Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υπόθεση Σκριπάλ: Οι βρετανικές αρχές «στα βήματα» των Ρώσων

Υπόθεση Σκριπάλ: Οι βρετανικές αρχές «στα βήματα» των Ρώσων

Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι διαθέτουν επαρκή στοιχεία για να απαγγείλουν κατηγορίες για συνωμοσία για φόνο εις βάρος των δύο ρώσων υπηκόων

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται οι σχέσεις Λονδίνου – Μόσχας στον απόηχο της υπόθεσης της απόπειρας δολοφονίας του πρώην ρώσου πράκτορα Σέργκει Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλιας τον Μάρτιο στο Σάλσμπερι της Βρετανίας.

Έκτοτε οι ρωγμές στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χώρων παραμένουν βαθιές, με τη Βρετανία μάλιστα να στρέφεται ακόμα και στα Ηνωμένα Έθνη ζητώντας την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι βρετανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι διαθέτουν επαρκή στοιχεία για να απαγγείλουν κατηγορίες για συνωμοσία για φόνο εις βάρος των δύο ρώσων υπηκόων.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος των δύο Ρώσων, οι οποίοι κατονομάστηκαν και είναι οι Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ. Η αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα δύο φωτογραφίες των ανδρών αυτών.

Προβοκάτσια βλέπει η Ρωσία

Η Μόσχα από πλευράς της αρνείται κάθε ανάμειξη στην υπόθεση, ενώ στα νέα στοιχεία απάντησε στο Λονδίνο να «μην προβαίνει σε δημόσιες καταγγελίες και σε χειραγώγηση της πληροφόρησης».

«Τα ονόματα που δημοσιεύθηκαν στα ΜΜΕ, όπως και οι φωτογραφίες , δεν μας λένε τίποτα» δήλωσε η Ζαχάροβα.

«Το αντιμετωπίζουμε ως προβοκάτσια. Δηλώσαμε αμέσως, ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συνέβη στο Σάλσμπερι» δήλωσε ο Σλούγκιν σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό κανάλι Ρωσία-1.

Το «δρομολόγιο» των κατηγορούμενων

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωση επίσης ότι ανασυγκρότησε τα γεγονότα και τις ενέργειες των ρώσων υπηκόων, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση ως «μια από τις πιο περίπλοκες έρευνες που έχει αναλάβει ποτέ η αντιτρομοκρατική υπηρεσία», όπως ανέφερε ο επικεφαλής της, Νιλ Μπάσου.

Στις 15.00 (ώρα Βρετανίας) της Παρασκευής, 2 Μαρτίου, δύο άνδρες ηλικίας περίπου 40 ετών, που σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές και με βάση τα ρωσικά διαβατήριά τους ονομάζονται Αλεξάντερ Πετρόφ και Ρουσλάν Μποσίροφ, φτάνουν στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ, στα νότια του Λονδίνου. Ήταν επιβάτες στην πτήση SU2588 της ρωσικής εταιρείας Aeroflot που προερχόταν από τη Μόσχα.

Οι βρετανικές αρχές υποθέτουν ότι στη συνέχεια κατευθύνονται πιθανότατα με το τρένο στο κέντρο του Λονδίνου. Χρησιμοποιούν τα δημόσια μέσα μεταφοράς για να φτάσουν στο ξενοδοχείο City Stay Hotel, στην οδό Μπόου του ανατολικού Λονδίνου. Θα μείνουν εκεί για δύο νύχτες. Η αστυνομία βρήκε στο δωμάτιό τους ίχνη του Νόβιτσοκ, αυτού του νευροτοξικού παράγοντα που χρησιμοποιήθηκε εναντίον των Σκριπάλ.

Το Σάββατο, 3 Μαρτίου, οι δύο άνδρες, που φέρεται ότι ανήκουν στη ρωσική υπηρεσία στρατιωτικών πληροφοριών, χρησιμοποιούν εκ νέου τα δημόσια μέσα μεταφοράς για να πάνε στον σταθμό του Γουότερλου απ’ όπου παίρνουν το τρένο με προορισμό το Σάλσμπερι, την πόλη όπου κατοικεί ο Σεργκέι Σκριπάλ.

Φτάνουν στο Σάλσμπερι της νοτιοδυτικής Αγγλίας γύρω στις 14.25. Θα μείνουν εκεί τουλάχιστον για δύο ώρες. «Εκτιμούμε ότι επρόκειτο για αναγνωριστική μετακίνηση», είπε ο Νιλ Μπάσου.

