Για «απαραβίαστη» απόφαση κάνουν λόγο σε κοινή τους δήλωση 11 τέως πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων της χώρας, με αφορμή την απόφαση του ΣτΕ για τον πρώτο εκ των οκτώ τούρκων αξιωματικών που διέφυγε στη χώρα μας μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Το ΣτΕ απέρριψε το αίτημα του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής που ζητούσε να ακυρωθεί το άσυλο το οποίο του είχε χορηγηθεί και με αυτό τον τρόπο ανοίγει πλέον ο δρόμος για την απόκτηση ταξιδιωτικών εγγράφων στον Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι.

Στη δήλωσή τους, οι τέως πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων αναφέρουν πως «οι διεθνείς νομικοί και νομολογιακοί κανόνες είναι τυπολατρικά απαραβίαστοι από κάθε κυβέρνηση που θέλει να σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες της», καλώντας  τη σημερινή κυβέρνηση να σεβαστεί την παρούσα απόφαση.

Παράλληλα, κάνουν λόγο για «ανεπανόρθωτη έκθεση της κυβέρνησης σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς «το γεγονός ότι «λογικά» θα ακολουθήσουν επτά ανάλογες αποφάσεις από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου για τους υπόλοιπους συνεπιβαίνοντες στο επίμαχο ελικόπτερο έχει δημιουργήσει ανεξέλεγκτες αντιδράσεις σε αυτή».

«Οι οποίες κυβερνητικές βεβιασμένες δικαστικές ενέργειες, και περισσότερο μάλιστα όταν γίνονται μέσω αστυνομικών Τμημάτων, δεν τιμούν την κυβέρνηση. Ανάλογες ενέργειες καταδεικνύουν απερίφραστα το έλλειμμα εμπείρων και ευφυών πολιτικών και νομικών κυβερνητικών προσώπων» προσθέτουν.

Αναλυτικά η κοινή δήλωση:

«Οι διεθνείς νομικοί και νομολογιακοί κανόνες είναι τυπολατρικά απαραβίαστοι από κάθε κυβέρνηση που θέλει να σέβεται τον εαυτό της και τους πολίτες της. Οι ίδιοι διεθνείς κανόνες δεν επιδέχονται κοντόφθαλμες, αψυχολόγητες, ευκαιριακές και υποσχετικές πολιτικές.

Η σημερινή ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που επικύρωσε στην ουσία την απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου με την οποία παραχωρήθηκε άσυλο στον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσι, ο οποίος μαζί με άλλους επτά στρατιωτικούς κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2017 στην γείτονα χώρα, πρέπει να είναι απόλυτα σεβαστή από την οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση.

Πολύ περισσότερο μάλιστα πρέπει να είναι σεβαστή από την παρούσα Κυβέρνηση, καθώς δια μέσου του καθ΄ ύλην αρμοδίου υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, προσδιορίστηκαν τα πρόσωπα τα οποία θα συγκροτούν τις Δευτεροβάθμιες Επιτροπές Ασύλου, που απαρτίζονται πλέον από δύο εν ενεργεία Διοικητικούς δικαστές και έναν εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Δηλαδή τα καθ΄ύλην αρμόδια πρόσωπα.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ, επικαλούμενη διεθνείς και άλλες συμβάσεις, θεμελιώνει απόλυτα τους λόγους για τους οποίους χορηγήθηκε άσυλο στον Τούρκο στρατιωτικό, ενώ παράλληλα περιγράφει με λεπτομερειακή σαφήνεια το καθεστώς που επικρατεί σήμερα στην γείτονα χώρα και τους «δικαιολογημένους φόβους» που διατρέχει ο Τούρκος στρατιωτικός εάν επιστρέψει στην πατρίδα του.

Το γεγονός ότι «λογικά» θα ακολουθήσουν επτά ανάλογες αποφάσεις από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου για τους υπόλοιπους συνεπιβαίνοντες στο επίμαχο ελικόπτερο, έχει δημιουργήσει ανεξέλεγκτες αντιδράσεις στην κυβέρνηση που την εκθέτει ανεπανόρθωτα σε διεθνές και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η αρχή της δίκαιης δίκης πρέπει να είναι όχι μόνο σεβαστή αλλά και απαραβίαστη, καθώς μάλιστα ο χρόνος δεν σταματά και τα πρόσωπα και καταστάσεις μεταβάλλονται.

Οι οποίες κυβερνητικές βεβιασμένες δικαστικές ενέργειες και περισσότερο μάλιστα όταν γίνονται μέσω αστυνομικών Τμημάτων, δεν τιμούν την κυβέρνηση. Ανάλογες ενέργειες καταδεικνύουν απερίφραστα το έλλειμμα εμπείρων και ευφυών πολιτικών και νομικών κυβερνητικών προσώπων».

Τη δήλωση υπογράφουν οι κ.κ Δημήτρης Παξινός και Γιάννης Αδαμόπουλος, τέως πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Γαρούφας και Γιάννης Παπαδόπουλος, τέως πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Στέλιος Μανουσάκης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιώς, Απόστολος Λιόσης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας, Γεώργιος Κυμπαρίδης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Κομοτηνής, Θεόδωρος Καζάς, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ναυπλίου, Κωνσταντίνος Σαρρής, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, Δημήτριος Κοντογιάννης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων και Δημήτριος Κωστογιάννης, τέως πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Τριπόλεως».

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο