Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάτι : Το πόρισμα για τη δυνατότητα εκκένωσης σοκάρει το πανελλήνιο, αλλά όχι την κυβέρνηση

Μάτι : Το πόρισμα για τη δυνατότητα εκκένωσης σοκάρει το πανελλήνιο, αλλά όχι την κυβέρνηση

Την ώρα που το φως της δημοσιότητας βλέπει το πόρισμα – βόμβα για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι, που στοίχισε τη ζωή σε 99 ανθρώπους, η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμπαίζει τους πυρόπληκτους.

Σύμφωνα με το πόρισμα του καθηγητή Κώστα Συνολάκη, η απομάκρυνση όλων των πολιτών στο Μάτι θα μπορούσε να είχε γίνει μέσα σε 57 λεπτά. Το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πυρκαγιά έφτασε στο Μάτι 1,5 ώρα μετά το ξέσπασμά της στο Νέο Βουτζά, καταρρίπτει όλους τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς.

Τη θεωρία ότι «δεν θα μπορούσε να γίνει εκκένωση μιας πόλης 20.000 κατοίκων ούτε σε 1,5 ώρα, ούτε σε πέντε, ίσως ούτε σε ένα 24ωρο», διατύπωσαν κυβέρνηση και πυροσβεστική στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε τρεις ημέρες μετά την φονική πυρκαγιά. Ήταν η χαρακτηριστική φράση με την οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος κάλυψε τον τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής και ισχυροποίησε το συγκεκριμένο επιχείρημα –ένα επιχείρημα πίσω από το οποίο η κυβέρνηση θέλησε να κρύψει τις ευθύνες της για το χαμό 99 πολιτών.

Διαβάστε επίσης: 

Κυβέρνηση για φονική πυρκαγιά : Δεν υπήρχε χρόνος για εκκένωση

Κι ενώ δημοσιεύεται αυτό το πόρισμα – βόμβα του ειδικού επιστήμονα που ανατρέπει όλα τα έως τώρα δεδομένα και ξεμπροστιάζει την κυβέρνηση, το Μέγαρο Μαξίμου απαξιεί να δώσει μια απάντηση. Αντιθέτως, με περισσό θράσος διαρρέει ότι σήμερα για ακόμη μια φορά κλιμάκιο υπουργών επισκέφθηκε το Μάτι για να κάνει εκτενή ενημέρωση των κατοίκων για την πορεία υλοποίησης των έργων αποκατάστασης, τα επιδόματα κλπ.

Το κλιμάκιο των υπουργών που επισκέφθηκαν το Μάτι την Τετάρτη ήταν ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αναστάσιος Πετρόπουλος.

Οι υπουργοί άκουσαν τις διαμαρτυρίες των πυρόπληκτων, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που ακόμη δεν έχουν λάβει το πρώτο έκτακτο επίδομα των 586 ευρώ (!), αλλά προσπάθησαν να τους καθησυχάσουν, να πετάξουν το μπαλάκι της ευθύνης για τις καθυστερήσεις στους Δήμους και για ακόμη μια φορά να παινευτούν ότι η κυβέρνηση τα έχει όλα καλώς καμωμένα.

Συγκεκριμένα, την ώρα που οι κάτοικοι διαμαρτύρονταν για τη γραφειοκρατία, καθώς πρέπει να πηγαίνουν αυτοπροσώπως στην εφορία για να κάνουν τις δηλώσεις απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, ή επειδή υπάρχει ακόμη πρόβλημα με την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στους δημόσιους χώρους- ειδικά στον Δήμο Μαραθώνα-, ή για το γεγονός ότι δεν έχουν πάρει ακόμη το πρώτο έκτακτο επίδομα των 586 ευρώ, το κλιμάκιο των υπουργών τόνιζε από την πλευρά του, για παράδειγμα, ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τα τοξικά από την πυρκαγιά, ούτε έχει παρατηρηθεί μόλυνση στη θάλασσα…

