Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Ιθάκη του Τσίπρα, το «τέλος» των μνημονίων και η Οδύσσεια των πολιτών

Η Ιθάκη του Τσίπρα, το «τέλος» των μνημονίων και η Οδύσσεια των πολιτών

Πιθανότατα στις 11 το πρωί το διάγγελμα του πρωθυπουργού από την Ιθάκη

Με το διάγγελμα του πρωθυπουργού από την Ιθάκη – πιθανότατα στις 11 το πρωί – με το οποίο θα κηρύσσει το τέλος των μνημονίων και την απαρχή μίας νέας εποχής για τη χώρα, λήγει και τυπικά το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα αλλά η Οδύσσεια των πολιτών – όπως λένε ξένοι αναλυτές και αξιωματούχοι – συνεχίζεται.

Ο Αλέξης Τσίπρας – μόλις πριν λίγη ώρα υπήρξε επίσημη ενημέρωση ότι μεταβαίνει στην Ιθάκη – αν και θα ήθελε να δώσει πανηγυρικό τόνο στο σημερινό του διάγγελμα  για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, οι δηλώσεις διεθνών αναλυτών, αλλά και πολιτικών ηγετών, όπως της Μέρκελ, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβλέπει την Ελλάδα εντατικά τέσσερις φορές ετησίως την πρώτη περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος. Θα ελέγχει επιπλέον τις ελληνικές εγγυήσεις για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής πορείας» έσπευσε να δηλώσει η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ «προσγειώνοντας» τον πρωθυπουργό στην πραγματικότητα.

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε την Ιθάκη για να… σκίσει με καθυστέρηση το μνημόνιο θέλοντας να δείξει ότι η 8ετής περιπέτεια για τη χώρα ολοκληρώνεται. Μέσα σ΄ ένα ζοφερό κλίμα για την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να επαναφέρει την ελπίδα για καλύτερες μέρες και θα παίξει και πάλι το «χαρτί» της μεγαλύτερης ελευθερίας που θα έχει η χώρα για τη χάραξη της οικονομικής πολιτικής.

Διακαής πόθος του πρωθυπουργού άλλωστε είναι να μπορέσει να πείσει τους ευρωπαϊους για την αναγκαιότητα αναστολής μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου που ψήφισε η συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενώ θα αρχίσει να στρώνει το δρόμο για φοροελαφρύνσεις με μέτρα που θα ανακοινώσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Γκρίνιες από δανειστές

Παρά τους πανηγυρισμούς κυβερνητικών στελεχών για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, ήδη στην Αθήνα ακούγονται οι πρώτες γκρίνιες από την πλευρά των δανειστών για τις προδιαγεγραμμένες νέες καθυστερήσεις στην υλοποίηση δεσμεύσεων, όπως οι αποκρατικοποιήσεις. Δυσαρέσκεια υπάρχει και για τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού εδώ και τώρα – όπως λένε τα «ΝΕΑ»  – αλλά και για την ακύρωση του μέτρου μείωσης των συντάξεων. Πάντος το τέλος των μνημονίων δεν φάνηκε να συγκινεί τις αγορές ενώ διεθνείς αναλυτές χτυπούν «καμπανάκι» για την επόμενη μέρα της μεταμνημονιακής Ελλάδας.

Αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό

Μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού, θα ανακοινωθεί – ίσως και την Τετάρτη αλλά σίγουρα μέχρι το τέλος της εβδομάδας – το νέο κυβερνητικό σχήμα που θα φτάσει μέχρι τις εκλογές όποτε και αυτές αν γίνουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας πέρα από τα νέα πρόσωπα που θα ρίξει στη «μάχη», θα αναβαθμίσει στελέχη που ανήκουν στο στενό πυρήνα επιρροής του και τα οποία δεν έχουν φθαρεί πολιτικά.

Ο κ. Τσίπρας πιθανότατα θα επιλέξει και πρόσωπα από την Κεντροαριστερά με στόχο να υφαρπάξει ψήφους στις επικείμενες εκλογές από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο  ενώ ταυτόχρονα θα θελήσει να κρατηθούν οι ισορροπίες στο κόμμα, να διατηρηθεί η ποσόστωση με τους υπουργούς και υφυπουργούς των ΑΝΕΛ αλλά και να απομακρύνει  όσους δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων στον τομέα τους. Πληροφορίες φέρουν να τον Πάνο Σκουρλέτη να πηγαίνει σε θέση κλειδί στην Κουμουνδούρο ενώ προς αναβάθμιση φαίνεται πως πηγαίνει ο Αλέξης Χαρίτσης. Στους αμετακίνητους θεωρείται ότι ανήκουν  οι Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Κοτζιάς.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024