Καταγγελίες Ρωσίας κατά ΟΗΕ για παρεμπόδιση επιστροφής Σύρων προσφύγων
Ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατηγορεί τον ΟΗΕ ότι παρεμποδίζει την επιστροφή των προσφύγων στη Συρία.
Αιχμές κατά του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αφήνει η Ρωσία, καθώς καταγγέλλει ότι ο οργανισμός παρεμποδίζει την επιστροφή των προσφύγων στη Συρία.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι, όταν ρώτησαν στην έδρα της UNESCO, γιατί δεν μπορεί η UNESCO να συμμετάσχει ενεργά στην αποκατάσταση της Παλμίρας, από τις εξηγήσεις που δόθηκαν «αποδείχθηκε το πολιτικό τμήμα της γραμματείας του ΟΗΕ εξέδωσε τον περασμένο Οκτώβριο μυστική οδηγία την οποία απέστειλε σε όλο το σύστημα του ΟΗΕ».
Βάσει των οδηγιών αυτών «απαγορεύεται σε όλους τους οργανισμούς που εντάσσονται στο σύστημα αυτό, να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε προγράμματα που σχετίζονται με την ανόρθωση της οικονομίας στη Συρία. Μόνο ανθρωπιστική βοήθεια και τίποτα άλλο. Τέθηκε όρος που έλεγε ότι μόνο μετά την επίτευξη προόδου στη λεγόμενη διαδικασία μετάβασης μπορούν να ασχοληθούν με την ανόρθωση της Συρίας».
Ωστόσο δεν αρκέστηκε να εξαπολύει πυρά μονάχα κατά του ΟΗΕ, καθώς κατήγγειλε τις ΗΠΑ για την στάση τους στο θέμα της επιστροφής των προσφύγων, λέγοντας ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να φρενάρει τη διαδικασία επιστροφής των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους.
Επίσης κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι χρησιμοποιούν τις διεθνείς οργανώσεις στη Συρία για να επιτύχουν τους δικούς τους γεωπολιτικούς τους στόχους κάτι που αντιβαίνει όπως είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών στις αρχές του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης, ότι η Ρωσία συμβάλλει ενεργά στην επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη Συρία από άλλες χώρες και ιδιαίτερα από τον Λίβανο. «Το Κέντρο υποδοχής και κατανομής προσφύγων που έχει δημιουργηθεί στην Συρία σχεδόν καθημερινά ενημερώνει για εκείνα τα σημεία τα οποία είναι έτοιμα να δεχθούν πρόσφυγες οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στις εστίες τους», δήλωσε ο Λαβρόφ προσθέτοντας ότι μόνο τον περασμένο μήνα από τον Λίβανο στη Συρία επέστρεψαν περίπου επτά χιλιάδες πρόσφυγες».
Αναφερόμενος στην κατάσταση στο Ιντλίμπ είπε ότι τις προσεχείς μέρες η Μόσχα και η Άγκυρα θα καταλήξουν σε συμφωνία για τον διαχωρισμό των ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης που είναι έτοιμες να συνεργαστούν για την διευθέτηση της κρίσης από την οργάνωση «Τζεμπάτ Αλ Νούσρα» την οποία η Μόσχα θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση και η οποία πραγματοποιούσε επιθέσεις κατά της ρωσικής αεροπορικής βάσης Χμεϊμίμ με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξουν συνομιλίες με την Άγκυρα για το θέμα της Συρίας, ενώ στις συνομιλίες αυτές είχε αναφερθεί νωρίτερα και ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου προέδρου για τη Μέση Ανατολή και την Αφρική και υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, τιςμ οποίες χαρακτήρισε ως «σημαντικές».
- Τσεχία: Πυρκαγιά καταστρέφει 70.000 ζευγάρια παπούτσια της εμβληματικής υποδηματοποιίας Bata
- Τι είπε ο Εμπαπέ για την κατάστασή του και για την πρόκριση της Γαλλίας: «Είμαι εδώ για να κερδίσω»
- Οδηγός ανθρωπιστικής βοήθειας πυροβολήθηκε στο κεφάλι από στρατιώτη του Ισραήλ ενώ στέκονταν με τα χέρια ψηλά
- Συναγερμός στη Γαλλία, ο Εμπαπέ αποχώρησε τραυματίας και έβαλε πάγο στο πόδι (vids)
- Volkswagen: Εγκρίθηκαν μέτρα εξυγίανσης χωρίς, προς το παρόν, απολύσεις και κλείσιμο εργοστασίων
- Γαλλία-Μαρόκο 2-0: Οι «μάγοι» της Γαλλίας πήραν το πρώτο εισιτήριο για τους «4» (vid)
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Ανάβει πράσινο φως για τις αντιδημαρχίες
- Ερντογάν: Προσδοκίες για θετικές εξελίξεις σε KAAN και F-35 μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-315x220.jpg)



















![Πτώση ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε η αντιπρόεδρος της Ζάμπιας – Ποια η κατάστασή της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/zambia2-315x220.jpg)
















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442