Αιχμές κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού άφησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίστας.

«Αφού είμαστε μια ένωση, δεν είμαστε ένωση μόνο για τις τράπεζες και τα οικονομικά, είμαστε ένωση που διαχειρίζεται σε ένα επίπεδο συνευθύνης κι αλληλεγγύης όλα τα ζητήματα» δήλωσε ο κ. Βίτσας.

«Ο δίκαιος καταμερισμός, σε κάθε κράτος-μέλος, του αντικειμενικού βάρους που έχει, πρέπει να μπει σε πρώτο επίπεδο» προσέθεσε μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Σύμφωνα με τον υπουργό, το ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού έχει τρεις διαστάσεις, εκ των οποίων το ένα είναι και συνεργασία με την ΕΕ στο θέμα αυτό.

«Η μία είναι η εξωτερική διάσταση. Υπάρχουν χώρες απ’ όπου ξεκινούν αυτές οι ροές. Πώς αντιμετωπίζεις αυτές τις χώρες ώστε να μη ζουν σε ακραία φτώχεια ή να μην υπάρχει πόλεμος. Κι εδώ η Ευρώπη δεν έχει κάνει πολλά πράγματα. Αντίθετα, μερικές φορές πολιτικές ορισμένων κρατών είναι η γενεσιουργός αιτία. Δεν φτάνει να δίνεις κάποια χρήματα -που δεν δίνεις αρκετά- συγχρόνως πρέπει να παρατηρείς και να βοηθάς ώστε οι άνθρωποι εκεί να έχουν ζωή, γιατί τα χρήματα που δίνεις μερικές φορές τα χρησιμοποιούν κυκλώματα διαφθοράς» ανέφερε ο υπουργός.

«Η δεύτερη διάσταση είναι η διαχείριση των συνόρων κι εκεί υπάρχουν πάλι δύο θέματα, το ένα είναι πώς αντιμετωπίζεις τους διακινητές, μην ξεχνάμε ότι η διακίνηση των ανθρώπων είναι η τρίτη αιτία παράνομου πλουτισμού. Το δεύτερο θέμα είναι ότι υπάρχει κι ισχύει το διεθνές δίκαιο, δηλαδή η συνθήκη της Γενεύης, που κατοχυρώνει μια σειρά δικαιώματα και τα οποία πρέπει να τα χρησιμοποιείς, δεν μπορείς να πας πίσω από αυτά, διότι εάν πας πίσω από αυτά, ό,τι έχει κατακτήσει ο ανθρώπινος πολιτισμός το έχεις χάσει» συμπλήρωσε.

«Σαν Ελλάδα προσπαθούμε να χτίσουμε συμμαχίες. Κάποιες τις χτίζουμε, κάποιες έχουμε δυσκολίες γιατί υπάρχει και μία γενικότερη προσπάθεια των κυβερνήσεων να πετάξουν έξω τέτοιες λογικές, και να ενδιαφερθούν μόνο γι’ αυτό που λέμε φρούρηση των συνόρων, των εξωτερικών συνόρων. Εμείς έχουμε τελείως διαφορετική γνώμη απ’ αυτήν που εκφράζει η ιταλική κυβέρνηση σε σχέση με αυτό το ζήτημα. Η Ελλάδα προωθεί ορισμένα βασικά στοιχεία, ότι υπάρχει το διεθνές δίκαιο, η φιλοξενία, η αλληλεγγύη, και η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας» τόνισε ο υπουργός.

Σχετικά με τις προσφυγικές ροές στην Ελλάδα, σημείωσε ότι σε σχέση με το 2015 έχουν μειωθεί κατά 95%. «Η συζήτηση γίνεται όχι πάνω σε ένα ζήτημα που βρίσκεται σε έξαρση, αλλά γίνεται για να γίνει μια άλλη ατζέντα που, ξεκινώντας από το μεταναστευτικό, θα πάει και σε άλλα θέματα» σχολίασε πάνω σε αυτό.

«Εμείς θα συνεχίσουμε αυτήν την πολιτική. Έχουμε δυσκολίες, καθώς οι ροές από την Τουρκία δεν σταμάτησαν και δεν υπάρχει μία στρόφιγγα με την οποία φεύγει κόσμος από την Ελλάδα και πάει σε άλλες χώρες, άρα κάθε τι προστίθεται. Θα κάνουμε μεγαλύτερες προσπάθειες. Οι μεγαλύτερες προσπάθειες είναι να βρούμε κι άλλους χώρους φιλοξενίας, να κάνουμε πιο γρήγορα τις διαδικασίες ασύλου, πάντοτε με πιστότητα στη βάση του διεθνούς δικαίου, και να κρατάμε τις αξίες μας σε όλο τον ελλαδικό χώρο». «Σε αυτήν την κατεύθυνση κάνουμε προσπάθεια ώστε να εξευρεθούν στην ηπειρωτική χώρα κι άλλοι χώροι φιλοξενίας ή να μεγαλώσουν σε δυναμικό αυτοί που υπάρχουν, ώστε να αποσυμπιεστούν τα νησιά» δήλωσε ο κ. Βίστας.

