Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Υβριδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρισμού από αιολική και ηλιακή ενέργεια στην Τήλο

Υβριδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρισμού από αιολική και ηλιακή ενέργεια στην Τήλο

Το εν λόγω έργο εγκρίθηκε πρώτο ανάμεσα σε 80 ανταγωνιστικά έργα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020, ενώ με τη δημιουργία του η Τήλος θα γίνει το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας.

Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ εξασφάλισε το έργο TILOS, που αφορά τη δημιουργία ενός υβριδικού σταθμού εκμετάλλευσης της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας στο νησί της Τήλου.

Το εν λόγω έργο εγκρίθηκε πρώτο ανάμεσα σε 80 ανταγωνιστικά έργα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Horizon 2020, ενώ με τη δημιουργία του η Τήλος θα γίνει το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Ελλάδας.

Το TILOS έχει εθνική ταυτότητα με συντονιστή το ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα και με εταίρους όπως η ιδιωτική εταιρία EUNICE, o διαχειριστής του ηλεκτρικού δικτύου ΔΕΔΔΗΕ και η WWF Ελλάς, ενώ παράλληλα αποτελεί πολυεθνική προσπάθεια με τη συμμετοχή 13 εταίρων από 7 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του TILOS περιλαμβάνεται η ανάπτυξη και εγκατάσταση του πρώτου υβριδικού σταθμού στην Ελλάδα, ο οποίος συνδυάζει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, με τη βοήθεια μιας ανεμογεννήτριας και ενός φωτοβολταϊκού σταθμού, και την αποθήκευσή της σε μπαταρίες.

Με την ολοκλήρωσή του το έργο θα διαχειρίζεται εξ ολοκλήρου το τοπικό ενεργειακό σύστημα, στοχεύοντας σε μελλοντική παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα καλύπτει το 100% των τοπικών αναγκών, ενώ παράλληλα θα μπορεί να ρυθμίζει την κατανάλωση ενέργειας των οικιακών καταναλωτών.

Του TILOS φαίνεται ότι θα είναι ωφέλιμο τόσο για την τοπική κοινωνία αλλά και την οικονομία, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το έργο αυτό μεγιστοποιεί την παραγωγή ενέργειας με βιώσιμο τρόπο, εξασφαλίζοντας την ενεργειακή αυτονομία του νησιού και πετυχαίνοντας χαμηλότερο κόστος για τον καταναλωτή, μεγαλύτερη ευστάθεια συστήματος και σαφώς μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα, ενώ ανεξαρτητοποιεί τη χώρα από εισαγόμενες πηγές ενέργειας.

Επιπλέον, η περίσσεια ενέργεια θα μπορεί μέσω έξυπνης διαχείρισης να προσφερθεί και για την φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων για τοπικές μεταφορές.

«Η λύση που προτείνει το έργο TILOS ενισχύει την τουριστική ανάπτυξη των μικρών νησιών του Αιγαίου, δίνει διέξοδο σε ενεργειακά διλήμματα χρόνων και αποτελεί πρότυπο για όλη την υπόλοιπη Μεσόγειο» ανέφερε ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής της WWF Ελλάς.

Σύμφωνα με τη WWF Ελλάς, το έργο θα ανοίξει μια νέα εποχή για τη νησιωτικότητα, καθώς οι λύσεις που προσφέρει δίνουν απάντηση σε προβλήματα διασύνδεσης και ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού, προωθώντας την ενεργειακή αυτονομία των νησιών και την απεξάρτηση από το πετρέλαιο.

Την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε, χαιρέτισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης μέσω του Twitter.

«Πολύ σημαντική διάκριση για το «πράσινο» νησί της Τήλου! Το υβριδικό project TILOS – 1ο μεταξύ 80 ευρωπαϊκών προτάσεων -λαμβάνει 11εκ.€! Συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες!» έγραψε.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024