Μέθοδος πρόβλεψης του δεκαετούς κινδύνου εκδήλωσης άνοιας
Η άνοια είναι η κύρια αιτία αναπηρίας στους ηλικιωμένους παγκοσμίως. Η μείωση των παραγόντων κινδύνου ενδεχομένως να είναι μια πρακτική για την καθυστέρηση ή πρόληψη της εκδήλωσής της
Ομάδα Δανών ειδικών παρέχει ένα νέο εργαλείο πρόβλεψης του δεκαετούς κινδύνου εκδήλωσης άνοιας με βάση το φύλο, την ηλικία και μια συχνή μετάλλαξη στο γονίδιο APOE.
Το νέο αυτό προγνωστικό εργαλείο θα συμβάλλει στον έγκαιρο εντοπισμό των ομάδων υψηλού κινδύνου και θα συμβάλλει στον σχεδιασμό έγκαιρων και στοχευμένων παρεμβάσεων.
Η άνοια είναι η κύρια αιτία αναπηρίας στους ηλικιωμένους παγκοσμίως. Η μείωση των παραγόντων κινδύνου ενδεχομένως να είναι μια πρακτική για την καθυστέρηση ή πρόληψη της εκδήλωσής της.
«Υπολογίζεται ότι το ένα τρίτο των περιπτώσεων άνοιας μπορεί να προληφθούν. Σύμφωνα με επιτροπή του Lancet, η πρώιμη παρέμβαση για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, του καπνίσματος, του διαβήτη, της παχυσαρκίας, της κατάθλιψης και της απώλειας ακοής μπορεί να επιβραδύνει ή να προλάβει την εκδήλωση της άνοιας. Αν εντοπίσουμε τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου νόσησης, μπορούμε να σχεδιάσουμε και να εισάγουμε εγκαίρως τακτικές μείωσης των παραγόντων κινδύνου», σχολιάζει η Ρουθ Φρικε-Σμιντ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.
Όπως αναφέρεται σε άρθρο του επιστημονικού εντύπου Canadian Medical Association Journal, η ίδια και οι συνεργάτες μελέτησαν στοιχεία για 104.537 άτομα στην Κοπεγχάγη και τα συσχέτισαν με τις διαγνώσεις άνοιας.
Ο συνδυασμός ηλικίας, φύλου και μιας συχνής μετάλλαξης στο γονίδιο APOE μπορούσε να εντοπίσει άτομα υψηλού κινδύνου, με 7% κίνδυνος για τις γυναίκες και 6% για τους άνδρες ηλικίας άνω των 60 ετών, 16% και 12%, αντίστοιχα, για τα άτομα άνω 70% και 24% και 19% αντίστοιχα για όσους ήταν 80 ετών και άνω.
- ΠΑΣΟΚ κατά Μητσοτάκη: «Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργεί με αυτόματο πιλότο»
- Η FIFA πήρε θέση για το γκολ της Αγγλίας και την spider-cam: «Ο αισθητήρας δεν κατέγραψε κάποια επαφή»
- Μητσοτάκης: Αυτοέπαινοι για τις συλλήψεις για Marfin – Πανηγυρισμοί για τη μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη
- Βάγια Νέστορα: Στο μικροσκόπιο των Αρχών το κινητό που πέταξε ο 29χρονος κατηγορούμενος
- Εύβοια: Επτά σεισμικές δονήσεις μέσα σε 25 λεπτά
- Ο ΠΑΟΚ δίνει 2 εκατ. ευρώ στον Παναθηναϊκό για Τολιόπουλο – Το «χρυσό» συμβόλαιο στον Έλληνα γκαρντ
- The Birthday Party – Ο Γουίλεμ Νταφόε υποδύεται έναν τύπο σαν τον Ωνάση αλλά αυτό δεν αρκεί
- Ναυτιλία: Τα παγκόσμια σημεία συμφόρησης – Στενά και Διώρυγες
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 12.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-__U6tHlaapI-unsplash-315x220.jpg)



















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442