Είναι πολύ… της μόδας τα fake news και φαίνεται ότι κάποιοι το κάνουν και κατ’ επάγγελμα. Διότι πώς αλλιώς να εξηγηθεί η δημοσίευση ενός κειμένου που είχε αναρτήσει το in.gr την πρωταπριλιά του 2018 και η οποία αναπαρήχθη σήμερα αλλά όπως ήθελαν κάποιοι, προφανώς για λόγους σκοπιμότητας;

Η ιστορία έχει ως εξής: Το in.gr. δημοσίευσε την περασμένη Πρωταπριλιά ένα άρθρο με τίτλο:

«Βίγκαν ζευγάρι υιοθέτησε μπρόκολο, γιατί δεν ήθελε παιδί από σάρκα και αίμα». Και υπότιτλο: Ακούγεται εξωπραγματικό.
Ολόκληρο το κείμενο είναι το εξής:

«Τα όρια στο… πόσο βίγκαν μπορεί να γίνει ξεπέρασε ένα ζευγάρι από τη Σεβίλη της Ισπανίας.

Ο λόγος για τον Μάριο Μποστέζ και την Ιρίν Σάντσο, οι οποίοι κατόρθωσαν να υιοθετήσουν ένα… μπρόκολο που προέρχεται από την Ιαπωνία.

Το συγκεκριμένο βίγκαν ζευγάρι είχε να αντιμετωπίσει μια περίπλοκη διαδικασία για να αποδείξει, τελικά, ότι μπορεί να φροντίσει το μπρόκολο κρατώντας το σε βέλτιστες συνθήκες, ώστε να μην μαραθεί.

«Δεν θέλαμε ένα παιδί που θα αποτελείται από σάρκα και δέρμα γιατί είμαστε βίγκαν», σχολίασε ο περήφανος πατέρας.

Τέλος, μετά από τη μακρά διαδικασία κατάφεραν να πάρουν αυτό που ήθελαν και το μικρό Μπρασικαρέα, όπως βάπτισαν το παιδί τους, ξεκουράζεται στο δωμάτιο του, το οποίο έχει πράσινο χρώμα.

«Είναι καλύτερο να τα υιοθετήσουν όταν είναι μικρά βλαστάρια, αφού είναι λιγότερο τραυματικό γι ‘αυτά», εξήγησε η Ιρίν, η οποία πάντα ήθελε ένα παιδί από την Ιαπωνία, συνεχίζοντας:

«Στην Ιαπωνία δεν θέλουν τα μπρόκολα και μερικές φορές τα αφήνουν να φύγουν ή τα εγκαταλείπουν».

Ακούγεται εξωπραγματικό;

Ακούγεται εξωπραγματικό… γιατί είναι ψέμα!

Στο πνεύμα της σημερινής ημέρας και με τη βοήθεια μιας ισπανικής ιστοσελίδας… δημιουργήσαμε αυτή την είδηση!

Καλό μήνα και χαρούμενη Πρωταπριλιά!»

 

Παραθέτουμε και το σχετικό link της… πρωταπριλιάτικης είδησης του in.gr το οποίο το τέλος του κειμένου εύχεται σε όλους… καλό μήνα.

Εντελώς ξαφνικά, και χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο, σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου, πολλά sites, μεταξύ αυτών και μεγάλης επισκεψιμότητητας, πήραν την είδηση, έκοψαν το τέλος της όπου αναφερόταν το πρωταπριλιάτικο αστείο και τη δημοσίευσαν σαν να είναι πραγματικό γεγονός.

Και καλά, κάποιοι απλά… την πάτησαν και το παρουσίασαν ως είδηση που όντως έχει συμβεί;

Γιατί, όμως, άλλα «λαθρόβια» sites (για παράδειγμα diaforetiko, trelokouneli, light & bold, fan page, viralgreece, Missousouro.gr, city356, superthema.gr)
δημοσίευσαν το κείμενο (χωρίς την επεξήγηση ότι πρόκειται για πρωταπριλιάτικη φάρσα) βάζοντας την πηγή, δηλαδή το in.gr;

Και πώς το θυμήθηκαν έξι μήνες μετά;

Αν δεν πρόκειται περί ανοήτων είναι σίγουρα προβοκάτορες. Αλλά τουλάχιστον να αποφασίσουν αν έχει όρια και η σοβαρότητά τους.

 

Γράψτε το σχόλιο σας