρχουσες επιχειρήσεις αλλά και στις νέες θέσεις απασχόλησης, έχοντας ταυτόχρονα το βλέμμα στους νέους που έχουν εγκαταλείψει απογοητευμένοι την Ελλάδα αναζητώντας την τύχη τους στο εξωτερικό.

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα άλλωστε του προέδρου της ΝΔ, είναι να πείσει τους νέους που έχουν φύγει να επιστρέψουν, προκειμένου – όπως είπε – να στηρίξουν την ανάρρωση της ελληνικής κοινωνίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό όμως, τόνισε, είναι «να τους παρέχουν  καλές δουλειές, ώστε να έχουν μια σταθερή και όσο το δυνατόν προβλέψιμη ζωή σε αυτόν τον απρόβλεπτο κόσμο».

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε για την ανάγκη πολιτικής σταθερότητας προκειμένου να γίνει η χώρα μας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός, αναφέρθηκε στην ανάγκη απλοποίησης του ιδιωτικού περιβάλλοντος και παρεμβάσεων σε επιχειρηματικούς τομείς όπου η χώρα έχει σημαντικά πλεονεκτήματα.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «έχουμε ήδη προχωρήσει σε μία αναλυτική χαρτογράφηση για να δούμε ποιο είναι το αναπτυξιακό δυναμικό και ποιες είναι εν δυνάμει επενδύσεις οι οποίες ετοιμάζονται να γίνουν, ώστε να δούμε εάν χρειάζονται σημειακές παρεμβάσεις, , πέραν των οριζόντιων και των κλαδικών πολιτικών». Επέμεινε στην ενιαία εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και αναφέρθηκε στη συγκέντρωση των δομών εξωστρέφειας της χώρας στο Υπουργείο Εξωτερικών, μέσα από μία ειδική γραμματεία και μία εταιρεία – όπως είπε –  η οποία θα συγκεντρώσει διάσπαρτες σήμερα αρμοδιότητες που βρίσκονται  στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Υπουργείο Ανάπτυξης, στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ώστε να υπάρχει μία ενιαία ταυτότητα για το brand της χώρας. «Να ευθυγραμμιστεί η δουλειά που κάνουν οι πρέσβεις και οι εμπορικοί αντιπρόσωποι, για να μπορούμε επιτέλους να “πουλήσουμε”, με την καλή έννοια, το brand «Ελλάδα» ουσιαστικά στο εξωτερικό», σημείωσε.

Ερωτηθείς γιατί στο υπουργείο Εξωτερικών, τόνισε ότι «πρέπει να αλλάξει όλη η κουλτούρα του υπουργείου, και από ένα υπουργείο, το οποίο ασχολείται πρωτίστως με γεωπολιτικά ζητήματα, να γίνει ένα υπουργείο το οποίο θα υποστηρίξει πραγματικά την ελληνική εξωστρέφεια». Τις επιχειρήσεις, σημείωσε, που αγωνίζονται να μπουν σε ξένες αγορές, να εξάγουν, να κάνουν επενδύσεις στο εξωτερικό. «Αλλά, φυσικά και τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα. Και θα αναζητήσουν ένα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δημιουργία 700.000 νέων θέσεων εργασίας σε ορίζοντα πενταετίας

Μιλώντας για το σχέδιο του όσο αφορά στις θέσεις εργασίας, έκανε λόγο για δημιουργία 700.000 νέων θέσεων απασχόλησης την επόμενη πενταετία. Εξήγησε ότι με τους ρυθμούς ανάπτυξης που έχει σήμερα η ελληνική οικονομία η χώρα δεν πάει πουθενά. «Οι νέοι θα φεύγουν για το εξωτερικό και οι Έλληνες θα αισθάνονται ότι δεν έχουν καμία πραγματική ελπίδα προκοπής. Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος, τον οποίο θέλω να σπάσω. Και πιστεύω ότι έχουμε καταθέσει ένα εμπεριστατωμένο σχέδιο, το οποίο θα το κάνουμε πράξη την επόμενη μέρα.Εμείς έχουμε ένα συνολικό σχέδιο για την ανάταξη της οικονομίας, δίνοντας προτεραιότητα στην απελευθέρωση των υγιών δυνάμεων της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Εμείς θέλουμε να μεγαλώσουμε την πίτα και να δημιουργήσουμε πλούτο για όλους» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Το ασφαλιστικό σύστημα, πρόσθεσε σε άλλο σημείο, έχει ως κεντρικό αιμοδότη τον εργαζόμενο. «Αν δεν υπάρχουν πολλές καλές θέσεις εργασίας, το ασφαλιστικό σύστημα πάντα θα έχει πρόβλημα. Άρα μία πολιτική, η οποία θέτει ως πρώτη προτεραιότητα τις νέες δουλειές, δεν αναφέρεται μόνο στο πρόβλημα της επίλυσης της ανεργίας και της επιστροφής των νέων από το εξωτερικό».