«Τα νησιά αυτήν τη στιγμή είναι 16.000 άνθρωποι στα ΚΥΤ κι άλλοι 3.000 σε διάφορες άλλες δομές. Εκεί επικεντρωνόμαστε ώστε να έχουμε μία ανθρώπινη φιλοξενία, ώστε άλλοι να επιστρέψουν στις χώρες τους όταν σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία κι άλλοι να ενταχθούν μέσα στην κοινωνία. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων και πρώτα και κύρια του προοδευτικού κόσμου, και βέβαια του αριστερού κόσμου, γιατί έχει μεγάλη σημασία η συμμετοχή και η προσπάθειά μας στην κοινωνία των πολιτών» συμπλήρωσε.

«Το να μην έχω υφυπουργό δυσκολεύει τη δουλειά μου»

«Κάθε κυβέρνηση κρίνεται από την αποτελεσματικότητά της. Κι αυτή η κυβέρνηση θα κριθεί, αλλά αυτή η κυβέρνηση έχει βασικά στοιχεία. Είναι βασικό το γεγονός ότι ακολουθεί την ίδια γραμμή, τον ίδιο πυρήνα, κάνει ανανέωση και φέρνει στο προσκήνιο μια γενιά νέων στελεχών και κάνει και πολιτική διεύρυνση που αντιστοιχεί και στις ανησυχίες ενός μεγάλου κομματιού της κοινωνίας. Έτσι θα κριθεί αυτή η κυβέρνηση κι από τον βηματισμό που θα ανοίξουμε τώρα όπου υπάρχει μια υγιής βάση, υπάρχουν ευθύνες, υπάρχουν κι ανοιχτοί δρόμοι ώστε να κάνουμε το επόμενο βήμα, της ανάπτυξης και της δίκαιης μοιρασιάς» ανέφερε σχετικά με τον ανασχηματισμό.

Όσον αφορά τη συνεργασία του με τον πρώην υφυπουργό Γιάννη Μπαλάφα, σχολίασε: «Θέλω να δώσω και μια απάντηση σε όσους φτιάχνουν δικά τους σενάρια. Η δική μου συνεργασία με τον Γιάννη Μπαλάφα ήταν άριστη και στα 35 χρόνια που συνεργαζόμαστε και σε αυτούς τους έξι μήνες. Το γεγονός ότι επιλέχθηκε το υπουργείο να μην έχει υφυπουργό δυσκολεύει τη δική μου τη δουλειά και δεν έχει τίποτα να κάνει με την αξία και την προσφορά του Γιάννη Μπαλάφα, ο οποίος έδειξε και σαν αριστερός χαρακτήρας τι σημαίνει για εμάς ότι κάνουμε μία πολύ συγκεκριμένη δουλειά, άλλοι στην κυβέρνηση, άλλοι στο Κοινοβούλιο, άλλοι στο κόμμα, άλλοι στις κοινωνικές προσπάθειες. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω».

«Η κ. Παπακώστα δεν είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ»

Σχετικά με το νέος μέλος της οικογένειας της κυβέρνησης, τη νέα υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτή η κυβέρνηση είναι μία κυβέρνηση συνεργασίας, δηλαδή η κ. Παπακώστα δεν είναι στον ΣΥΡΙΖΑ, συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα από προτάσεις που έγιναν από τους ΑΝΕΛ, και θέτει τον εαυτό της στην προσπάθεια που κάνουμε σαν χώρα. Με αυτόν τον τρόπο πρέπει να το κρίνουμε».

«Το βασικό ερώτημα που μπαίνει αυτήν την περίοδο είναι πώς θα προχωρήσουμε; Θα προχωρήσουμε σε ένα μονοπάτι προόδου για τη χώρα με τομές μέσα στη συνέχεια ή θα επιστρέψουμε στο παλιό, σε αυτό που ο κ. Μητσοτάκης ευαγγελίζεται στην ουσία ως νέο, αλλά σε κάθε του ομιλία αποδεικνύεται ότι είναι πιο παλιός κι από τους παλιούς. Αυτό είναι το βασικό ζήτημα κι ερώτημα της κοινωνίας. Έχει σημασία ότι πάνω σε αυτό το ερώτημα συσπειρώνονται άνθρωποι με διάφορες πολιτικές καταβολές και με αυτόν τον τρόπο βάζουν τον εαυτό τους σε μία αντίπερα όχθη» πρόσθεσε ο υπουργός.

«Γίνεται μεγάλη συζήτηση για την πόλωση. Η πόλωση, όταν γίνεται σε προγραμματικό πεδίο και σε ένα επίπεδο αξιών, είναι θεμιτή. Το πρόβλημα είναι όταν η πόλωση γίνεται με όρους δεκαετιών πίσω, κι αυτό είναι το βασικό ζήτημα που αναδεικνύεται. Κι από την άλλη πλευρά, κατηγορείται ο ΣΥΡΙΖΑ για πόλωση, αλλά τις πιο μισαλλόδοξες ατάκες τις λένε στελέχη της ΝΔ, και πολλές φορές κι ο ίδιος ο αρχηγός τους. Ο πρωθυπουργός έχει δεχθεί χαρακτηρισμούς που θα πρέπει κάποιος να πάει πολύ πίσω για να βρει μεταξύ πολιτικών αντιπάλων παρόμοιους» κατέληξε ο κ. Βίτσας.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο