Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Lamborghini Aventador SVJ: Μια… αιθέρια πολεμική μηχανή

Lamborghini Aventador SVJ: Μια… αιθέρια πολεμική μηχανή

Η ιταλική φίρμα αποκάλυψε την ισχυρότερη, αγωνιστικών προδιαγραφών έκδοση της Aventador η οποία με τη συνδρομή μιας ενδελεχούς αεροδυναμικής αναβάθμισης και του ισχυρότερου ατμοσφαιρικού V12 που έχει εξοπλίσει ποτέ Lamborghini, αναζητά αντίπαλο.

Μετά από πλήθος teasers, «διαρροών» και υποθέσεων σχετικά με τα τεχνικά της χαρακτηριστικά η φίρμα από την Μπολόνια, αποκάλυψε από το Pebble Beach της Καλιφόρνιας την πιο ισχυρή και ακραία εκδοχή της Aventador με τα διακριτικά Superveloce Jota.

Ειδικά για την περίσταση της παρουσίας της νέας έκδοσης στη διάσημη καλιφορνέζικη διοργάνωση, η Lamborghini φρόντισε να ετοιμάσει και μια ειδική έκδοση με τα διακριτικά SVJ63 η οποία αποτίει φόρο τιμής στην χρονολογία ίδρυσης της ιταλικής φίρμας και θα κατασκευαστεί σε μόλις 63 αντίτυπα έναντι της «απλής» έκδοσης η οποία θα κατασκευαστεί σε 900 αντίτυπα.

Ωστόσο, τα διακριτικά που φορά η Aventador και που στο παρελθόν έχουν υιοθετήσει στις ισχυρότερες εκδόσεις τους, η Miura και η Diablo, έχουν να κάνουν με μια σειρά εκκεντρικών σχεδόν υπερβατικών βελτιώσεων αποτέλεσμα μιας ενδελεχούς διαδικασίας ολιστικής αναβάθμισης σε κάθε πτυχή του αυτοκινήτου από μέρους των μηχανικών της Lamborghini.

Ξεκινώντας από τον κινητήρα, η Aventador SVJ εφοδιάζεται με τον ισχυρότερο ατμοσφαιρικό V12 που έχει κατασκευάσει ποτέ η ιταλική φίρμα, τίτλο τον οποίο καλούνται να υπερασπιστούν τα μεγέθη των 770 ίππων και των 720 Nm ροπής.

H αύξηση ισχύος σε σχέση με την μέχρι σήμερα γνωστή ως ισχυρότερη έκδοση Superveloce έχει ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα επιτάχυνσης της Jota από 0-100 χλμ./ώρα σε 2,8 δευτερόλεπτα ενώ για τα 0-200 χλμ./ώρα απαιτούνται μόλις 8,6 δευτερόλεπτα.

Η μέγιστη ταχύτητα διαμορφώνεται σε 250 χλμ. /ώρα, ενώ χάρη στο αναβαθμισμένο και πανίσχυρο σύστημα πέδησης η Aventador SVJ μπορεί να βρεθεί σε στάση από την ταχύτητα των 100 χλμ./ώρα σε μόλις 30 μέτρα.

Σε ό,τι αφορά την επαφή της με το έδαφος, όπως εύκολα υποθέτει κανείς, εφοδιάζεται με ελαστικά Pirelli P Zero Corsa τα οποία εξελίχθηκαν ειδικά για την συγκεκριμένη έκδοση ενώ για λόγους που συνδέονται με την καλύτερη διαχείριση της ωμής δύναμης που προσφέρει, η SVJ είναι τετρακίνητη και διαθέτει το σύστημα τετραδιεύθυνσης της Lamborghini.

Ωστόσο, η ιδιαιτερότητα της SVJ δεν έχει να κάνει αποκλειστικά με τις αναβαθμίσεις στο σύστημα κίνησης και τον κινητήρα, αλλά και με μια σειρά βελτιώσεων σε επίπεδο αεροδυναμικής οι οποίες συνοψίζονται στην αύξηση της κάθετης δύναμης κατά 40% αλλά και της μείωσης της αεροδυναμικής αντίστασης κατά 1%, στοιχεία που έχουν συμβάλλει επίσης στην σχεδόν εξωπραγματική εικόνα του αμαξώματος με το πλήθος των αεροδυναμικών βοηθημάτων.

Για την ακρίβεια, όπως επισημαίνει η Lamborghini, η Aventador SVJ επωφελείται από το νέας γενιάς πακέτο ενεργών αεροδυναμικών βοηθημάτων το οποίο οι Ιταλοί επιγράφουν ως ALA 2.0.

Το εν λόγω αεροδυναμικό πακέτο έγκειται στην παρουσία πληθώρας ενεργών πτερυγίων τόσο στο μπροστινό όσο και στο πίσω τα οποία μπορούν, αναλόγως με τις εκάστοτε συνθήκες και απαιτήσεις, να παραλλάξουν τον αεροδυναμικό συντελεστή του αυτοκινήτου, εξασφαλίζοντας περισσότερη κάθετη δύναμη ή μειωμένη αντίσταση σε λιγότερο από 500 χιλιοστά του δευτερολέπτου.

Την σοφιστικέ αεροδυναμική υπόσταση της SVJ συμπληρώνει ένα εσωτερικός δίαυλος στο πίσω τμήμα, το οποίο διοχετεύει τη ροή αριστερά ή δεξιά αναλόγως την κατεύθυνση της κάθε στροφής, συμβάλλοντας στην αύξηση της κάθετης δύναμης και σε ένα καλύτερο συνολικά κράτημα κατά τις αλλαγές κατεύθυνσης με μεγάλη ταχύτητα.

Προς επίρρωση των εξωπραγματικών της επιδόσεων αλλά και του αγωνιστικού χαρακτήρα της, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η συγκεκριμένη έκδοση της Aventador φέρνει ήδη μαζί της «από τα αποδυτήρια» τον τίτλο του ταχύτερου αυτοκινήτου του Nurburgring καθώς οι Ιταλοί φρόντισαν ήδη να τη δοκιμάσουν στα 20,8 χλμ. της Πράσινης Κόλασης για τα οποία χρειάστηκε έξι λεπτά και 44,97 δευτερόλεπτα.

Φυσικά όλα αυτά έχουν και το ανάλογο τίμημα, μιας και η τιμή που ανακοίνωσε η Lamborghini στις ΗΠΑ ξεκινά από τα 517.700 δολάρια.

Only in

Καταστροφικές δαπάνες υγείας στο 9% των νοικοκυριών

Χειρότερη υγεία, μεγαλύτερη θνησιμότητα και νοσηρότητα και δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας, προληπτικές εξετάσεις και φάρμακα διαπιστώνεται στις χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024