Βασική προτεραιότητα οι δουλειές

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε ότι η βασική του προτεραιότητα – εκτός από την Παιδεία – αφορά τις δουλειές. «Παντού γύρω μου, όπου πηγαίνω, βλέπω καταπληκτικά νέα παιδιά. Κάνουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα.  Τους είδα και χθες στα περίπτερα των start-ups και στα περίπτερα των πανεπιστημίων να διακρίνονται, με ηλεκτρικά αυτοκίνητα και drones στην πρώτη γραμμή της τεχνολογίας. Είναι παιδιά με όραμα, με διάθεση, με μεράκι για πραγματική προκοπή. Αλλά τους βλέπω και αλλού. Τους βλέπω στα χωράφια, βλέπω νέους αγρότες χωρίς κατ΄ ανάγκη να έχουν σπουδάσει, αλλά πονάνε αυτό το οποίο κάνουν και θέλουν να διεκδικήσουν το δικαίωμα να ζήσουν σε μια καλύτερη Ελλάδα. Και δεν σας κρύβω ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζω σήμερα σε ένα βαθμό και στη νέα γενιά είναι αυτή η εικόνα ότι λίγο-πολύ όλοι το ίδιο είμαστε και τελικά τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας είναι η έλλειψη παραγωγικών επενδύσεων» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας ταυτόχρονα ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει  ελκυστικός επενδυτικός προορισμός χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και προβλεψιμότητα των πολιτικών εξελίξεων. Χρειάζεται ακόμη, πρόσθεσε, «συγκεκριμένες παρεμβάσεις φορολογικού χαρακτήρα, που δεν περιορίζονται μόνο στη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Αυτό δεν αφορά τόσο τις νέες επενδύσεις οι οποίες θα γίνουν, όσο τα εργαλεία όπως υπεραποσβέσεις, που μπορούν να κάνουν τις νέες παραγωγικές επενδύσεις πιο ελκυστικές» είπε για να προσθέσει.

«Επιμένω πολύ στην απλοποίηση του ιδιωτικού περιβάλλοντος και για αυτό έχω εξαγγείλει μία ενιαία αδειοδοτική αρχή σε επίπεδο υφυπουργού, ώστε, όταν υπάρχουν καθυστερήσεις από τη διοίκηση, να έχει τη δυνατότητα αυτή η αρχή να αδειοδοτεί τουλάχιστον τις μεγάλες και τις μεσαίες επενδύσεις από ένα επίπεδο και πάνω».

Στάθηκε ιδιαίτερα στα ζητήματα της χρηματοδότησης  αλλά και στην τήρηση των δεσμεύσεων του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο – είπε –  θα πρέπει, επιτέλους, να προτεραιοποιηθεί, με έναν τρόπο λογικό και συνεκτικό.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα παρουσιάσει «τα σημαντικά έργα, τα οποία θέλουμε εμείς να προτεραιοποιήσουμε για την επόμενη μέρα. Και θα αναζητήσουμε και τους πιθανούς τρόπους χρηματοδότησης. Και υπάρχουν πολλοί. Και δεν είναι μόνο τα ιδιωτικά κεφάλαια».

Τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και το παράδειγμα των ιχθυοκαλλιεργειών

Ο πρόεδρος της ΝΔ εξέφρασε την ανάγκη να δούμε, σε επίπεδο συγκεκριμένων κλαδικών πολιτικών, τους τομείς όπου η χώρα έχει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά και ποιες είναι οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν. «Αναφέρθηκα χθες, με πολλά -πιστεύω συγκεκριμένα- παραδείγματα, τα οποία δεν είναι τυχαία. Αυτές είναι πραγματικές επενδύσεις οι οποίες ετοιμάζονται να γίνουν στη χώρα μας και οι οποίες σήμερα, για διάφορους λόγους, καθυστερούν. Να αναφέρω ένα παράδειγμα μόνο, για να διαπιστώσετε ότι πολλές φορές τα εμπόδια για τις επενδύσεις δεν είναι τόσο μεγάλα ή τόσο αξεπέραστα όσο μπορεί να φαίνονται σε μια πρώτη ανάγνωση. Πάρτε τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών. Ο πιο δυναμικός εξαγωγικός κλάδος σήμερα, πρωτογενούς τομέα. Είμαστε πρώτοι.

Το πρώτο προϊόν, το οποίο εξάγεται από τον πρωτογενή τομέα, δεν είναι το λάδι, είναι τα ψάρια που παράγονται στις ελληνικές ιχθυοκαλλιέργειες. Πολύ δυναμικός κλάδος, με δυνατότητα σημαντικών επενδύσεων στην καινοτομία. Ποιο είναι το πρόβλημα; Μπορεί να λείπουν κάπου μία ή δύο υπουργικές αποφάσεις, ούτε καν νομοθετικό πλαίσιο, για να διευκολυνθεί η χωροθέτηση νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων για τις ιχθυοκαλλιέργειες. Μία τέτοια παρέμβαση, που μπορεί να απασχολήσει έναν Υπουργό, για μία ή δύο ώρες, ίσως να μη χρειάζεται κάτι παραπάνω, θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα ενός ολόκληρου κλάδου» κατέληξε.