Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κάπνισμα και ποτό προκαλούν αθηροσκλήρωση από την εφηβεία

Κάπνισμα και ποτό προκαλούν αθηροσκλήρωση από την εφηβεία

Νέα βρετανική μελέτη με επικεφαλής την Ελληνίδα ερευνήτρια Δρ Μαριέττα Χαρακίδα

Οι αρτηρίες των εφήβων που πόνου και καπνίζουν, έστω και περιστασιακά έχουν ήδη σημάδια αθηροσκλήρωσης από την ηλικία των 17 ετών, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Καρδιαγγειακής Επιστήμης του UCL, με επικεφαλής την Ελληνίδα ερευνήτρια Δρ Μαριέττα Χαρακίδα.

Η αθηροσκλήρωση είναι ένδειξη βλάβης στα αιμοφόρα αγγεία και παράγοντας κινδύνου για έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η μελέτη της Δρ Χαρακίδα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Heart Journal σήμερα, δείχνει επίσης ότι ο συνδυασμός αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ και καπνίσματος συντελεί σε ακόμα μεγαλύτερη αρτηριακή βλάβη, συγκριτικά με τη μεμονωμένη χρήση των δύο παραγόντων.

Η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της ανέλυσαν στοιχεία για 1.266 εφήβους που είχαν λάβει μέρος στη μελέτη Avon Longitudinal Study of Parents and Children (ALSPAC), και αφορούσε την περίοδο 2004-2008.

Οι συμμετέχοντες είχαν δώσει λεπτομερείς πληροφορίες αναφορικά με το κάπνισμα και το αλκοόλ σε ηλικία 13, 15 και 17 ετών. Η αορτική σκλήρυνση είχε αξιολογηθεί κλινικά.

Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες ανάλογα με το πόσα τσιγάρα κάπνιζαν, ενώ επίσης ελήφθη υπόψη και το δευτεροπαθές κάπνισμα. Επίσης ανέφεραν την ηλικία έναρξης χρήσης και της συχνότητας της όσο αφορά στο αλκοόλ.

Οι έφηβοι που κάπνιζαν πάνω από 100 τσιγάρα είχαν 3,7% μεγαλύτερη αθηροσκλήρωση, συγκριτικά με όσους κάπνιζαν έως 20 τσιγάρα.

Όσοι έδειχναν προτίμηση στη μπίρα έναντι του κρασιού ή άλλων αλκοολούχων ποτών, καθώς και όσοι έτειναν να κάνουν ακατάσχετη κατανάλωση αλκοόλ είχαν 4,7% αυξημένη αθηροσκλήρωση συγκριτικά με εκείνα τα παιδιά που έπιναν λιγότερα από δύο ποτά την ημέρα.

Οι έφηβοι που άνηκαν στις ομάδες υψηλής χρήσης τσιγάρου και αλκοόλ είχαν 10,8% στη σκλήρυνση των αρτηριών, συγκριτικά με συνομηλίκους τους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ και έπιναν ελάχιστες ποσότητες αλκοόλ.

«Διαπιστώσαμε ότι στο μεγάλο αυτό πληθυσμιακό δείγμα από τη Βρετανία, το κάπνισμα και το ποτό στην εφηβεία, ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα, σχετίζεται με αρτηριακή σκλήρυνση και εξέλιξη σε αθηροσκλήρωση. Αλλά επίσης παρατηρήσαμε ότι αν οι έφηβοι σταματούσαν το κάπνισμα και τη χρήση αλκοόλ τότε οι αρτηρίες τους επανέρχονταν στο φυσιολογικό, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει η ευκαιρία της ανάκτησης της υγεία των αρτηριών εγκαίρως», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής στο UCL, Τζον Ντινφιλντ.

Και η Δρ Μαριέττα Χαρακίδα συμπληρώνει ότι «η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να συμβεί πολύ νωρίς ως απόρροια του καπνίσματος και της χρήσης αλκοόλ, είτε με συνδυαστική ή μεμονωμένη χρήση. Χρειάζονται αποτελεσματικές επιμορφωτικές στρατηγικές για την αποθάρρυνση παιδιών και εφήβων από την έναρξη του καπνίσματος και του ποτού».

Sports in

Στη «χρυσή βίβλο» της UEFA o Ολυμπιακός!

Η ομάδα του Πειραιά φιγουράρει πια δίπλα στα μεγαθήρια της Ευρώπης μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ των Νέων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024