Σε ό,τι αφορά την καθυστέρηση με τα επιδόματα, ο κ. Σπίρτζης έκανε λόγο για «σύγχυση, γιατί πραγματικά οι παροχές που προβλέπονται για τους πληγέντες είναι πολλές». Σημείωσε ότι το πρώτο που είχε προβλεφθεί και δεν υπήρχε στο παρελθόν σε άλλες φυσικές καταστροφές, με εξαίρεση τις πλημμύρες στη Μάνδρα, ήταν ένα έκτακτο βοήθημα 5.000 ευρώ ανά κατοικία και 8.000 ευρώ ανά επιχείρηση και τόνισε ότι αυτά στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν δοθεί και κάποιοι που δεν το έχουν λάβει είναι επειδή κάποια στοιχεία τους στο Ε1, στο Ε2 ή στο Ε9 δεν είναι συμπληρωμένα ή υπάρχουν συνιδιοκτήτες…

Σχετικά με το πρώτο βοήθημα των 586 ευρώ και της οικοσκευής, ο κ. Σπίρτζης έριξε το «μπαλάκι» των ευθυνών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, λέγοντας ότι «οι απαραίτητες ενέργειες από το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν γίνει. Τα χρήματα έχουν δοθεί στους δήμους, εμείς τους βοηθήσαμε για να τους δώσουμε τα στοιχεία από τις αυτοψίες, που είχε κάνει το υπουργείο Υποδομών για να διευκολύνουμε αυτές τις διαδικασίες. Επομένως, είναι φαντάζομαι στη φάση οι δήμοι να προχωρήσουν και να δώσουν αυτά τα χρήματα»…

Αλλά και πέραν αυτών των δικαιολογιών για το γεγονός ότι οι πυρόπληκτοι έχουν αφεθεί στην τύχη τους, ίσως το πιο εξοργιστικό είναι ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να υποστηρίζει μετ’ επιτάσεως ότι τα έχει κάνει όλα όπως έπρεπε, πως έχει διαχειριστεί την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ειδικότερα, ο κ. Σπίρτζης κάλεσε όποιον θέλει, να συγκρίνει μια φυσική καταστροφή του παρελθόντος, «ακόμη και των δικών μας κυβερνήσεων και να τη συγκρίνουμε με την ταχύτητα και τον τρόπο που έχουμε λειτουργήσει στη συγκεκριμένη καταστροφή. Θέλαμε κατ’ ελάχιστο τέσσερις μήνες, όπως χρειάστηκαν τρεις μήνες στη φυσική καταστροφή, στην πλημμύρα, που είχαμε πρόσφατα. Στο παρελθόν θέλαμε επτά μήνες για να βγει Κοινή Υπουργική Απόφαση που οριοθετούσε την περιοχή, που προέβλεπε τον προϋπολογισμό και τώρα κάναμε μιάμιση εβδομάδα».

Κι όλα αυτά ειπώθηκαν την ημέρα που στη δημοσιότητα έρχεται το πόρισμα που σοκάρει το πανελλήνιο, καθώς η αλήθεια είναι αμείλικτη για την κυβέρνηση: Οι άνθρωποι που κάηκαν ή πνίγηκαν στο Μάτι θα μπορούσαν να έχουν σωθεί, αν δινόταν η εντολή εκκένωσης του οικισμού. Οι πολίτες θα χρειάζονταν 57 λεπτά με τα πόδια να φθάσουν ασφαλείς στην ακτή. Αλλά η κυβέρνηση κάνει ότι δεν ακούει, ότι δεν καταλαβαίνει και φυσικά αρνείται να παραδεχθεί τα λάθη και τις παραλείψεις της και να ζητήσει έστω και αυτήν τη στιγμή μια συγγνώμη…

Διαβάστε επίσης:

Πόρισμα – βόμβα για Μάτι: Ετσι θα μπορούσαν να σωθούν οι κάτοικοι

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024