Οι καπνιστές που διακόπτουν για μεγάλο χρονικό διάστημα την επιβλαβή συνήθεια μπορούν να επωφεληθούν από τον μειωμένο κίνδυνο άνοιας

Τα άτομα που καπνίζουν αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας, σύμφωνα με κορεατική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Annals of Clinical and Translational Neurology.

Επιστημονική ομάδα του Κολεγίου Ιατρικής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, εκπόνησε μελέτη με στόχο τον καθορισμό του κινδύνου εκδήλωσης άνοιας σε σχέση με τη διάρκεια του καπνίσματος, σε δείγμα 46.140 άνδρες, 60 ετών και άνω, που είχαν υποβληθεί σε ιατρική αξιολόγηση την περίοδο 2002-2013.

Βάσει των αλλαγών ως προς τη συνήθεια του καπνίσματος και των ιατρικών αξιολογήσεων, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες: διαρκείς καπνιστές, αυτοί που το είχαν σταματήσει για λίγο, όσοι απείχαν πολύ του τσιγάρου και όσοι δεν είχαν καπνίσει ποτέ.

Στη συνέχεια το δείγμα ετέθη υπό ιατρική παρακολούθηση για οκτώ χρόνια για τυχόν εκδήλωση άνοιας, νόσου Αλτσχάιμερ και αγγειακής άνοιας.

Συγκριτικά με αυτούς που κάπνιζαν διαρκώς, όσοι απείχαν για μεγάλο χρονικό διάστημα και όσοι δεν είχαν υπάρξει ποτέ καπνιστές είχαν μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας. Επίσης όσοι δεν είχαν καπνίσει ποτέ είχαν μειωμένο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ, συγκριτικά με τους καπνιστές.

Τέλος, τόσο όσοι είχαν κόψει το κάπνισμα για μακρό χρονικό διάστημα και όσοι δεν είχαν καπνίσει ποτέ είχαν μειωμένο κίνδυνο αγγειακής άνοιας, συγκριτικά με τους καπνιστές.

Εν κατακλείδι «το κάπνισμα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας. Οι καπνιστές που διακόπτουν για μεγάλο χρονικό διάστημα την επιβλαβή συνήθεια μπορούν να επωφεληθούν από τον μειωμένο κίνδυνο άνοιας. Επομένως, οι καπνιστές θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να σταματήσουν να καπνίζουν ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας, ειδικά οι ηλικιωμένοι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου», υπογραμμίζεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr