Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κατάθεση ψυχής Νταμπίζα: Από την επίθεση οπαδών μέχρι την πολιτική

Κατάθεση ψυχής Νταμπίζα: Από την επίθεση οπαδών μέχρι την πολιτική

Οι αποκαλύψεις τού τεχνικού διευθυντή τού Παναθηναϊκού Νίκου Νταμπίζα στη Dailymail

Ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού Νίκος Νταμπίζας δεν είναι από τους ανθρώπους που τρέχουν πίσω από τα μικρόφωνα και τις τηλεοπτικές κάμερες.

Έκανε όμως κατάθεση ψυχής στη Dailymail αποκαλύπτοντας μεταξύ άλλων την επίθεση που δέχτηκε από φίλους του Τριφυλλιού και την πρόταση να κατέβει στο στίβο της πολιτικής.

Εμφανίστηκε παράλληλα ακομπλεξάριστος για το γεγονός ότι ήταν το θύμα στο ανεξίτηλο γκολ του Ντένις Μπέργκαμπ στην Premier League, ενώ μίλησε ακόμη για τον συμμαθητή του Κριστιάν Καρεμπέ και τη μέρα που είδε το αυτοκίνητό του να τυλίγεται στις φλόγες. Η κουβέντα βέβαια περιστράφηκε και γύρω από τη Νιούκαστλ στην οποία θήτευσε την περίοδο 1998-2004.

Το γκολ-ποίημα του Μπέργκαμπ

Ήταν 2 Μαρτίου του 2002 όταν o Ντένις Μπέργκαμπ άφηνε άφωνο το φιλοθεάμον κοινό του πλανήτη. Με μια «θεϊκή» ντρίπλα «άδειαζε» τον Ελληνα αμυντικό για να πετύχει μια… γκολάρα σπάνιας ομορφιάς ως παίκτης της Άρσεναλ.

«Πηγαίναμε (σ.σ. η Νιούκαστλ) για το πρωτάθλημα υπό τις οδηγίες του Σερ Μπόμπι Ρόμπσον. Ήμασταν στη 2η θέση της βαθμολογίας», είπε αρχικά ο Νταμπίζας για να αναφερθεί στη συνέχεια με εγκωμιαστικά σχόλια στο γκολ του Ολλανδού άσου, έστω και ο ίδιος ήταν το «θύμα».

«Εάν δεν σκεφτείς ότι είσαι εσύ ο ίδιος στη φάση και ότι αυτό το γκολ θα το θυμούνται ως το κορυφαίο στην ιστορία της Premier League, τότε μπορώ να πω ότι άξιζε περισσότερο να του επιτρέψω να ολοκληρώσει την προσπάθειά του. Θα σας εξηγήσω. Πρώτα απ’ όλα αισθάνομαι περήφανος που είμαι μέρος της ιστορίας αυτής της φάσης. Ηταν μια έκφραση ποδοσφαιρικής ιδιοφυΐας. Δεν ταπεινώθηκα. Ήμουν μέρος σε κάτι που βασίστηκε σε ένα εξαιρετικό ποδοσφαιρικό μυαλό», είπε ο Νταμπίζας και προσθέτει χαριτολογώντας: «Με αναγνωρίζουν σε όλο τον κόσμο λόγω αυτής της φάσης. Δυστυχώς δεν είμαι εγώ ο πρωταγωνιστής. Είμαι ο κομπάρσος»!

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι ο Μπέργκαμπ στάθηκε τυχερός στη φάση και ότι δεν ήθελε πραγματικά να κάνει μια τέτοια ντρίμπλα. Ποια η άποψη του Νταμπίζα που τον μάρκαρε; «Εάν ήθελε να το κάνει τότε πρόκειται για κάτι ευφυέστατο. Αν πάλι του βγήκε τυχαία, τότε είναι ακόμη καλύτερο για την ταχύτητα με την οποία αντέδρασε. Δηλαδή αν του ξέφυγε η μπάλα και πάλι κατάφερε να μετατρέψει τη φάση σε γκολ, τότε το κάνει ακόμη πιο δύσκολο. Και με τις δύο εκδοχές πρόκειται για τέχνη», εξηγεί ο Νταμπίζας.

Οι σπουδές και ο συμμαθητής Καρεμπέ

Στη συνέχεια η Daily Mail κάνει αναφορά στις σπουδές τουΕλληνα παράγοντας πλέον σημειώνοντας ότι είναι απόφοιτος του «Executive Masters for International Players», της UEFA, ενός διετούς προγράμματος φοίτησης όπου είχε συμμαθητές μεγάλες μορφές του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου όπως οι Κριστιάν Καρεμπέ, Ζουνίνιο Περναμπουκάνο και Νούνο Γκόμες.

«Η UEFA θέλει να τοποθετήσει ποδοσφαιριστές σε διάφορα κλαμπ της Ευρώπης προκειμένου να αναλάβουν επιτελικούς ρόλους ως μάνατζερ και τεχνικοί διευθυντές. Κι αυτό γιατί διαθέτουμε τη γνώση και την εμπειρία γύρω από το άθλημα, Εχουμε τη μυρωδιά από τα αποδυτήρια. Απλά χρειαζόμαστε τη μόρφωση ώστε να μάθουμε πως ακριβώς γίνεται σωστά αυτή η δουλειά», εξηγεί ο 45χρονος πλέον Νίκος Νταμπίζας.

