Αν και εδώ και χρόνια οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν τα άτομα με υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης καρδιακού νοσήματος να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ειδικά εκείνα με πολλά λιπαρά, μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Μόναχο, έρχεται εν μέρει να δώσει στα συγκεκριμένα τρόφιμα άφεση αμαρτιών.

Συγκεκριμένα, επιστημονική ομάδα υπό τον καθηγητή του Τμήματος Υπέρτασης στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Λοντζ στην Πολωνία, Δρ Μασιετζ Μπανας, αφού εξέτασε στοιχεία που αφορούσαν 24.000 Αμερικανούς ενήλικες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το γάλα και τα παράγωγά του δεν συνεπάγονται τον κίνδυνο που είχαν αναδείξει προηγούμενες μελέτες.

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα λόγω του υψηλού ποσοστού κορεσμένων λιπαρών που περιέχουν έχουν εδώ και χρόνια ενοχοποιηθεί για αύξηση του κινδύνου πρόωρου θανάτου, ειδικά από καρδιακό νόσημα, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκίνο.

Όμως η νέα μελέτη που εστίασε σε δείγμα 24.000 Αμερικανών, κατά μέσο όρο 48 ετών, που είχαν λάβει μέρος σε ομοσπονδιακή δημοσκόπηση υγείας την περίοδο 1999-2010, έδειξε ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών κάθε τύπου σχετίζεται με 2% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου. Η μεγαλύτερη κατανάλωση τυριού, συγκεκριμένα, σχετίστηκε με 8% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.

Τα γαλακτοκομικά φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία του κυκλοφορικού συστήματος του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι κάθε γαλακτοκομικό προϊόν σχετιζόταν με 4% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ το γάλα με 7% μικρότερο κίνδυνο.

Τα αποτελέσματα της πολωνικής μελέτης επαληθεύθηκαν και ανάλυση στοιχείων από άλλες 12 έρευνες που είχαν συμπεριλάβει συνολικά 637.000 άτομα, που είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση κατά μέσο όρο για 15 χρόνια.

Αλλά παρατήρησαν επίσης ότι η υψηλή κατανάλωση γάλακτος από μόνη της σχετιζόταν με 4% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο.