Η Frontex καλεί τους Ευρωπαίους να εντείνουν τις απελάσεις παράτυπων μεταναστών
«Αν συνεχίσουμε κατ' αυτόν τον τρόπο, στέλνουμε ένα μήνυμα στους επίδοξους μετανάστες: προσπαθήστε με κάθε τίμημα να περάσετε στην Ευρώπη γιατί, ακόμη και αν σας πιάσουν, έχετε κάθε πιθανότητα να παραμείνετε εκεί» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο διευθυντής της Frontex
Να εντείνουν τις απελάσεις αλλοδαπών που βρίσκονται παράνομα στο έδαφός του προέτρεψε τις ευρωπαϊκές χώρες ο διευθυντής της Froxntex, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί διαφορετικά «δεν θα επιλύσουμε το πρόβλημα των μεταναστών».
«Οι χώρες-μέλη πρέπει να λαμβάνουν περισσότερες ουσιαστικές αποφάσεις (απέλασης) τις οποίες θα πρέπει να εφαρμόζουν» είπε ο Φαμπρίς Λεγκερί σε συνέντευξη που παραχώρησε στον όμιλο Ebra.
Μολονότι οι παράνομες αφίξεις στην Ευρώπη έπεσαν φέτος στις «περίπου 75.000» από 1,2 εκατομμύρια το 2015, ο αριθμός των μεταναστών που παραμένουν παράτυπα στο ευρωπαϊκό έδαφος «αυξάνεται διαρκώς» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι πέρσι καταγράφηκαν 204.700 αφίξεις και έγιναν 151.000 απελάσεις.
«Αν συνεχίσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο, στέλνουμε ένα μήνυμα στους επίδοξους μετανάστες: προσπαθήστε με κάθε τίμημα να περάσετε στην Ευρώπη γιατί, ακόμη και αν σας πιάσουν, έχετε κάθε πιθανότητα να παραμείνετε εκεί» υπογράμμισε.
Επισήμανε, δε, τον κίνδυνο «να δημιουργήσουν οι παράτυποι μετανάστες σε ορισμένες συνοικίες ένα είδος παράλληλης κοινωνίας, που θα λειτουργεί με μαύρη οικονομία (…) και όπου δεν θα εφαρμόζεται ο νόμος», κάτι που χαρακτήρισε «απαράδεκτο για ένα κράτος δικαίου».
Ο Λεγκερί κάλεσε, επίσης, τις χώρες μέλη να εναρμονίσουν τους κανονισμούς και τις διαδικασίες απέλασης, προτείνοντας «μια απόφαση απομάκρυνσης που λαμβάνεται από ένα κράτος του χώρου Σένγκεν να μπορεί να εφαρμόζεται από ένα άλλο κράτος, εφόσον ο εν λόγω αλλοδαπός έχει στο μεταξύ περάσει από τη μία χώρα στην άλλη».
«Διαφορετικά, είμαστε υποχρεωμένοι να ξαναρχίζουμε κάθε φορά την ίδια διαδικασία» προειδοποίησε.
Σχολιάζοντας τη στάση της Ιταλίας, που τους τελευταίους μήνες αρνείται να επιτρέψει την αποβίβαση παράτυπων μεταναστών στο έδαφός της, ο Λεγκερί υπενθύμισε ότι οι χώρες έχουν καθήκον να σώζουν ανθρώπους που κινδυνεύουν στη θάλασσα. Όμως «το πραγματικό ερώτημα είναι: για να τους αποβιβάσουν πού; γιατί συστηματικά στην Ευρώπη;» συνέχισε.
«Το διακύβευμα είναι να δημιουργήσουμε πλατφόρμες αποβίβασης που θα επιτρέπουν στους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στο άσυλο» πρόσθεσε.
- Απέκτησε η Κίνα το σημαντικότερο μηχάνημα του κόσμου; Η ASML και η γεωπολιτική των ημιαγωγών
- Ο Τραμπ και η FIFA δημιούργησαν… δεδικασμένο στο Μουντιάλ: Αγγλία και Γαλλία ετοιμάζουν εφέσεις για κάρτες σε παίκτες τους
- Η ελληνική γλώσσα στο διάβα του χρόνου: Το ειδικό λεξιλόγιο της ιατρικής (Μέρος Η’)
- Ο σκύλος και η γάτα αναγνωρίζουν τη μαμά τους μετά από χρόνια;
- «Ο Χίφι είναι στην κορυφή της λίστας της Βαλένθια»
- Αποθέωση για την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν – Οι πρώτες αντιδράσεις
- Λίβανος: Χριστιανικά χωριά διαψεύδουν τους ισχυρισμούς Νετανιάχου ότι ζήτησαν να προσαρτηθούν στο Ισραήλ
- Οι δηλώσεις του Ρονάλντο μετά τον αποκλεισμό: «Η Πορτογαλία πριν από μένα δεν είχε τίτλο – Το Euro αξίζει όσο ένα Μουντιάλ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 07.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/benjamin-davies-9b5dvrjb05g-unsplash-315x220.jpg)








































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442