«Γερασμένοι» οι δημόσιοι υπάλληλοι στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), καθώς όπως φαίνεται το 50% ξεπερνά σε ηλικία τα 56 χρόνια.

Στον εκπαιδευτικό χώρο μάλιστα, μόλις το 1% είναι κάτω των 30 ετών.

«Έχουμε το πιο γερασμένο ανθρώπινο δυναμικό στο Δημόσιο μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι μισοί περίπου εργαζόμενοι αγγίζουν τα 56 έτη και αν δεν αλλάξει κάτι μέσα σε δύο χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας θα κυμαίνεται στα 58 χρόνια» ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Παϊδάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη, ενόψει του συλλαλητηρίου στην 83η ΔΕΘ.

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ σημείωσαν ότι παρά την ηλικία τους, οι δημόσιοι υπάλληλοι υπερτερούν σε ποιότητα έναντι των συναδέλφων τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δεδομένου ότι έχουν υψηλό επίπεδο μόρφωσης, είναι καταρτισμένοι και διαθέτουν δεξιότητες.

Η ΑΔΕΔΥ βάζει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της, την ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Παϊδάς, την τελευταία επταετία, εξαιτίας της κρίσης, αποχώρησαν από το Δημόσιο 126.000 εργαζόμενοι χωρίς να αντικατασταθούν.

Τεράστιες ελλείψεις στους χώρους υγείας – παιδείας

«Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις, κυρίως στους νευραλγικούς χώρους της υγείας και της παιδείας, όπου το προσωπικό υπολείπεται κατά 30 και 40%» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, προσθέτοντας ότι το μοντέλο μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση από το Δημόσιο δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα αφού ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα είναι, ήδη, πολύ μικρότερος από τον αντίστοιχο μέσο όρο των χωρών της ΕΕ.

Ένα ακόμα βασικό αίτημα της ΑΔΕΔΥ αποτελεί και το μισθολογικό, καθώς σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ένωσης την οκταετία της κρίσης οι εργαζόμενοι απώλεσαν το 30 με 40% του εισοδήματός τους, η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και οι πλειστηριασμοί.

Για το συνταξιοδοτικό, τα μέλη του προεδρείου της ΑΔΕΔΥ υποστήριξαν ότι με τον νόμο 4387/16 δημιουργούνται συνταξιούχοι δύο ταχυτήτων και εξέφρασαν την άποψη ότι το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών θα κριθεί από το αν θα περικοπούν ή όχι οι συντάξεις.

Όσον αφορά το ζήτημα των αξιολογήσεων, ο φορέας ανέφερε ότι δεν είναι αντίθετη , με την προϋπόθεση ότι για την αξιολόγηση θα επιλέγονται τα στελέχη αξιοκρατικά.

ενώ επανέλαβαν το αίτημά τους για απόσυρση της τροπολογίας που –όπως είπαν– τους απαγορεύει τη συμμετοχή σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Όμηροι 80.000 συμβασιούχοι»

Το ζήτημα των ελαστικών μορφών εργασίας, επανέλαβε ο κ. Παϊδάς, χαρακτηρίζοντας «ομήρους» περίπου 80.000 συμβασιούχους «που παρέχουν μόνιμη εργασία εδώ και μία εικοσαετία».

«Έχουμε μία κρυφή ελπίδα να δούμε την κανονικότητα που μας υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός από την 20ή Αυγούστου και μετά» σημείωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, αναφερόμενος στις εξελίξεις στα εργασιακά.

«Από τους 950.000 δημοσίους υπαλλήλους πριν από την κρίση απέμειναν 550.000 περίπου και τα κενά είναι τεράστια, δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των πολιτών, ενώ τα δημόσια και τα κοινωνικά αγαθά δεν τα έχουν ανάγκη οι πλούσιοι» επισήμανε ο γγ της ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κουτσιουμέλης, υπογραμμίζοντας ότι η έξοδος από τα μνημόνια δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε ακατάσχετη παροχολογία.