Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Reuters: Έρχεται νέος κώδικας εταιρικής διακυβέρνησης, τί προβλέπει για τα μέλη των ΔΣ

Reuters: Έρχεται νέος κώδικας εταιρικής διακυβέρνησης, τί προβλέπει για τα μέλη των ΔΣ

Το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ήδη εκπονούν νέο κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης, στον οποίο, σύμφωνα με πηγές του Reuters, θα προβλέπεται ότι τα τρία τέταρτα των μελών των ΔΣ θα είναι ανεξάρτητα

Την αναγκαιότητα ενός νέου κώδικα εταιρικής διακυβέρνησης για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, προκειμένου η οικονομία να ανακάμψει επισημαίνει το Reuters.

Αναφέρει μάλιστα ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ήδη τον εκπονούν και αποκαλύπτει τι προβλέπει, επικαλούμενο πρόσωπα που συμμετέχουν στη διαδικασία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε άρθρο του Reuters, για την ελληνική οικονομία και τις εξελίξεις μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, η Ελλάδα πραγματοποίησε εκκαθάριση/εξυγίανση των τραπεζών της μετά την εφαρμογή των προγραμμάτων, αλλά παραμέλησε τις επιχειρήσεις.

Η καλύτερη προστασία των μικρομετόχων και τα υψηλότερα πρότυπα θα βοηθήσουν την οικονομία να ανακάμψει μετά από πολλά χρόνια λιτότητας.

Η εταιρική διακυβέρνηση είναι ένα από τα στοιχεία που λείπουν από τη μεταρρυθμιστική ατζέντα της Ελλάδας.

Μετά την διάσωση των τραπεζών το 2015, η κυβέρνηση επέβαλε νέους κανόνες για να εξαλείψει τις κακές συνήθειες δανεισμού. Οι τράπεζες υποχρεώθηκαν να διορίσουν έμπειρους και ανεξάρτητους διευθυντές, ενώ απαγορεύθηκε στους πελάτες να είναι μέλη των διοικητικών συμβουλίων.

Ωστόσο, οι ίδιοι αυτοί πελάτες δεν έχουν αλλάξει την συμπεριφορά τους. Οι εταιρείες ελέγχονται από τους μεγαλομετόχους και στα διοικητικά συμβούλια δεν περιλαμβάνονται ανεξάρτητα ή έμπειρα μέλη.

Δραστήριοι επενδυτές πιέζουν για αλλαγές, με μέτρια επιτυχία.

Ένας νέος κώδικας εταιρικής διακυβέρνησης θα βοηθούσε, προστίθεται στο άρθρο.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών ήδη τον εκπονούν και, σύμφωνα με τρία πρόσωπα που συμμετέχουν στην διαδικασία, θα προβλέπεται ότι τα τρία τέταρτα των μελών των διοικητικών συμβουλίων θα είναι ανεξάρτητα.

Ο κώδικας θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα, όμως οι εταιρείες θα καταχωρούνται σε βαθμολογικό πίνακα, με αποτέλεσμα να εκτίθενται οι επιχειρήσεις που θα έχουν άσχημες επιδόσεις

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024