Ακόμη προσθέτει για τις εμπειρίες που απέκτησε από τις σπουδές του: «Επισκεφθήκαμε τα γραφεία του Facebook και μιλήσαμε με τον γενικό διευθυντή. Συναντήσαμε τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Hublot (σ.σ. με τα ρολόγια). Πήγαμε στο Αμστερνταμ, τη Βαρκελώνη, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη. Αισθάνομαι πλούσιος ως άνθρωπος μετά την εμπειρία αυτή».

Και ποια η πιο σημαντική συμβουλή που θέλει να δώσει; Ο παράγοντας του Παναθηναϊκού, χωρίς να το σκεφτεί απάντησε: «Μη διστάσεις να προσλάβεις ανθρώπους εξυπνότερους από εσένα. Θα βελτιώσουν την επιχείρησή σου. Μην αισθανθείς απειλή», ενώ θα προσθέσει: «Μην προσπαθήσεις να αποτρέψεις τα λάθη. Τα λάθη είναι το πρώτο βήμα για την επιτυχία. Πραγματικά με κάνουν και σκέφτομαι».

Η πρόταση να κατέβει στην πολιτική

Στη συνέχεια ο Νταμπίζας αποκαλύπτει ότι τον έχουν προσεγγίσει από κάποιο κόμμα της Ελλάδας προκειμένου να κατέβει στην πολιτική. «Υπάρχει δυνατότητα για βελτίωση στην χώρα μου, ωστόσο προτιμώ να ξεπληρώσω στο ποδόσφαιρο όλα αυτά που μου χάρισε. Η προτεραιότητά μου προς το παρόν είναι να είμαι αθλητικός διευθυντής, δηλαδή να είμαι ο σύνδεσμος ανάμεσα στο ποδοσφαιρικό τμήμα και τη διοίκηση. Το παλιό βρετανικό μοντέλο του μάνατζερ όμως δεν λειτουργεί πλέον. Υπάρχουν πολλές απαιτήσεις πια», τονίζει ο Ελληνας παράγοντας και κατόπιν εξηγεί: «Εάν διαθέτεις ένα άτομο στη θέση μου που γνωρίζει το παιχνίδι, μπορείς να δουλέψεις μαζί του, δεν αποτελεί απειλή».

Η επίθεση από οπαδούς στον Παναθηναϊκό

Ακόμη ο Νταμπίζας παραδέχεται ότι θα επιθυμούσε με χαρά να αναλάβει κάποιο πόστο στη Νιούκαστλ, τη φανέλα της οποίας φόρεσε 175 φορές. Όπως γράφουν οι Αγγλοι ρεπόρτερ «Εκεί δεν θα ανησυχεί μήπως δεχθεί την αρνητική αντίδραση οπαδών της ίδιας του της ομάδας όπως συνέβη στην πρώτη του παρουσία στον Παναθηναϊκό. Τότε είχε δεχθεί επιθέσεις από τους οπαδούς διότι είχε συνδέσει το όνομά του με τον Ολυμπιακό ως ποδοσφαιριστής», εξηγεί το κείμενο.

«Σε ένα παιχνίδι τέσσερα άτομα προσπάθησαν να μου επιτεθούν. Ηταν μια χειρονομία δειλίας. Αν είχα δεχθεί την επίθεση στον δρόμο, θα είχα προσπαθήσει να αμυνθώ. Εκεί βγαίνει το αίσθημα της επιβίωσης. Ωστόσο εκείνη τη στιγμή αντιπροσώπευα την ομάδα, γι αυτό και δεν αντέδρασα. Αν πάμε σε έναν εμφύλιο πόλεμο τότε ο σύλλογος δεν θα πάει. Αυτή η επίθεση μου έδωσε το κίνητρο να τους αποδείξω ότι κάνουν λάθος. Στο τέλος πετύχαμε θαύματα. Κατακτήσαμε το Κύπελλο και πετύχαμε τη συμμετοχή μας στο Champions League με ένα πολύ μικρό μπάτζετ», τονίζει ο Νταμπίζας.

Στη συνέχεια ο Ελληνας παλαίμαχος άσος μιλάει για τις σπουδαίες στιγμές του στο αγγλικό πρωτάθλημα και το γεγονός ότι έγινε ο πρώτος Ελληνας παίκτης που συμμετέχει σε τελικό Κυπέλλου Αγγλία (το 1998 με νικήτρια την Αρσεναλ και σκορ 2-0). Επίσης αναφέρει την αγάπη των οπαδών της Νιούκαστλ προς το πρόσωπό του που κρατά ακόμη και σήμερα, ενώ είπε οτι μέχρι σήμερα έχει μια τεράστια αφίσα στο δωμάτιο του με τον ίδιο να πανηγυρίζει ως παίκτης της αγγλικής ομάδας.

Το ατύχημα που λίγο έλειψε να κοστίσει τη ζωή του

Ο Νίκος Νταμπίζας αποχώρησε από τους ανθρακωρύχους το 2004, λίγο μετά από ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο στην Αθήνα το οποίο παραλίγο να του στοιχίσει την ίδια του τη ζωή…
«Ηταν τραγικό. Ηταν ένα παλιό αμάξι TVR το οποίο δεν ήταν και τόσο ασφαλές. Ξαφνικά έκανε πολλές περιστροφές με αποτέλεσμα να πεταχτώ έξω από το παράθυρο. Ημουν τόσο τυχερός που έγινε αυτό, αφού το αμάι πήρε φωτιά στη συνέχεια», κατέληξε ο Νταμπίζας εμφανώς ανακουφισμένος.

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024