Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντεπίθεση Ερντογάν με μποϊκοτάζ αμερικανικών προϊόντων

Αντεπίθεση Ερντογάν με μποϊκοτάζ αμερικανικών προϊόντων

«Θα εφαρμόσουμε μποϊκοτάζ σε βάρος των αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων. Αν έχουν iPhones, υπάρχουν Samsung από την άλλη πλευρά» δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα, τραβώντας το σχοινί στις διμερείς σχέσεις με τις ΠΗΑ

Το σχοινί στις σχέσεις με τις ΗΠΑ τραβά ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ανακοίνωσε πως η χώρα του θα μποϊκοτάρει αμερικανικές ηλεκτρονικές συσκευές εν μέσω κλιμακούμενης διπλωματικής διαμάχης με την κυβέρνηση Τραμπ.

«Θα εφαρμόσουμε μποϊκοτάζ σε βάρος των αμερικανικών ηλεκτρονικών προϊόντων. Αν έχουν iPhones, υπάρχουν Samsung από την άλλη πλευρά» δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

Ο Ερντογάν δήλωσε ακόμη ότι η Τουρκία λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για την οικονομία, εν μέσω διολίσθησης της λίρας, η οποία επιτείνεται από τη διαμάχη με την Ουάσινγκτον, αλλά είναι σημαντικό να τηρηθεί μια σταθερή πολιτική στάση. Η μετάβαση σε ξένο νόμισμα θα σήμαινε υποχώρηση στον εχθρό, δήλωσε ο Ερντογάν.

Των δηλώσεων Ερντογάν προηγήθηκε μήνυμα του αμερικανού προέδρου πως οι δύο άνδρες δεν έχουν να διαπραγματευτούν τίποτα μέχρι να απελευθερωθεί ο πάστορας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, που επικαλείται δύο πηγές με γνώση του θέματος που ζήτησαν την ανωνυμία τους, κατά τη συνάντησή του πρέσβη της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον Σερντάρ Κιλίτς, με το σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, o Mπόλτον ξεκαθάρισε στον Κιλίτς ότι, έως ότου απελευθερωθεί ο αμερικανικός πάστορας, οι ΗΠΑ «δεν έχουν τίποτε άλλο να διαπραγματευτούν».

«Η κυβέρνηση Τραμπ δεν έχει συμβιβαστικές προτάσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτή τη στιγμή και δεν σημειώθηκε πρόοδος κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Κιλίτς» τόνισαν μάλιστα οι δύο πηγές στο Bloombeg.

Η συνάντηση των δύο διπλωματών ήρθε λίγες ώρες μετά το νέο «χαστούκι» Τραμπ στον Ερντογάν, ύστερα από αυτό του διπλασιασμού των δασμών στις εισαγωγές τουρκικού χάλυβα και αλουμινίου, αναφορικά με την πώληση των μαχητικών F-35.

Ο αμερικανός πρόεδρος χθες, Δευτέρα, υπέγραψε το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) του οικονομικού έτους 2019, ύψους 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το «πάγωμα» της πώλησης των μαχητικών F-35 στην Τουρκία.

Ο νόμος προβλέπει πως εντός 90 ημερών το Πεντάγωνο θα πρέπει να εκπονήσει έκθεση όπου θα αναλύεται η στρατιωτική συνεργασία Ουάσιγκτον και Άγκυρας, περιλαμβανομένης της χρήσης της βάσης του Ιντσιρλίκ, και οι πιθανές συνέπειες της απόφασης της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400.

Το Πεντάγωνο θα πρέπει να αξιολογήσει εάν η χρήση των S-400 από την Τουρκία θα μπορούσε να επηρεάσει διάφορα αμερικανικά οπλικά συστήματα, όπως το F-35, το πυραυλικό σύστημα Patriot, τα ελικόπτερα Σινούκ, Απάτσι και Μπλακ Χοκ και το μαχητικό F-16.

Διαβάστε επίσης:

Guardian: Η Τουρκία παραπαίει στην άβυσσο που δημιούργησε ο Ερντογάν

Στον πάγο οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, το χρονικό της κρίσης

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024