Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΣΥΡΙΖΑ: Κάθε σπίτι στα χέρια τραπεζίτη

ΣΥΡΙΖΑ: Κάθε σπίτι στα χέρια τραπεζίτη

Κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε σημαία του το «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη». Σήμερα, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Λίγα πράγματα βοήθησαν τον ΣΥΡΙΖΑ να ανέβει στην εξουσία στην περίοδο των μνημονίων, περισσότερο από το θέμα των πλειστηριασμών.

Το σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», όπως και το «δεν πουλάμε, δεν χρωστάμε, δεν πληρώνουμε», άγγιξαν πραγματικά την κοινωνία.

Όχι μόνο γιατί μια από τις βασικές πλευρές της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης ήταν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν στη θέση να μην μπορούν να αποπληρώσουν κανονικά τα δάνειά τους.

Αλλά και γιατί το σπίτι, η ιδιοκατοίκηση, το «κεραμίδι πάνω από το κεφάλι» στη χώρα μας θεωρείται -και δικαίως- θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Το ζήτημα αυτό, σε αντίθεση, με άλλα μέτρα, άγγιζε σχεδόν όλη την κοινωνία.

Άγγιζε το μισθωτό που δεν μπορούσε να πληρώσει τις δόσεις του στεγαστικού δανείου, αλλά άγγιζε και τον μικρομεσαίο που είχε υποθηκεύσει το σπίτι του για να πάρει ένα δάνειο για την επιχείρησή του.

Ήταν τόσο μεγάλη η κοινωνική πίεση που ακόμη και οι μνημονιακές κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να πάρουν κάποια μέτρα προστασίας.

Από την άλλη, οι θεσμοί πίεζαν να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί.

Γιατί εκτιμούσαν ότι με αυτόν τον τρόπο θα πιέζονταν όσοι χρωστούσαν να αρχίσουν να πληρώνουν οι τράπεζες θα αντιμετώπιζαν το πρόβλημα των «κόκκινων δανείων».

Και ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που τελικά δεσμεύτηκε και υλοποίησε αυτή την πολιτική.

Ήταν, άλλωστε, ένα από τα βασικά προαπαιτούμενα για να μπορεί τώρα ο Τσίπρας να επαίρεται ότι «έβγαλε την Ελλάδα από τα μνημόνια».

2.000 πλειστηριασμούς το μήνα θέλουν οι θεσμοί για να μπορέσουν να γίνουν συνολικά 120.000 μέχρι το 2021.

Και για να το πετύχει αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έστειλε μόνο τα ΜΑΤ στα Ειρηνοδικεία αλλά και καθιέρωσε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για να μην μπορεί κάποιος εύκολα να τους διακόψει.

Την ίδια ώρα οι τράπεζες κάνουν ό,τι μπορούν για να έχουν περισσότερους πλειστηριασμούς.

Μάλιστα, πλέον έχουν κατεβάσει το όριο της αξίας των σπιτιών που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα των πλειστηριασμών από τις 150.000 στις 100.000 ευρώ.

Την ίδια στιγμή αίρεται από τις 15 Σεπτέμβρη το τραπεζικό απόρρητο των δανειοληπτών που έχουν ενταχθεί στον «Νόμο Κατσέλη» σε βάθος πενταετίας.

Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος αρκετοί να βρεθούν χωρίς την προστασία που αυτό το καθεστώς προσέφερε και άρα πάλι να βρεθούν αντιμέτωποι με τον πλειστηριασμό.

Φτάσαμε μάλιστα στο σημείο να κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και να χρειάζεται η παρέμβαση της ΛΑΕ του Παναγιώτη Λαφαζάνη για να αποτραπεί ο πλειστηριασμός.

Όλα αυτά δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα που κάποτε κατεξοχήν συνδέθηκε με το κίνημα κατά των πλειστηριασμών και υπερασπίστηκε την πρώτη κατοικία ως δικαίωμα, τελικά θα περάσει στην ιστορία ως το κόμμα που άφησε να εξελιχτεί η μεγαλύτερη επίθεση στο δικαίωμα των απλών ανθρώπων να έχουν ένα σπίτι δικό τους και να μην κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο.

Γιατί το θέμα δεν είναι τελικά μόνο η έκταση που θα πάρουν οι πλειστηριασμοί είναι το ίδιο το γεγονός αυτής της βαθιάς αλλαγής.

Κάτι που το θεωρούσαμε δικαίωμα πλέον παύει να ισχύει.

Κάτι που έδινε σε ανθρώπους επί της ουσίας φτωχούς μια κάποια σιγουριά αναιρείται.

Μια κοινωνική ανάγκη θα είναι πολύ πιο δύσκολο πλέον να ικανοποιηθεί.

Και αυτό το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που πάτησε πάνω στην αγωνία αυτών των ανθρώπων όταν ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά τους παρέδωσε στα νύχια των Τραπεζών μόνο και μόνο για να πάρει τα εύσημα της Τρόικας.

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024