Η Κίνα θα συνεχίσει να απαντά σε νέους δασμούς που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ, αλλά τα αντίμετρά της θα παραμένουν όσο το δυνατόν στοχευμένα για να μην πληγούν οι επιχειρήσεις στην Κίνα, κινεζικές ή ξένες, υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Λιου Κουν.

Επί του παρόντος, η επίπτωση των σινοαμερικανικών «εμπορικών τριβών» στην κινεζική οικονομία είναι μικρή, αλλά ο υπουργός ανησυχεί για ενδεχόμενες απώλειες θέσεων εργασίας και βιοπορισμού, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters την Πέμπτη, την πρώτη που έδωσε σε μέσο ενημέρωσης μετά την ανάληψη της θέσης του τον Μάρτιο.

Η κινεζική κυβέρνηση θα αυξήσει τις δαπάνες της για να στηρίξει τους εργαζόμενους και τους άνεργους που πλήττονται από την εμπορική σύγκρουση, επεσήμανε ο Λιου, ενώ προέβλεψε ότι θα αυξηθεί φέτος η έκδοση ομολόγων από τοπικές κυβερνήσεις για τη στήριξη επενδύσεων σε υποδομές και θα ξεπεράσει το 1 τρισ. γιουάν (145,48 δισ. δολάρια) στο τέλος του τρέχοντος τριμήνου.

Η εμπορική σύγκρουση κλιμακώθηκε περαιτέρω χθες, καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα επέβαλαν νέους δασμούς στο μεταξύ τους εμπόριο. Από τις αρχές Ιουλίου, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν επιβάλει αμοιβαία δασμούς σε προϊόντα συνολικής αξίας άνω των 100 δισ. δολαρίων.

«Η Κίνα δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά κατηγορηματικά θα απαντά σε αδικαιολόγητα μέτρα που λαμβάνουν οι ΗΠΑ», είπε ο Λιου. «Αν οι ΗΠΑ επιμείνουν στα μέτρα αυτά, θα λαμβάνουμε αντίστοιχα μέτρα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας» πρόσθεσε. Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, σε μεσαίο επίπεδο αξιωματούχων, ολοκληρώθηκαν χθες χωρίς ενδείξεις μεγάλης προόδου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο