Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα αυτοκίνητα στην κορυφή των προϊόντων που διακινούνται μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ

Τα αυτοκίνητα στην κορυφή των προϊόντων που διακινούνται μεταξύ Τουρκίας – ΕΕ

Βάσει των στοιχείων της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, στις εξαγωγές της ΕΕ προς την Τουρκία κυριαρχούν «μηχανήματα και οχήματα, χημικά και άλλα προϊόντα μεταποίησης». Συνολικά, όλα αυτά τα αγαθά αντιπροσώπευαν το 2017 το 81% των εξαγωγών της ΕΕ προς την Τουρκία.

Άνοδος παρατηρήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους στις εξαγωγές της Τουρκίας κατά 7,4% με την αξία αυτών να προσεγγίζει τα 82 δισ. δολάρια.

Σε ετησιοποιημένη βάση, οι εξαγωγές εμφανίζουν άνοδο της τάξης του 9,7% φθάνοντας τα 161,5 δισ. Δολάρια, όπως ανέδειξαν στοιχεία της Ένωσης Τούρκων Εξαγωγέων (ΤΙΜ), τα οποία επικαλείται σε ενημέρωσή του το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Άγκυρας, τον Μάιο η Ελλάδα εμφανίζεται ως ο εξαγωγικός προορισμός με τη μεγαλύτερη άνοδο (46%).

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Τουρκία αποτελεί τον 6ο μεγαλύτερο εταίρο της ΕΕ για εισαγωγές αγαθών το 2017 (4% των συνολικών εισαγωγών εκτός ΕΕ) και ο 5ος μεγαλύτερος εξαγωγέας αγαθών στην ΕΕ (5% των συνολικών εξαγωγών εκτός ΕΕ).

Συγκεκριμένα, η ΕΕ καταγράφει από το 2008 έως το 2017 εμπορικό πλεόνασμα, που σημαίνει ότι εξήγαγε περισσότερα από όσα εισήγαγε, στο εμπόριο αγαθών. Πέρυσι το ποσοστό αυτό ανερχόταν στα 15 δισ. ευρώ.

Βάσει των στοιχείων της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, στις εξαγωγές της ΕΕ προς την Τουρκία κυριαρχούν «μηχανήματα και οχήματα, χημικά και άλλα προϊόντα μεταποίησης». Συνολικά, όλα αυτά τα αγαθά αντιπροσώπευαν το 2017 το 81% των εξαγωγών της ΕΕ προς την Τουρκία.

Στην έκθεση του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στην Άγκυρα, επισημαίνεται πως τα αυτοκίνητα αποτελούσαν το πλέον εξαγόμενο και πιο εισαγόμενο προϊόν της ΕΕ με την Τουρκία. Σημειώνεται πως η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της τουρκικής οικονομίας από τα τέλη της δεκαετίας του 1960.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα βρίσκονται κυρίως στην περιοχή της Προύσας. Στην ετήσια έκθεση της πρεσβείας το 2017 σημειώνεται πως η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί τον πλέον εξωστρεφή κλάδο της τουρκικής οικονομίας, κατέχοντας τα πρωτεία –επί δώδεκα συνεχή έτη- στις τουρκικές εξαγωγές σε όρους αξίας εξαχθέντων, καλύπτοντας, πλέον, το ένα πέμπτο σχεδόν (18,2%) επί του συνόλου των εξαγωγών. Το 2017 παρήχθησαν 1,695 εκατ. οχήματα εκ των οποίων εξήχθησαν 1,33 εκατ., ήτοι ποσοστό 80%. Η αξία των εξαχθέντων οχημάτων ανήλθε σε 29 δισ. δολάρια, με σημαντικότερη την ΕΕ με ποσοστό που υπερβαίνει το 80% του συνόλου.

Ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ, η Γερμανία είναι ο κύριος έμπορος αγαθών με την Τουρκία. Ειδικότερα, το 2017 η Γερμανία (14 δισ. ευρώ) ήταν ο μεγαλύτερος εισαγωγέας αγαθών από την Τουρκία και επίσης ο κύριος εξαγωγέας αγαθών (22 δισ. ευρώ).

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024