Τρίτη 07 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«Καταφύγιο» στον...βολικό Γκολντάμερ βρίσκει ο Τσίπρας ενώ οι πυρόπληκτοι καταγγέλλουν εγκατάλειψη

«Καταφύγιο» στον…βολικό Γκολντάμερ βρίσκει ο Τσίπρας ενώ οι πυρόπληκτοι καταγγέλλουν εγκατάλειψη

Αν και στο περίφημο διχαστικό διάγγελμα Τσίπρα στην Ιθάκη, δεν υπήρξε καμία αναφορά για την τραγωδία στο Μάτι, ο πρωθυπουργός σε μία επικοινωνιακού χαρακτήρα κίνηση, θα συζητήσει μ΄ έναν άνθρωπο ο οποίος εξαρχής - ούτε λίγο ούτε πολύ - είχε ταυτιστεί με την κυβερνητική γραμμή για τα αίτια της πυρκαγιάς

Στη σκιά των αποκαλύψεων για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι που γκρεμίζουν το κυβερνητικό αφήγημα για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού,  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντάται, ένα μήνα μετά την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή σε 96 ανθρώπους, με τον καθηγητή Γκέοργκ Γκόλνταμερ. Την ίδια στιγμή, οι πυρόπληκτοι κάτοικοι που βίωσαν την τραγωδία, καταγγέλλουν ότι έχουν εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση, καθώς ακόμη περιμένουν το επίδομα των 586 ευρώ ενώ αρκετοί συνεχίζουν να μένουν σε κατασκηνώσεις χωρίς ουσιαστική βοήθεια από την Πολιτεία.

Τις «βολικές» απόψεις και τη θεωρία του καθηγητή – που όρισε ο πρωθυπουργός ως επικεφαλής της Επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια της πυρκαγιάς αλλά και θα προτείνει μέτρα ώστε να μην ξανασυμβούν αντίστοιχες τραγωδίες στο μέλλον –  θα συζητήσει σήμερα στις 13:00 το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας σε συνάντηση που θα έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αν και στο περίφημο διχαστικό διάγγελμα Τσίπρα στην Ιθάκη, δεν υπήρξε καμία αναφορά για την τραγωδία στο Μάτι που συγκλόνισε την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός σε μία επικοινωνιακού χαρακτήρα κίνηση, ένα μήνα ακριβώς μετά τη «μαύρη Δευτέρα» της 23ης Ιουλίου, θα συζητήσει μ΄ έναν άνθρωπο ο οποίος εξαρχής – ούτε λίγο ούτε πολύ – είχε ταυτιστεί με την κυβερνητική γραμμή για τα αίτια της πυρκαγιάς.

Υπενθυμίζουμε ότι ο καθηγητής Γκόλνταμερ σε συνέντευξή του είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

  • η βασική αιτία της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι ήταν «η αλλοίωση του φυσικού τοπίου και η αλλαγή χρήσης γης», δηλαδή η αυθαίρετη δόμηση
  • δύο ταυτόχρονα εξελισσόμενες φωτιές στην Αττική δεν θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν «διότι στο Μάτι η πυρκαγιά εξελίχθηκε εντός λίγων λεπτών»
  • με αυτούς τους ανέμους δεν θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί η πυρκαγιά
  • η εκκένωση στο Μάτι δεν θα μπορούσε να γίνει λόγω της ταχύτητας της φωτιάς
  • αυτό που πρέπει να γίνει είναι «να προσανατολιστούμε προς τις μεταβολές που φέρνει η κλιματική αλλαγή»

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι για την πυρκαγιά στο Μάτι πρώην αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας στη συνέντευξη Τύπου που είχε παραχωρήσει λίγα 24ωρα μετά τη φονική πυρκαγιά είχε κάνει λόγο για «σοβαρές ενδείξεις εμπρησμού και εγκληματικής ενέργειας» και είχε εκφράσει τον προβληματισμό του για την εκδήλωση πολλαπλών εστιών πυρκαγιάς σε μικρό χρονικό διάστημα. Τελικά, όπως αποδείχτηκε, τίποτε από αυτά δε συνέβη.

Κραυγή απόγνωσης από τους κατοίκους στο Μάτι: «Νιώθουμε εγκατάλειψη, μας έχουν ξεχάσει»

Ένας μήνας συμπληρώνεται σήμερα από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και η κυβέρνηση φαίνεται πως κάνει ότι μπορεί για να ξεχαστεί η τραγωδία.

Οικογένειες που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους μέσα στα αποκαϊδια, βιώνουν την εγκατάλειψη. Δύο στους τρεις ακόμη δεν έχουν πάρει τα επιδόματα ενώ ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η ηλεκτροδότηση της περιοχής.

Πυρόπληκτοι που μίλησαν στην εφημερίδα τα «ΝΕΑ» ανέφεραν ότι μετά την πύρινη λαίλαπα έχουν να αντιμετωπίσουν την αναλγησία του κράτους. «Νιώθουμε εγκατάλειψη, μας έχουν ξεχάσει» υποστηρίζουν.

Πολλοί κάτοικοι της πληγείσας περιοχής μένουν ακόμη σε κατασκηνώσεις, τα επιδόματα δεν πιστωθεί στους λογαριασμούς ενώ κάποιοι «πιο τυχεροί» αναγκάζονται να ζουν σε μισογκρεμισμένα σπίτια.

Sports in

Παίκτης της Ντόρτμουντ έγραψε χθες τεστ στα μαθηματικά και σήμερα παίζει στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ

Ο Κιελ Βέτιεν της Μπόρουσια Ντόρτμουντ δεν είχε καταφέρει να ταξιδέψει τη Δευτέρα με την υπόλοιπη ομάδα για το Παρίσι, αφού πρώτα έπρεπε να δώσει εξετάσεις για το σχολείο!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 07 Μαϊου 2024