Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι πανηγυρισμοί για την... τυφλή έξοδο και η «προσγείωση» από αναλυτές και ξένα ΜΜΕ

Οι πανηγυρισμοί για την… τυφλή έξοδο και η «προσγείωση» από αναλυτές και ξένα ΜΜΕ

Διεθνείς αναλυτές, ξένα ΜΜΕ αλλά και προσωπικότητες που διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στην ελληνική οικονομία, «προσγειώνουν» την κυβέρνηση κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενες παρεκκλίσεις από τα συμφωνηθέντα

Με πανηγυρισμούς και υποσχέσεις για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια αλλά και επιθέσεις εναντίον όσων «διαβάζουν» διαφορετικά τη λήξη του προγράμματος βοήθειας, υποδέχονται το ένα μετά το άλλο τα κυβερνητικά στελέχη την 20η Αυγούστου κάνοντας λόγο για μία ημέρα – ορόσημο.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μιλούν για αυξημένες ελευθερίες χάραξης οικονομικής πολιτικής, αρχίζουν να τάζουν δειλά – δειλά για προσλήψεις και αναστολή μέτρων που έχουν ψηφίσει (σ.σ συντάξεις και αφορολόγητο) ενώ θέλοντας να τα έχουν καλά με τις αγορές οι οποίες … καραδοκούν σημειώνουν πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι δεν θα συνεχίσουμε μία συνετή δημοσιονομική πολιτική και να θέσουμε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους.

«Προσγείωση» στην πραγματικότητα από οικονομικούς αναλυτές

Την ίδια στιγμή, διεθνείς αναλυτές, ξένα ΜΜΕ αλλά και προσωπικότητες που διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στην ελληνική οικονομία, «προσγειώνουν» την κυβέρνηση κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενες παρεκκλίσεις από τα συμφωνηθέντα.

«Η ελευθερία της Ελλάδα να διαχειρισθεί τις οικονομικές της υποθέσεις θα μετριασθεί από την ενισχυμένη επιτήρηση του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνεται σε δημοσίευμα του BBC.

Στην ίδια γραμμή, ο οικονομολόγος, καθηγητής του Yale University Κώστας Μεγήρ προειδοποίησε ότι το τέλος του προγράμματος διάσωσης δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας έχουν λυθεί.

Ούτε σημαίνει, πρόσθεσε,  «ότι η λιτότητα τελείωσε. Κατά μία έννοια, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι πιο πειθαρχημένη τώρα, διότι θα πρέπει να στηρίζεται στις διεθνείς αγορές και σε λογικά επιτόκια για να είναι σε θέση να δανεισθεί».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης υποστήριξε από την πλευρά του ότι «τα μνημόνια μπορεί να φεύγουν, αλλά τα μέτρα μένουν και οι φόροι συνεχίζουν να έρχονται» ενώ πρόσθεσε πως η μεταμνημονιακή περίοδος είναι κρίσιμη και ενδέχεται να αποδειχθεί εξίσου δύσκολη με την περίοδο των τριών μνημονίων.

Οι πανηγυρισμοί καλά κρατούν

Εν τω μεταξύ, μιλώντας για την επόμενη μέρα των μνημονίων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «περνάμε σε μία νέα φάση και για την ελληνική οικονομία και για την Ελλάδα και για την ελληνική κοινωνία συνολικότερα», ενώ αναφορικά με το θέμα των συντάξεων, είπε πως όλα θα εξαρτηθούν από την δημοσιονομική πορεία της χώρας. Όσον αφορά στην κατανομή του πλεονάσματος, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι οι αναλυτικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ, ωστόσο το θέμα συζητείται από το οικονομικό επιτελείο, ώστε να κατανεμηθεί με τον καλύτερο τρόπο και «αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρξει υπερπλεόνασμα για το 2018, που σημαίνει ότι θα υπάρξει αντίστοιχη διανομή του, όπως έγινε το 2016 και το 2017».

Ερωτηθείς αν πλέον η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε προσλήψεις σε τομείς που υπάρχουν ανάγκες, ο Δ. Τζανακόπουλος είπε ότι μπορούμε να το κάνουμε, αλλά να σταθμίζουμε πολύ καλά την οποιαδήποτε κίνηση, καθώς η πολιτική ελευθερία της κυβέρνησης είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που ήταν, ωστόσο, όπως πρόσθεσε, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δώσουμε την εντύπωση ότι δεν θα συνεχίσουμε μία συνετή δημοσιονομική πολιτική και να θέσουμε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας για τη μεταμνημονιακή εποχή , σημείωσε ότι «δεν θα έλεγα ότι οι στόχοι είναι  εύκολοι, αλλά νομίζω είναι σημαντικό το ότι εμείς θα αποφασίσουμε με ποια μέσα θα επιδιώκουμε και θα επιτυγχάνουμε τους στόχους και αυτό θα πρέπει να γίνεται παράλληλα με το το γεγονός ότι αυτά τα μέσα θα επιταχύνουν και τις διαδικασίες ανάπτυξης· αλλά όταν λέμε ανάπτυξη δεν εννοούμε μόνο την αύξηση του ΑΕΠ, αλλά συγχρόνως και το γεγονός ότι αυτό που θα κερδίζουμε θα μοιράζεται με έναν δικαιότερο ακόμα τρόπο στην κοινωνία».

Υποστήριξε ότι ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά, θα αρχίσουν να εφαρμόζονται ενώ έδωσε ιδιαίτερο βάρος σε μία σειρά από επενδύσεις όπως αυτή του  Ελληνικού.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλής, κατά την προσφιλή τακτική της κυβέρνησης, έριξε όλο το βάρος για τη χρεοκοπία της χώρας σε  ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε πως « η δική μας ευθύνη είναι να βγάλουμε την χώρα όχι μόνο από τα μνημόνια, αλλά και από την κρίση».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024