Στη συνέχεια, επιβιβάζονται ξανά στο τρένο για το Λονδίνο γύρω στις 16.10, όπως δείχνουν τα βίντεο από το σύστημα ασφαλείας του σταθμού του Σάλσμπερι. Στο ξενοδοχείο τους επιστρέφουν στις 20.05 το ίδιο βράδυ.

Την Κυριακή, 4 Μαρτίου, οι δύο ύποπτοι φεύγουν από το City Stay Hotel στις 8.05 το πρωί. Ακολουθούν την ίδια διαδρομή προς το Σάλσμπερι, περνώντας πάλι από τον σταθμό του Γουότερλου.

Οι κάμερες παρακολούθησης τους καταγράφουν να περνούν κοντά στο σπίτι του Σεργκέι Σκριπάλ, στην οδό Γουίλτον, στις 11.58. «Πιστεύουμε ότι μόλυναν την μπροστινή πόρτα με Νόβιτσοκ» είπε ο Μπάσου. Στις 13.08 άλλο βίντεο τους δείχνει να ανεβαίνουν την οδό Φίσερτον, κατευθυνόμενοι προς τον σταθμό του Σάλσμπερι. Επιβιβάζονται στο τρένο στις 13.50.

Στις 16.15 η τοπική αστυνομία δέχεται το τηλεφώνημα ενός περαστικού που ανησυχεί για την κατάσταση δύο ανθρώπων, τους οποίους βρήκε αναίσθητους σε ένα παγκάκι. Πρόκειται για τον Σεργκέι και τη Γιούλια Σκριπάλ που μεταφέρονται σε νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Περίπου την ίδια ώρα, στις 16.45, ο Αλεξάντερ Πετρόφ και ο Ρουσλάν Μποσίροφ φτάνουν στον σταθμό του Γουότερλου. Φεύγουν από το Λονδίνο στις 18.30, ξανά με τα δημόσια μέσα μεταφοράς, κατευθυνόμενοι προς το αεροδρόμιο του Χίθροου. Κάνουν τσεκ-ιν στις 19.28 και επιβιβάζονται στην πτήση SU2585 της Aeroflot που αναχωρεί στις 22.30 για τη Μόσχα.

«Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι επέστρεψαν στη Βρετανία από τότε».

Το Λονδίνο αρνήθηκε να δώσει δακτυλικά αποτυπώματα των υπόπτων

Την ίδια στιγμή, ο βρετανός πρεσβευτής στην Μόσχα Λάουρι Μπρίστοου κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, στο οποίο κλήθηκε, δήλωσε ότι το Λονδίνο δεν θα δώσει τα δαχτυλικά αποτυπώματα των δύο ανδρών που θεωρούνται ύποπτοι για την απόπειρα δολοφονίας των Σκριπάλ, όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από τον βρετανό πρεσβευτή στην Μόσχα να δώσει τα δακτυλικά αποτυπώματα των δύο ανδρών, του οποίους το Λονδίνο θεωρεί υπόπτους που εμπλέκονται στην υπόθεση Σκριπάλ και τους οποίους συνέδεσαν με την Ρωσία» δήλωσε η Ζαχάροβα και προσέθεσε ότι «ο Βρετανός πρεσβευτής δήλωσε ότι η βρετανική πλευρά δεν θα δώσει αυτά τα στοιχεία».

Η Ζαχάροβα, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Echo Moskvi (Ηχώ της Μόσχας) δήλωσε ότι η βρετανική πλευρά αρνήθηκε να απαντήσει στο αίτημα της ρωσικής πρεσβείας στο Λονδίνο, να την ενημερώσουν με στοιχεία για τους υπόπτους. «Όταν οι διπλωμάτες μας επιχείρησαν να θέσουν ερωτήματα σε σχέση με τις πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν, η βρετανική πλευρά δεν έδωσε καμία απάντηση» δήλωσε η Ζαχάροβα.

Στο πλευρό Μέι ο Τραμπ

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι συνομίλησε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες πριν κατηγορήσει ευθέως δύο Ρώσους αξιωματικούς της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU για τη χημική επίθεση που σημειώθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο Σάλσμπερι εναντίον ενός Ρώσου πρώην κατασκόπου και της κόρης του.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Λονδίνο Γούντι Τζόνσον δήλωσε ότι η χώρα του είναι αλληλέγγυα με τη Βρετανία και θεωρεί υπεύθυνη τη Ρωσία για αυτή την «επιθετική ενέργεια» στο βρετανικό έδαφος.

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024