Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
WSJ: Τα μνημόνια μπορεί να τελείωσαν, όμως τα προβλήματα παραμένουν

WSJ: Τα μνημόνια μπορεί να τελείωσαν, όμως τα προβλήματα παραμένουν

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, «η χώρα χρωστάει ακόμα δισεκατομμύρια στους δανειστές της, που θα συνεχίσουν να ελέγχουν τακτικά την πρόοδο των οικονομικών της μεταρρυθμίσεων»

Ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα, παρά τον βαρύ συμβολισμό του διαγγέλματος του Αλέξη Τσίπρα, για τη λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, όταν από την Ιθάκη έκανε λόγο για «πάτριο έδαφος στο οποίο ο Οδυσσέας επέστρεψε μετά από ένα δύσκολο ταξίδι», σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, «η χώρα χρωστάει ακόμα δισεκατομμύρια στους δανειστές της, που θα συνεχίσουν να ελέγχουν τακτικά την πρόοδο των οικονομικών της μεταρρυθμίσεων».

Παρά τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προβεί η Ελλάδα στα οκτώ χρόνια των Μνημονίων, «ούτε οι Έλληνες πολιτικοί, ούτε οι δανειστές έχουν αποδείξει ότι μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που υποβόσκουν και έχουν ταλαιπωρήσει την οικονομία της χώρας, οδηγώντας την στην πιο σοβαρή κρίση χρέους των τελευταίων ετών», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι βουτηγμένο στον «βούρκο» της γραφειοκρατίας, το οποίο παγώνει τα σχέδια για επενδύσεις, σε μερικές περιπτώσεις ακόμα και για δεκαετίες.

«Το χαοτικό επίπεδο στελέχωσης του δημόσιου τομέα έχει συρρικνωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, κατ’ εντολή των τεχνοκρατών της ΕΕ και του ΔΝΤ, ωστόσο το κράτος δεν έχει γίνει περισσότερο αποδοτικό» συνεχίζει το δημοσίευμα.

«Ο συνδυασμός της πολιτικής πατρωνίας αλλά και ενός αυστηρά συγκεντρωτικού συστήματος λήψης αποφάσεων εξακολουθεί να καθιστά το ελληνικό κράτος αναποτελεσματικό και αδιάφορο» δηλώνει στην εφημερίδα ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, Παναγιώτης Καρκατσούλης.

Και συνεχίζει ο καθηγητής πως η γραφειοκρατία στην Ελλάδα παραμένει ανέγγιχτη, αφού ο μηχανισμός που την διαμορφώνει δεν έχει αλλάξει. «Αποτελεί παταγώδη αποτυχία των ελληνικών κυβερνήσεων και των πιστωτών να αντιμετωπίσουν το βασικό πρόβλημα της χώρας και να δημιουργήσουν ένα λειτουργικό κράτος. Φοβάμαι ότι όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα μπορεί να καταρρεύσουν εξαιτίας αυτού», συμπληρώνει χαρακτηριστικά.

Τέλος, στο δημοσίευμα αναφέρεται πως η εφημερίδα σημειώνει ότι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών απέτυχαν να μειώσουν σημαντικά τη φοροδιαφυγή, ένα χρόνιο πρόβλημα για τη χώρα μας.

«Εδώ και 200 χρόνια οι Έλληνες είναι διστακτικοί να πληρώσουν για ένα κράτος που θεωρούν διεφθαρμένο, αναποτελεσματικό και απρόβλεπτο. Η λεγόμενη γκρι οικονομία εκτιμάται ότι φτάνει το 20,8% του ΑΕΠ, το υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη του University of Tübingen στη Γερμανία. Πολλοί επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι ο μόνος τρόπος να τα βγάλουν πέρα είναι η φοροδιαφυγή. Αυτό οδηγεί σε έναν φαύλο κύκλο, με ολοένα και υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές  να επιβάλλονται σε Έλληνες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αποφύγουν τους φόρους τους, παρεμποδίζοντας την οικονομική ανάπτυξη».

Sports in

Εξελίξεις με Ιωαννίδη – Τι γίνεται με Σεβίλλη και Γουέστ Χαμ

Νέο δημοσίευμα για τον Φώτη Ιωαννίδη, το οποίο αναφέρεται στη Σεβίλλη, τη Γουέστ Χαμ και τον μεγάλο ανταγωνισμό για τον επιθετικό του Παναθηναϊκού

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024